“You’ve got brains in your head,
you’ve got feet in your shoes.
You can steer yourself any direction you choose.”

Dr. Seuss

Hard werken kan altijd nog

Ik ben dol op hard werken – begrijp me niet verkeerd. Hard werk is nodig en waardevol. En het is een belangrijke reden waarom ik nu elke dag wakker word en denk: mijn leven is dolle pret.

Maar laten we het vooral niet romantiseren. Want hoewel ik vaak hard werk heeft niet hard werken heeft meestal mijn voorkeur.

Niet dat ik alleen maar lui wil zijn. Dat heb ik geprobeerd – maar dat maakt me niet gelukkig. Nee, waar ik naar streef is een natuurlijk tempo. Waarin ik vooruit kom richting mijn werkdoelen en tegelijkertijd blij, kalm en liefdevol kan blijven naar mezelf en mijn omgeving.

De afgelopen jaren heb ik vijf belangrijke aanpassingen gemaakt in mijn leven. Ik heb over elk van deze zaken al eerder geschreven. Maar ik denk dat het waardevol is om ze bij elkaar te rapen op deze manier omdat ik denk dat deze vijf zaken ook jou kunnen helpen succesvoller te zijn met minder moeite.

Want werken is leuk en alles. Maar soja latte, een goed boek en mijn favoriete koffiezaakje – dat is vaak leuker.

1. Hoe korte sprints alles beter maken

Ik heb sprints gejat van scrum, een uitgebreid en hipperdepip productiviteitsraamwerk dat is ontworpen voor programmeurs.

Nu ben ik te lui voor alle administratie die erbij komt kijken (en ik schrijf meer woorden dan code), maar het integreren van sprints heeft mijn leven zoveel beter gemaakt.

Wat is een sprint? Simpel:

 1. Je selecteert een goed afgebakende taak;
 2. Je kiest een tijdsvenster;
 3. Je stelt een doel;
 4. Je gaat met volledige focus aan de slag.

Net als een sprinter geef je in korte tijd al je energie, waarna je kunt ontspannen.

Dit heeft een aantal voordelen:

 • Ik werk met veel meer focus, waardoor ik betere kwaliteit lever terwijl het me minder moeite kost.
 • Ik voel me minder afgeleid omdat ik precies weet wat me te doen staat. Dat geeft rust.
 • Ik geef mezelf vrij na de sprint – ik maak er geen marathon van. Dat motiveert me om even door te bijten, zodat ik daarna zonder schuldgevoel kan lanterfanten.
 • Het maakt mijn werk lekker compact. Ik weet dat ik op maandag artikelen schrijf tot een uur of vier. En dat maakt me de rest van de week vrij om andere dingen te doen.

Ik schreef er eerder dit artikel over, met meer tips en uitleg. Maar het idee is heel simpel: geef alles gedurende een paar uur, en geef jezelf daarna vrij.

2. Werk-retreats (volg de palmbomen)

Als ik dit schrijf ben ik mijn jetlag met de eerder genoemde soja latte’s aan het bestrijden. Twee dagen geleden kwam ik terug uit Thailand, waar ik heen vertrok om mijn eerste boek te schrijven.

Een boek schrijven op een tropisch eiland – dat was mijn plan. Een werk-retreat. Ik trok mezelf terug met een heel specifiek doel, en het is gelukt. Na 30 dagen is het boek nog niet af, maar ik heb wel de volledige eerste versie kunnen schrijven.

Het klinkt intens, maar het was verrassend ontspannend. Hoe zagen mijn dagen eruit?

 • Billy en ik rolden rond 09:00 uit bed.
 • Ik ging eerst 20 minuten mediteren op het strand en nam daarna een duik in het zwembad.
 • Daarna ontbijten en koffie drinken in een leuk ontbijtzaakje langs de weg of (mijn favoriet) op het strand onder de palmbomen.
 • Na het ontbijt trok ik mijn laptop tevoorschijn en begon ik te typen met een tweede koffie. Billy wisselde af tussen werken en boeken lezen.
 • Tegen een uur of 12 was het tijd voor lunchpauze. Meestal gingen we dan naar een leuk lunchzaakje waar ik na de lunch nog even verder typte.
 • Mijn doel was 2.000 woorden per dag, ik had al een paar hoofdstukken geschreven voordat ik op reis ging. Maar na zo’n ochtend zat ik vaak al op 3-4 duizend woorden. Waardoor de werkdruk elke dag in theorie lager werd.
 • In de namiddag was het tijd voor strand, zwembad, hiken in de jungle, glibberen in een waterpark, bier drinken, een filmpje kijken of een combinatie.
 • In de avond gingen we lekker eten, een drankje doen en chillen.

En voor ik het wist had ik – tussen de piña colada’s door – een boek geschreven. Dat is de magie van een werk-retreat.

Als je een belangrijk, afgebakend project wilt afronden kan een werk-retreat wonderen doen. Deze trip was mijn meest uitgebreide werk-retreat tot nu toe. Maar de afgelopen jaren ben ik bijna elke winter in een vakantiepark in Nederland te vinden om een project af te ronden en daarna in de wildwaterbaan te springen.

In subtropische zwemparadijzen staan ten slotte ook palmbomen. 🌴

3. Ik laat me niet zomaar afleiden

Als je iets voor elkaar probeert te krijgen dan is het van levensbelang dat je je aandacht op die ene werkzaamheid kunt houden. Om die reden ben ik heel rigoureus in het schrappen van afleidingen.

Want weet je – ik zou ontzettend veel dingen kunnen doen die leuk lijken maar uiteindelijk niets opleveren. Elke dag komen er leuke mailtjes binnen met inspirerende voorstellen tot samenwerking. Maar het probleem is: hoe meer ik mijn aandacht versplinter, des te minder waarde ik kan toevoegen.

Dus ik ben heel goed geworden in ‘nee’ zeggen. Niet alleen tegen anderen, maar ook tegen mezelf. Want ik ben gek op het starten van nieuwe projecten. Maar zodra het te moeilijk wordt, heb ik de neiging het project te laten vallen. En alle dingen die de moeite waard zijn kosten moeite. Dus ik trap er gewoon niet meer in.

Ik richt mijn aandacht op de paar werkzaamheden die voor mijn lezers en mij de meeste waarde toevoegen, en de rest gooi ik overboord.

Daarnaast laat ik mijn aandacht niet makkelijk kapen door anderen. Notificaties op mijn iPhone zijn streng ingesteld, en enkel dierbare vrienden en familieleden komen direct door.

Door mijn aandacht vast te houden krijg ik meer voor elkaar met minder stress.

4. Van mijn brein geen snelkoker maken

Ik ben gestopt met multitasking omdat ik ontdekte dat het mijn brein verandert in een snelkookpan.

Continu van taak naar taak springen maakt me geprikkeld, gestrest en in het algemeen een naar persoon om bij in de buurt te zijn. Vandaar mijn beweging richting sprints, werk-retreats en werken met volledige aandacht – het werkt als een tierelier om veel te bereiken zonder dat er stoom uit mijn oren komt.

En ik ben niet alleen – de mythe van multitasking is inmiddels op zoveel manieren verbroken dat het tijd wordt dat we ons brein met iets meer compassie behandelen.

Doe steeds één taak tegelijk met volledige aandacht. Het scheelt stress, maakt je productiever en verbetert de kwaliteit van je werk.

5. Vrijdagen omzetten in vrije dagen

Ik ben productiever, blijer, succesvoller en kalmer geworden sinds ik niet meer werk op vrijdag.

Sinds ik voor mezelf werk leerde ik al snel dat 7 dagen per week ploegen niet werkt. Daarom koos ik er al in 2009 voor om de weekenden vrij te nemen.

Pas vorig jaar besloot ik om te experimenteren met vrije vrijdagen – en ik heb nooit meer achterom gekeken.

Ik vind het sowieso raar om te werken op de enige dag in de week die het woord ‘vrij’ in zich heeft. En ik heb altijd gevonden dat weekenden een dag te kort zijn. Maandagen zijn doorgaans mijn meest productieve dagen, dus dat wilde ik zo houden.

Dus vrijdag is nu mijn dag van vrijheid, blijheid.

Ik geef mijn vrijdagen heel losjes het thema ‘persoonlijke groei’. Het idee is dat ik niet mijn dag verkwansel aan videogames. Maar dat ik op zijn minst iets doe om iets beter te worden in een gebied dat ik wil ontwikkelen.

De vrijdagen worden dus gebruikt voor dingen als:

 • Lezen in geweldige boeken die mijn leven vullen met nieuwe gedachten, inzichten, inspiratie en ideeën.
 • Investeren in relaties die belangrijk voor me zijn.
 • Investeren in mijn gezondheid, bijvoorbeeld door te sporten of gezonde maaltijden te preppen.
 • De tijd nemen om een uur te mediteren.
 • Opruimen in huis.
 • Brainstormen in mijn notitieboekje om na te denken hoe ik obstakels en problemen kan oplossen op de meest elegante manier.

En geen zorgen, meestal doe ik maar één van deze dingen. Het moet natuurlijk niet gaan voelen als werk. De regel is vooral: doe iets nuttigs of creatiefs dat niet lijkt op het werk dat ik de rest van de week doe.

En omdat ik zo dol ben op mijn vrije vrijdagen, zorg ik er automatisch voor dat ik op donderdag alles heb geregeld voor het weekend. Waardoor ik met meer focus werk, meer gedaan krijg in minder tijd en me veel blijer en vrijer voel.

Echt – het is mooi spul.

En zo heb ik nog meer tips voor je klaarstaan

Precies. Zoals dit artikel, met tips om belachelijk productief te worden dankzij twee verrassende technieken. En natuurlijk deze online cursus met een effectief stappenplan om meer discipline te ontwikkelen en minder uitstelgedrag te vertonen.

Zodat je eindelijk je taken kunt afronden, je doelen kunt bereiken, je dromen kunt waarmaken en je ideale leven kunt bouwen. Stap voor stap, met meer plezier en minder stress.

Ik weet het – het klinkt te mooi om waar te zijn. Maar weet je – dat geldt ook voor wasmachines, vaatwassers, smartphones en het internet. En toch bestaan ze.

Als je weet wat je wilt dan hoef je alleen nog maar uit te zoeken hoe je het voor elkaar kunt krijgen. En vervolgens kun je steeds dichterbij komen met kleine stappen, waardoor alles steeds leuker wordt.

Dolle pret – dat is het. Dus zet Netflix uit en ga iets nuttigs doen om je leven leuker te maken. Zet gewoon een kleine stap. En als je dat hebt gedaan, kun je jezelf belonen met een uurtje Netflix. Dat voelt veel fijner. 😊