Artikel opslaan

Ik krijg mijn ogen niet eens open

De terugvlucht van Reykjavík maakte dat ik om 03:30 ’s nachts naast mijn bed stond. Natuurlijk was ik de avond ervoor extra vroeg naar bed gegaan, maar dat resulteerde vooral in heel lang wakker liggen.

Die dag heb ik nog geprobeerd wat slaap te krijgen, maar tevergeefs. Die avond viel ik rond 22:30 in Delft als een blok in slaap.

Zo’n 10 uur later haalde de wekker me uit een slaap die zo diep was dat ik niet meer wist waar ik was. En ik was er niet blij mee. Tien uur slapen – ik kon er voor mijn gevoel nóg wel tien doen. Het vroor buiten harder dan in IJsland. En het 19e eeuwse metselwerk maakte dat het in de slaapkamer niet veel warmer was.

Ik vond het idee om mijn bed uit te gaan niet oké.

Billy ging naar beneden om ontbijt te maken. En ik viel opnieuw in slaap. Hij riep dat de koffie klaar was, en ik viel opnieuw in slaap.

Toen Billy riep dat hij de koffie ging inschenken vond ik het toch echt tijd om werk te maken van het uit bed komen. Maar ik lag zo lekker!

Ik kon me onmogelijk voorstellen hoe ik ooit van mijn comfortabele foetushouding in verticale positie zou komen. Ik kon amper mijn ogen open houden!

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

De grap van de kleine stap

Maar ik herinnerde me een de strategie van kleine stapjes. Een strategie waarmee ik mijn luiheid kon omzeilen en gedisciplineerder kon zijn dan ik daadwerkelijk was.

Ik gebruikte kleine stapjes om vooruit te komen. De eerste stap was simpel: uit de foetushouding komen en op mijn rug rollen. Dat kon ik wel.

De volgende stap was mijn ogen openen. Dat lukte ook nog wel. Vervolgens besloot ik me goed uit te rekken en diep in te ademen – geen probleem. Ik begon me al iets wakkerder te voelen.

Vervolgens visualiseerde ik hoe ik zonder problemen het bed uit stapje in de ijskoude slaapkamer. Niet moeilijk.

En toen merkte ik dat de weerstand om uit bed te komen nog maar heel laag was. De volgende stap was simpel: ga staan. Twee seconden werk – zo gedaan.

En toen had ik het voor elkaar. Terwijl ik écht – maar dan ook écht – geen zin had om uit bed te komen.

Welke kleine stap zet jij vandaag? Deel op Pinterest

Dit is de grap van de kleine stap

Goed. En dat is dus de grap van de kleine stap: je voert hem altijd uit. Als je hem niet wilt uitvoeren, dan is de stap niet klein genoeg.

  • Heb je geen zin om aan het werk te gaan? Vraag dan niet van jezelf dat je aan het werk gaat. Vraag van jezelf om te gaan zitten aan je bureau. Vervolgens om de computer aan te zetten. Vervolgens om de juiste app op te starten. Vervolgens om één zin te typen, enzovoort.
  • Heb je geen zin om de huiskamer op te ruimen? Ruim dan niet de woonkamer op, maar zet één vuil kopje in de gootsteen. En leg dan één kussen recht. En gooi één lege verpakking bij de plastic recycling, enzovoort.
  • Heb je geen zin om naar je yogales te gaan? Ga dan niet naar je yogales. Maar ga naar je kledingkast. Pak je yogakleding. Trek je kleding uit. Trek je yogakleding aan. Trek je jas en schoenen aan. Loop naar je fiets. Steek je sleutel in je fiets. Stap op je fiets en begin met trappen – en weg ben je.
  • Voel je je overweldigd omdat je veel moet doen, en doe je daardoor liever niets? Pik dan gewoon één kleine taak van de stapel, en breek die op. Pak je notitieboek, en maak een eerste schets van hoe je wilt dat de trouwkaart eruit ziet. Of maak een lijstje van wie je wilt uitnodigen. Of schrijf op bij welke taken je hulp zou kunnen gebruiken.

Kleine stappen zijn niet bedreigend. Ze vragen geen discipline, geen wilskracht, geen besluitvaardigheid, nauwelijks tijdsinvestering en geen creativiteit. En ze triggeren geen faalangst of perfectionisme.

Ze halen de drempel om vooruit te komen helemaal weg – en daardoor ga je het gewoon doen.

Met kleine stappen omzeil je je meest luie momenten. Je komt er moeiteloos mee uit bed en je gaat er moeiteloos mee aan het werk. Ze helpen je om succesvol te zijn met weinig moeite.

Discipline kun je aanleren

Ben je benieuwd naar meer van dit soort tips? In mijn cursus vind je een compleet stappenplan dat je stapsgewijs van je uitstelgedrag af helpt en je helpt meer discipline aan te leren.

Bekijk hier mijn cursus en ga direct aan de slag…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test