Artikel opslaan

Het wordt je gemakkelijk gemaakt

Ik grap weleens dat de Westerse samenleving in elkaar stort als alcohol morgen verboden zou worden. Het is niet perse een leuke grap, mede omdat het zo waar is.

Zonder alcohol zouden veel mensen radeloos worden. Ik zag het tijdens mijn reizen in India gebeuren. Westerse toeristen belanden in plaatsjes waar alcohol om religieuze redenen verboden is – en het eerste wat veel mensen doen is zich in vreemde bochten wormen om tóch alcohol te kunnen drinken.

Vreemd. Maar het is wat het is.

Alcohol is belangrijk in onze cultuur. Als smeermiddel, als emotie-onderdrukker, als stress verminderaar, als verwennerij, als hobby, als tijdverdrijf, als traditie, als gewoonte.

En het is overal. Zelfs als je niet verslavingsgevoelig bent voor alcohol kan het lastig zijn het niet te drinken. Simpelweg omdat iedereen het doet en omdat een gewoonte snel ingesleten is.

Een wijntje of een biertje op z’n tijd is lekker en fijn. Maar wat als je graag minder zou willen drinken? Hieronder vind je een paar ideeën.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Neem een weekje alcoholvrij

Drink je regelmatig alcohol? Stop dan een tijdje met alcohol, gewoon om te experimenteren hoe het voelt. Als je gewend bent om meerdere keren per week (of zelfs dagelijks) alcohol te drinken, dan kan dit experiment je nieuwe inzichten geven.

Je ontdekt dat je je zonder alcohol frisser voelt. Dat je nog steeds een gezellige tijd met vrienden kunt hebben. Dat je er al snel helemaal niet meer aan denkt. Dat je het helemaal niet nodig hebt.

Je hoeft niet voor altijd van de alcohol af te blijven. Stop gewoon een week, en kijk wat er gebeurt. Een weekje alcoholvrij laat je inzien dat je prima zonder kunt – een belangrijk inzicht.

2. Werk constructief aan die emoties

Zoek uit waarom je normaal gesproken naar de alcohol grijpt. Waarom verlang je ’s avonds ineens naar een biertje of een wijntje?

Misschien is het simpelweg gezelligheid of gewoonte. Maar misschien heeft het te maken met stress. Of worstel je met onprettige emoties die je liever onderdrukt dan onder ogen ziet.

Door gedurende je weekje alcoholvrij een dagboek bij te houden kun je ontdekken waar je precies mee worstelt en hoe je constructiever met deze gevoelens om kunt gaan.

Door aan de slag te gaan met je bevindingen haal je mogelijk een reden weg waarom je naar alcohol grijpt. En daardoor wordt het in het vervolg eenvoudiger om minder te drinken.

3. Kies een andere vorm van gezelligheid

Ik heb een aantal mensen in mijn omgeving die weinig tot geen alcohol drinken. En op zulke momenten maken we het gezellig met thee of koffie.

Warme dranken stralen net als bier en wijn gezelligheid uit. Een andere vorm van gezelligheid, toegegeven. Maar zeker geen mindere vorm. En dranken als groene thee en kruidenthee zijn daarnaast ook nog eens ontzettend gezond. Iets wat je zonder terug te grijpen naar pseudo wetenschap van alcohol niet kunt zeggen.

Drink eens een goede kop thee in plaats van alcohol. Misschien vormt het voor jou ook een prima vervanger voor alcohol op sommige momenten.

4. Werk aan je zelfvertrouwen

Als tiener was alcohol voor mij een wondermiddel. Het ene moment durfde ik niet met mensen te praten, twee glazen verder was iedereen m’n vriend.

Alcohol neemt je remmingen weg. En wanneer je veel remmingen hebt dan kan dit een reden zijn om regelmatig alcohol te drinken. Het wérkt tijdelijk, maar het kan beter. Permanenter.

Je kunt altijd leven zonder die remmingen door je zelfvertrouwen te ontwikkelen. Zodat je gewoon durft te dansen zonder drank, en simpelweg gesprekjes aan kunt knopen wanneer je dat wilt.

Bouw aan je zelfvertrouwen en je sociale vaardigheden. Leer respectvol schijt te hebben aan wat mensen van je denken. Zorgeloos genieten van ieder moment kan echt zonder drank.

Dit soort persoonlijke ontwikkeling vereist iets meer werk in het begin. Maar vervolgens heb je er je leven lang plezier van.

5. Begin later en start met water

Precies. Je kunt een heleboel drankjes besparen op feestjes en diners als je later begint met drinken. Drink bijvoorbeeld eerst wat fris, wat bruisend water of een kop thee voordat je aan de alcohol gaat.

Op die manier kun je zowel meedoen met de rest als minder alcohol drinken.

  • Drink alleen als je er echt van geniet. Niet omdat het toevallig beschikbaar is of omdat je dronken wilt worden of omdat anderen het drinken.
  • Zet eventueel van tevoren een timer op je telefoon. Soms zet ik op feestjes een timer om middernacht die me eraan herinnert om over te gaan op water of fris. Hoe meer je hebt gedronken, des te minder slim je wordt. En door gewoon op tijd te stoppen drink je minder en voel je je frisser de volgende dag.
  • Doe langer met je drankjes. In sommige gezelschappen wordt je glas automatisch bijgeschonken. Hoe sneller je drinkt, des te meer je drinkt.
  • Wissel af met water. Is je wijntje op? Pak dan eerst een glas water of fris, en neem daarna je volgende wijntje.
  • Houd het bij wijn en bier. Cocktails, shots en mixdrankjes bevatten meer alcohol en zijn vaak sneller op. Door het bij laag-alcoholische dranken te houden en rustig te drinken krijg je minder alcohol binnen.

6. Maak het geen taboe

Je kunt heel eenvoudig minderen zonder volledig te stoppen. Je kunt stoppen met alcohol als je dat wilt, maar het hoeft niet om positieve resultaten te behalen.

Het is als met vlees eten. Je hoeft geen vegetariër te worden om minder vlees te kunnen eten. Je kunt kleine stapjes zetten richting nieuwe gewoontes en direct profiteren van de voordelen.

Kleine stapjes werken vaak beter omdat iedereen eraan kan wennen. Niet alleen jij, maar ook je vrienden. Doe wat jij wilt. Als je minder wilt drinken, drink minder. Maar maak er geen ding van. Houd het bij jezelf. Anderen hebben andere prioriteiten, andere behoeftes, een ander levenspad.

Veroordeel mensen niet omdat ze zich anders gedragen als jij. Wees vooral blij dat jij vrij bent om zelf te bepalen hoeveel (of hoe weinig) je drinkt. En trek je minder aan van wat anderen ervan vinden.

Als jij liever gemberthee drinkt dan wijn – so be it. En als je die gembersmaak graag wegspoelt met een goede Cabernet-Sauvignon – geniet er dan van met een glimlach. Taboes maken het leven alleen maar moeilijk. :)

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test