In dit artikel...
1. Ik ben gestopt met vlees
Ik ben volledig gestopt met het eten van vlees sinds mijn reis naar India – inmiddels 7 jaar geleden. En deze stap heeft het super simpel gemaakt om af te vallen.
Vlees bevat relatief veel calorieƫn.
- Een biologische hamburger van AH bevat 219 kcal. Waarvan 15 gram vet en 6.8 gram verzadigd vet.
- Een vegetarische hamburger van de Vegetarische Slager bevat 140 kcal. Waarvan 6,5 gram vet en 1,2 gram verzadigd vet.
Zelfs als beide mensen verder precies dezelfde maaltijd eten, bespaart de vega burger bijna 79 kcal. En dit soort kleine beetjes tikken aan (of af in dit geval).
En een vega burger is eigenlijk de minder gezonde keuze. Dat wil zeggen: als je kunt minderen in vleesvervangers en kaas dan bespaar je nĆ³g meer calorieĆ«n.
Hoe minder vlees je eet, des te makkelijker het wordt om af te vallen zonder dieet. Simpelweg omdat je veel calorieƫn niet binnen krijgt.
Pre-order mijn nieuwe boek š
Ontdek hoe je een positief leven bouwt in een turbulente wereld.
Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusief dolle-pret-bonuspakket! š„³
Wacht niet te lang, de oplage mƩt bonus is beperkt!
2. Ik zorg voor calorie-arme āvullingā
Precies. Ik ben gek op een vol gevoel, en ik word treurig van kleine afgemeten porties. In plaats daarvan stop ik mān maaltijden vol met groente. Calorie-arm, vol met voedingsstoffen en lekker voedzaam.
In een curry maaltijd met bruine rijst en currypasta verdwijnen bijvoorbeeld een hele courgette, broccoli, een ui, een paar teentjes knoflook, een kopje erwten en een half pak champignons.
Dit zorgt voor een rijkgevulde maaltijd waarvan ik zoveel kan eten als ik wil, terwijl ik nog steeds kan afvallen. En het voordeel is: de volgende dag kan ik er ook nog mee lunchen!
Ik zorg dat ik gewoon lekker vol kan zitten, zonder mezelf vol te stoppen met overbodige calorieĆ«n. Als ik twee wortels snack dan voel ik me sterker verzadigd dan na drie koekjes. De wortels bevatten zoān 15 tot 20 calorieĆ«n. Drie koekjes al snel 180 calorieĆ«n.
Niet dat ik nooit meer koekjes eet. Maar het zet een mens aan het denken. ;)
3. Ik eet zoveel mogelijk plantaardige voeding
Hoe sterker bewerkt je voeding, des te lastiger het wordt om af te vallen. Dus ik eet zoveel mogelijk hele plantaardige voeding.
Zoveel mogelijk:
- Groenten en bladgroenten
- Fruit
- Peulvruchten
- Hele granen
- Noten en zaden
Ik doe mijn best om weg te blijven van sterk bewerkte voedingsmiddelen, hoewel me dit niet altijd lukt. Maar hoe beter het lukt, des te makkelijker ik afval.
4. Ik drink nauwelijks calorieƫn
Ik drink water, cold-brew-ijsthee, bruisend water en thee en koffie zonder melk en suiker (met uitzondering van een haver latte in de stad).
De enige calorieƫn die ik regelmatig drink zijn (o.o) bier en wijn. En zoals je begrijpt ga ik daar zo bewust mogelijk mee om. Maar net als met de koekjes, dat lukt niet altijd.
Hoe dan ook. Hoe minder alcohol ik drink, des te makkelijker ik afval. Omdat ik voor de rest geen calorieƫn drink.
Het punt is: een glas frisdrank geeft je geen vol gevoel. Maar het bevat net zoveel calorieƫn als 300 gram wortelen. Probeer dat maar eens achterover de gooien in twee minuten.
5. Ik ontzeg mezelf niet alles
Nee. Want als ik te streng voor mezelf ben dan ga ik juist ongezond eten.
Om af te vallen moet je minder calorieƫn binnen krijgen dan je verbrandt. Dus zo pak ik dat aan:
- Ik zorg dat ik eerst gezond eet, zodat ik minder trek heb in ongezond eten.
- Ik zorg voor gezonde vullers als ik ongezond ga eten. Bij de borrel zet ik naast toastjes ook cherry tomaten, wortels en hummus. Super lekker en het beperkt de āschadeā.
- Bepaalde ongezonde voedingsmiddelen haal ik gewoon vrijwel nooit in huis. Zoals repen chocolade. Voor die calorieƫn werk ik dan liever een stapel koek naar binnen.
- Ik beweeg meer als ik weet dat ik teveel heb gegeten. Een halfuurtje hardlopen doet wonderen.
- Ik eet de volgende dag minder rijke voedingsmiddelen om de boel in balans te brengen.
- Ik doe mān best om āguilty pleasuresā te upgraden. Zoals vegetarische kapsalon. Iets minder lekker dan het origineel, een stuk gezonder.
- Ik heb simpelweg nieuw lievelingseten gekozen. Niet langer enkel geselecteerd op smaak, maar ook op hoe het me achteraf doet voelen.
Ik gun mezelf waar ik trek in heb. En gaandeweg probeer ik de negatieve impact te minimaliseren en de goede impact te optimaliseren.
6. Ik beweeg waar ik kan
Ik integreer beweging zoveel mogelijk in mān dagelijks leven. Tussendoor doe ik wat krachttraining (even opdrukken bijvoorbeeld). Ik doe regelmatig yoga, ik speel met de kinderen en ik loop veel – ook tijdens het werken achter mijn laptop.
Ik probeer elke dag 10.000 stappen te zetten. En ik loop regelmatig hard, meestal zoān 6-8 km per keer.
- Soms als ik een presentatie bekijk op YouTube dan zet ik mān laptop in de boekenkast en ga ik gewoon wandelen op de plaats.
- Soms doe ik yoga terwijl ik een programma kijk, zoals tijdens Ik vertrek.
- Als ik wat ga drinken met een vriendin in de stad, dan lopen we daarna vaak nog een uurtje door de stad heen. Omdat het leuk is, en omdat het gezond is.
- Tijdens mān werk neem ik kleine pauzes om RSI klachten te voorkomen. Dan stretch ik en doe ik wat push-ups of yoga poses.
- Als het lekker weer is dan fiets ik zoveel mogelijk. Bijvoorbeeld naar familie, vrienden en plekken waar ik moet zijn.
- Als ik met het OV ga dan probeer ik veel te lopen. Ik skip de roltrap en skip de tram (als het minder dan 30 minuten lopen is) en ga gewoon lopen.
Hoe meer ik beweeg, des te meer ik kan eten en tĆ³ch af kan vallen. En het voelt gewoon fijn.
7. Ik kijk naar de lange termijn
Ik ben niet bezig met snel afvallen. Ik ben bezig met mijn gezondheid verhogen. Een onderdeel daarvan is minder troep eten. En hoe minder troep ik eet, des te slanker ik word. Logisch.
Ik ben bezig met de lange termijn, niet met hoe ik er deze zomer uit zie op het strand. Dat zorgt ervoor dat ik me niet blindstaar op rare diĆ«ten die snel resultaat beloven. Ik zorg gewoon zo goed mogelijk voor mān lichaam, en het resultaat is dat ik gaandeweg afval.
Dat geeft rust. En het geeft het gewenste resultaat. Geen jojo effect, geen oplevingen en terugval. Geen drastische aanpassingen in mān eetpatroon. Maar kleine stapjes, kleine verbeteringen en kleine resultaten.
En al die kleine beetjes maken samen een goed geheel. Waarin ik me fitter, slanker, energieker en gelukkiger voel.
Zonder dieet. Simpel.
Gezond eten en afvallen is simpel š„
Wil je meer tips en inspiratie om gezonder te eten? Schrijf je dan in voor mijn cursus blei lijf.
Deze cursus helpt je gezond eten leuk, makkelijk en moeiteloos te maken. In kleine stappen, met slimme hacks en nieuwe gewoontes. Zo wordt gezond eten steeds makkelijker! š
Word slanker, gezonder, fitter en blijer met je lijf. Met blei lijf lukt het je wƩl om die Tony chocoladerepen te laten liggen en te kiezen voor gezond en lekker eten.
Reacties
Ik wordt altijd zo blij van jou berichtjes Jelle! Alleen het lezen ervan geeft me al een goed gevoel en ik pas zeker een heleboel van jou tips toe!
Ik hoop dat je veel mensen blijft inspireren, zodat Nederland en de wereld uiteindelijk bewuster gelukkiger, gezonder en meer liefdevoller wordt. Dankjewel, x
He beste Jelle,
dit berichtje van afvallen zonder dieet is zeer interesant en ik ga ze ook toepassen.
Ik heb al van alles geprobeerd maar zonder resultaat.
Maar helemaal zonder vlees dat gaat niet helemaal, maar ik ga het wel halveren naar Ć©Ć©n keer of twee keer per week met een kleine porsie.
Ik hoop dat je heel veel mensen mee krijgt. Bedankt hoor en heel veel gezonde groetjes.
Wat jij beschrijft aan eetpatroon doe ik ook al veel van vanuit mezelf. Ik ben een echte herbivoor. Eet wel wat vlees, voornamelijk omdat mijn man een carnivoor is. Als hij niet thuis is met eten komt vlees eten niet eens in mijn hoofd op. Ook chocolade en koekjes etc. eten wij niet. Ik houd niet van zoet en dus bak ik zelf mijn cake, met de helft van de suiker en ik doe er dan wat meer smaakstoffen in zoals citroen of kaneel. En ook een voordeel: je kunt je eigen baksels met betere meelsoorten maken dan de standaard witte bloem die ze overal in gooien. Havermout is Ć©Ć©n van de dingen die ik veel gebruik, ook in cake.
Balans is ook heel belangrijk inderdaad. Ik merk als ik 1 dag veel heb gegeten dat ik de volgende dag minder honger heb. Als je goed naar je lijf luistert dan vertelt het wat je nodig hebt. Natuurlijk eet ik ook ongezonde dingen en af en toe een biertje moet ook kunnen. Als je alleen maar voor de gezond gaat krijg je meer neiging tot zondigen, klopt helemaal!
Je hebt het over afvallen maar ik heb juist het tegenovergestelde. Jarenlang was ik aan de lichte kant, nu gaat het beter omdat ik minder hard werk en meer geniet van het leven, heel positief.
Ik schommel meestal zo rond de 55 kilo. Wordt het meer dan 56 dan voel ik me vol en sloom, dus eet ik dan minder en hup, weg is het weer.
Balans, balans, balans! En luisteren naar je lijf.
Succes met afvallen allemaal, groeten van Annette
Sinds ik vegetarisch eet (al vele jaren) zit ik steeds veel te laag in mijn eiwitten.
Daardoor val ik niet af hoor..
Hoe los jij dat op?
Hoi Anne, er zijn wel een aantal goede manieren om meer eiwitten binnen te krijgen als vegetariƫr. Denk aan tofu, tempeh, peulvruchten, hummus, sojamelk, Griekse yoghurt, eieren, vleesvervangers etc.
Eventueel kan een scoop plantaardig eiwitpoeder uitkomst bieden (in een smoothie of als shake met sojamelk/water).
Ik kom meestal niet aan de hogere aanbevelingen voor eiwitten. Dat is wel uitdagender op een gezond vegetarisch eetpatroon, maar ik krijg zeker voldoende eiwitten binnen.
Wat je hierboven beschrijft is dus gewoon een dieet. Het barst dus van de beperkingen , restricties enz. Als men zou eten zoals hierboven beschreven ben je dus gewoon WEL op dieet.
Mooi en inspirerend om te lezen! :)
Ik had vroeger een te hoog gewicht (tegen obesitas aan) en ben met behulp van een dietist afgevallen. Inmiddels heb ik al jaren een gezond gewicht.
Dit behou ik door de caloriebalans in de gaten te houden en op tijd bij te sturen. Ik heb door ervaring feeling gekregen voor wat ik kan eten voordat ik de gevolgen op m’n bord krijg ;).
Ik ‘mag’ van mezelf alles eten en drinken wat ik wil, maar kies ervoor om erg matig te zijn met bepaalde producten, vooral die met veel suiker. Waarom suiker? Omdat zo’n keuze voor mij te behappen is en niet teveel wilskracht en energie vergt. Een traktatie is daarom voor mij echt een traktatie: geen havermoutkoeken met stevia, maar die dikke witte chocoladekoek van de Appie met zo’n 450 calorieen per stuk.
Daarnaast probeer ik mijn ontbijt en lunch in elk geval gezond te houden. Yoghurt met bosbessen en granola, brood met een (groente)spread met komkommer, tomaat en walnoten. Als ‘s avonds m’n wilskracht op is na een dag werk, voel ik ‘ruimte’ om langs de snackbar te gaan of diepvriespizza te eten in geval van nood.
Ik drink zo weinig mogelijk calorieen. Doe ik het wel, dan ga ik all out met pina coladas of chocomel met slagroom.
Ik haal ook zo weinig mogelijk zoetigheid in huis om m’n wilskracht niet nog verder te tarten.
Beweging? Top en gezond, maar ik verplicht mezelf niks. Ik ben soms zo moe dat ik met de auto naar mijn werk rij en in de stad een parkeer dagkaart koop. Sanity money :).