Voor nieuwe invalshoeken lees je af en toe artikelen op soChicken van andere auteurs die – in overleg met Jelle – hun tips en inzichten delen. Dit artikel werd geschreven door Giulia. ☀️

“You may think the grass is greener
on the other side, but if you take the time
to water your own grass, it would be just as green.”

Unknown

1. Realiseer je dat je niemands complete verhaal kent

Minder jaloers worden klinkt zo eenvoudig. Zo simpel is het echter niet. We worden de hele dag door in de verleiding gebracht om onszelf te vergelijken met andere mensen. Is het niet in onze familie- en vriendenkring, op het schoolplein of in de wijk, dan is het wel online.

Op social media. De perfecte plaatjes vliegen je om de oren en hoewel het tegenwoordig helemaal hip is om juist ook je worstelingen te delen, is wat je ziet nog altijd slechts een fractie van iemands leven.

Daarin schuilt al een groot deel van het probleem. Vergelijken heeft geen zin, want je kunt nooit je hele eigen leven vergelijken met dat van een ander. Om de simpele reden dat je niemands complete leven kent.

Je ziet altijd slechts een fractie daarvan – een beetje zoals de trailer van een film die nog moet uitkomen. Er worden een aantal aantrekkelijke momenten uitgepikt om je aandacht te lokken en meer krijg je niet te zien.

Je kiest zelf wat je deelt

We bepalen grotendeels zelf wat we aan andere mensen laten zien. Hoe we eruitzien wanneer we ons huis verlaten, wat we over ons werk vertellen, welke activiteiten we ondernemen en met wie we afspreken.

Zo draag ik overdag meestal een jurkje en een panty, heb ik make-up op en zitten mijn haren enigszins in model. Heel veel moeite doe ik niet, maar wanneer ik ‘s avonds onverwachts de deur open moet doen met mijn blotebillengezicht in mijn badjas, voel ik me toch een beetje beschaamd.

Of ben je jaloers omdat ik op een doordeweekse dag met de kinderen op pad ga? Lekker, hè. Wat je echter niet ziet is dat ik ‘s avonds tussen het voeden en troosten door nog even probeer te werken, totdat ik misselijk van vermoeidheid mijn bed in duik voor weer een gebroken nacht.

Er valt altijd wel iets te klagen

Een ander kan dus wel jaloers zijn op bijvoorbeeld mijn werk, maar heeft geen idee van de stress om deadlines of het maken van genoeg uren die ik regelmatig ervaar.

Net zoals ik jaloers kan zijn op mensen die in een prachtig huis wonen met een ruime tuin, terwijl ik geen flauw benul heb van hoe weinig tijd zij in werkelijkheid hebben om daarvan te genieten.

2. Richt je op je eigen huidige leven

Hoe ziet jouw eigen leven er eigenlijk uit? Als je het niet meet aan de maatschappelijke standaarden die tegenwoordig lijken te gelden.

Zelf had ik tien jaar geleden echt niet durven dromen dat mijn leven er momenteel uit zou zien zoals het er nu uitziet. Huisje, boompje, beestje – letterlijk. Natuurlijk heb ik nog altijd dromen en doelen voor de toekomst en blijf ik daaraan werken. Dat betekent niet dat ik niet al heel tevreden mag zijn met mijn huidige leven.

Geluk zit niet in dikke huizen, niet in slanke figuren, niet in succesvolle carrières en al helemaal niet in beter zijn dan anderen. Je kunt het allemaal voor elkaar hebben en alsnog doodongelukkig zijn. Of juist andersom: alle pech van de wereld hebben en nog altijd positief in het leven staan.

De enige die voor jou kan bepalen of je gelukkig bent, ben je zelf. En daarvoor hoeft er in je leven helemaal niets te veranderen. Dat denken we vaak wel: “als ik…, dan ben ik écht gelukkig”. Maar als puntje bij paaltje komt, blijkt dat niet eens het geval te zijn.

Uit je dankbaarheid

We blijven gewoon nieuwe redenen verzinnen om nog steeds niet echt gelukkig te zijn. Tot we onze mindset veranderen en leren tevreden te zijn met wat we nu hebben. Wat mij daarbij enorm helpt is structureel mijn dankbaarheid uiten.

Elke avond schrijf ik minimaal drie dingen op waarvoor ik die dag dankbaar ben. In de praktijk worden het er vrijwel altijd meer. Wanneer ik eenmaal de tijd neem om na te gaan waar ik dankbaar voor ben, blijkt dat ontzettend veel te zijn.

Ik ben dankbaar voor de lachjes van mijn dochters, voor de lekkere maaltijd die ik vanavond kookte, voor de regen die in de tuin viel, voor de rustige buurt waarin ik woon, voor de leuke opdracht waaraan ik vandaag heb gewerkt, voor de taart die over is van het feestje van afgelopen weekend en voor nog zoveel kleine, maar ontzettend waardevolle dingen meer.

Zodra ik me dat realiseer, maakt jaloezie plaats voor tevredenheid. Met andere mensen heb ik niets te maken. Ik heb genoeg om nu al dankbaar voor te zijn en dat ik me daar bewust van ben, dát is wat me gelukkig maakt.

Echt geluk vinden in jezelf

Geluk vinden in jezelf Bundel

Hoe kun je gelukkig zijn, zelfs als het leven niet loopt zoals je wilt? Door je geluk los te koppelen van de externe wereld en geluk te vinden in jezelf.

Wil je je vaker gelukkig voelen met minder moeite? In deze Bundel bespreken we vijf vaardigheden die je kunt inzetten om geluk te vinden in jezelf.

Gebruik deze Bundel om geluk te cultiveren in een moeilijke periode, of om je bestaande geluksgevoel sterker te funderen.

Lees meer en start direct...

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test