“When you are discontent, you always want
more, more, more.
Your desire can never be satisfied.
But when you practice contentment,
you can say to yourself,
Oh yes – I already have everything
that I really need.”
Dalai Lama
Leuk – maar niet voor lang
Er is één ding in het leven waar je altijd van op aankunt: ontevredenheid. Hoe positief de gebeurtenissen in je leven ook zijn – uiteindelijk wen je eraan en vind je weer nieuwe redenen om ontevreden te zijn.
We wennen snel. Aan vervelende dingen, maar ook aan fijne dingen. Dat weet je vast nog wel van de momenten dat je als kind dacht dat een bepaald stuk speelgoed je leven voor altijd fantastisch zou maken. Om uiteindelijk tot de conclusie te komen dat je er een week na Sinterklaasavond niet meer mee speelde.
We denken: ”Als ik krijg wat ik wil dan is mijn leven goed en ben ik voor altijd gelukkig.” In werkelijkheid krijgen we constant wat we willen, en tóch ervaren we keer op keer opnieuw ontevredenheid.
Best vervelend eigenlijk. Want ontevredenheid is niet alleen een onprettige emotie om te ervaren – het leidt ook tot heel veel gedoe. Wanneer krijg je eindelijk rust? Wanneer kun je nu eindelijk gewoon eens tevreden zijn en blijven?
Kunstmatig tevreden zijn
Ontevredenheid is vrij natuurlijk. Het helpt ons ontzettend in onze overlevingskansen. Je ontevredenheid drijft je om je omgeving constant te verbeteren en manipuleren op allerlei manieren waardoor jouw kansen op succes toenemen.
Om die reden is het waarschijnlijk dat de minst tevreden mensen zich in het verleden het best konden voortplanten.
Als we er niet bewust aan werken vallen we terug in een soort chronische ontevredenheid die ons eindeloos bezighoudt. Misschien goed voor je overlevingskansen, maar minder fijn voor je persoonlijke doelen.
We kunnen leren om ons vaker tevreden te voelen. Een soort kunstmatige tevredenheid. Maar hoe beter je erin wordt, des te natuurlijker het gaat voelen. En de belangrijkste techniek om het voor elkaar te krijgen is dankbaarheid.
Dankbaarheid maakt je steeds weer tevreden
Tevredenheid is willen wat je al hebt. Het is beseffen hoeveel dingen er goed zijn in je leven, en hoeveel er is om dankbaar voor te zijn.
Door bewuster stappen te zetten om het gevoel van dankbaarheid te ervaren kun je je vrij snel meer tevreden voelen. En dat is fijn, want tevredenheid geeft blijdschap, rust en vrijheid van de eindeloze brandende drang om je leven te veranderen.
En zo moeilijk hoeft het niet te zijn. Door regelmatig een simpel lijstje te maken met dingen waar je dankbaar voor bent kom je al flink vooruit. Of door er een kleine traditie van te maken: elke dag voordat je gaat slapen neem je door waar je vandaag dankbaar voor was. In een dagboek, of hardop met een gezinslid.
Je kunt het ook aan tafel beoefenen met je gezin (”welke dingen gingen er vandaag goed?”) of er bewust aan werken om je gesprekken gedurende de dag positief te houden. Realiseer je hoeveel je hebt om dankbaar voor te zijn, deel het met de mensen in je leven en maak het onderdeel van je relaties.
Al snel zul je merken dat je leven eigenlijk best mooi is, maar dat je veel van deze schoonheid voor lief nam. Veel dingen die je bezit zijn spullen waar je ooit naar verlangde. Veel dingen die je doet wilde je ooit heel graag doen. Veel activiteiten waar je naar uitkeek vormen nu prachtige herinneringen.
Een focus op dankbaarheid brengt je in een opwaartse spiraal. Hoe dat precies werkt, lees je in dit artikel.
Maar word ik dan niet enorm passief?
Als je je constant tevreden voelt, ben je dan nog wel gemotiveerd om succesvol te zijn en je doelen te bereiken? Of eindig je gewoon op de bank met een glimlach op je gezicht, terwijl er ratten door je haar kruipen?
Geen van beide. Wat je zult merken is dat je motivaties veranderen. Je komt niet meer zozeer in actie omdat er iets ontbreekt. Je komt in beweging omdat je iets wilt creëren. Je gaat van een negatieve motivatie rondom tekort naar een positieve motivatie rondom bijdragen.
In mijn artikel Jezelf accepteren en toch veranderen – 4 prikkelende gedachten omschrijf ik dieper hoe dit werkt op het vergelijkbare gebied van zelfacceptatie.
Een beweging richting liefde verandert je motivaties en maakt ze op veel fronten gezonder. Soms betekent dit dat je daadwerkelijk je leven verandert, omdat je dat wilt. Maar veel vaker blijf je precies hetzelfde doen, maar dan vanuit liefde in plaats van angst.
En ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik voel liever liefde dan angst.
Ontwikkel je innerlijke rust en voel je tevreden
In mijn online cursus Het is wat het is werken we stap voor stap aan je vermogen om het leven te waarderen en accepteren zoals het is.
Ontdek hoe je je innerlijke rust vergroot, meer tevredenheid ervaart en minder stress.
Reacties
Perfect wordt het nooit, maar ik tel mijn zegeningen. Maar eerlijk is eerlijk, ik stap soms ook wel eens in die kuil, maar dan focus ik me op de leuke dingen waar ik happy mee ben. Dat ik tevreden moet zijn met wat ik wél heb. En tipje mijnerzijds, ik gebruik prana breath voor ontspanning. 🤗
Mijn vader zei altijd: het bezit van de zaak is het eind van ‘t vermaak.
Hi Jelle,
Tof artikel weer!
Welke wijzerplaten gebruik je en hoe heb je ze ingedeeld?
Daar ben ik namelijk nog weleens mee aan het stoeien.
Alvast bedankt!
Willem