Artikel opslaan

Intens genieten van je vakantie

Vakantie is een tijd om je dagelijkse leven los te laten, om uit te rusten, nieuwe inspiratie op te doen. Het is dus dé tijd om intens te genieten en met een leeg hoofd te genieten van je vakantiedagen.

Door op vakantie meer mindful door het leven te gaan kun je die stemmetjes in je hoofd stil krijgen. Je wordt hierdoor niet alleen veel rustiger en gelukkiger, je beleeft je vakantie ook nog eens veel intenser!

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Observeer wat er gebeurt

Laat je je op vakantie nog weleens meeslepen in de rompslomp van het reizen? Maak je ruzie met je partner, zeur je tegen je kinderen als ze rotzooi maken, baal je ervan om (weer) in de rij of in de file te staan? Pak het nu dan eens anders aan.

Laat je niet meeslepen door de ervaring, maar observeer. Observeer wat er om je heen gebeurt, observeer de gevoelens die bij jou naar boven komen. Laat alles rustig gebeuren en doe je best om geen oordeel te vellen. Wees gewoon bewust, en probeer de schoonheid in het moment te zien.

2. Leren genieten van vervelende klusjes

Op vakantie heb je veel meer tijd dan thuis. Je hebt minder te doen en je leeft in een langzamer ritme. Waarom zou je je dus druk maken om vervelende klusjes? Is het echt zo erg om de afwas te doen of om een wasje te draaien? Wie zegt dat vakantie alléén maar leuk moet zijn?

Gebruik de zogenaamde vervelende klusjes om even tot jezelf te komen. Voel het warme water van je sopje, observeer de afwasruimte, luister naar het geluid van rinkelend servies en laat je even helemaal opgaan in het hier en nu.

Vervelende klusjes zijn alleen vervelend als jij ze als vervelend bestempelt. Tot die tijd zijn het simpelweg klusjes. Ervaar dus ook de meest vervelende klusjes als wat ze werkelijk zijn en gebruik ze om je hoofd lekker leeg te maken.

3. Wees niet zo streng voor jezelf

Moet je van jezelf twee boeken lezen, twee steden bekijken, vijf kerken bezoeken en ook nog een excursie maken in één week? Maak het jezelf niet zo moeilijk en laat je programma lekker los.

In plaats van je vakantie helemaal te plannen zoals je dat met je leven thuis doet, kun je het ook meer op zijn beloop laten. Is het echt zo erg als dat boek niet uit komt? Ga je je daar schuldig over voelen? Misschien heb je wel geen zin om te lezen, misschien heb je wel even helemaal geen zin in kerken.

Sta jezelf toe om lekker je gevoel te volgen en wees niet zo streng voor jezelf en je medereizigers. Het is goed als je veel dingen doet en ziet, het is net zo goed als je niet zo veel doet en ziet. Laat jezelf lekker vrij van zelf opgelegde verplichtingen, je hebt ten slotte vakantie!

4. Ga op in lokale nieuwigheden

Beleef dingen die je thuis niet kunt beleven, en ervaar het met volle aandacht. Volg je gevoel en selecteer nieuwe ervaringen die je interessant lijken. Geniet bijvoorbeeld van lokaal eten, doe een bijzonder uitstapje en beleef dingen die je normaal niet zou beleven.

Wanneer je bezig bent met iets nieuws dan is het makkelijker om in het hier en nu te blijven, simpelweg omdat je nog geen routines hebt opgebouwd. Nieuwe ervaringen dwingen je om alert te blijven en hierdoor blijf je veel makkelijker in het moment.

Bovendien maken nieuwe ervaringen je vakantie en je leven rijker. Het zorgt voor mooie herinneringen die je later nog lang kunt koesteren.

5. Durf niets te doen

Wanneer je op vakantie bent kun je jezelf prima trainen in de kunst van het niets doen. Je hebt op vakantie immers weinig verplichtingen en geen druk programma, dus een tijdje niets doen is makkelijker dan thuis.

Ga gewoon eens ergens liggen of zitten, en doe niets. Laat jezelf niet meeslepen door je gedachten, maar wees simpelweg in het moment. Voel je ademhaling, hoor de vogels, voel de wind langs je tenen, kijk naar de wolken en ontspan jezelf helemaal.

Wanneer je niets doet wordt je ego zenuwachtig. Het wil dingen doen, dingen ondernemen. Je ego wil zichzelf nuttig voelen en zich ergens mee bezighouden. Geef hier niet aan toe, laat je ego maar lekker zenuwachtig zijn. Observeer wat er in je gebeurt en merk dat je ego het na een tijdje opgeeft.

Zodra je ego het opgeeft ben je succesvol niets aan het doen. Geniet van deze rust en deze leegte, je leeft helemaal in het hier en nu en dat maakt je intens gelukkig!

Meer tips om te genieten van je vakantie

Wil je aan de slag met mindfulness op vakantie zodat je optimaal kunt genieten van je vrije tijd? Neem dan de onderstaande boeken mee op reis, en vermaak je met heldere uitleg, praktische tips en bevrijdende oefeningen.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test