Simpele mindfulness tips

We maken mindfulness te ingewikkeld. En dat is ironisch, want mindfulness is uiteindelijk het meest simpele dat er is.

Je hoeft je niet bezig te houden met ingewikkelde gedachten, verwachtingen, plannen of problemen uit het verleden. Je hoeft alleen dit moment te ervaren.

Zonder oordeel, zonder plan, zonder verwachting. Gewoon bewust ervaren wat er nu is – hoe mooi of hoe ‘lelijk’ het ook is.

Deze simpele mindfulness tips helpen me steeds weer beseffen hoe eenvoudig mindfulness kan zijn. Het hier en nu heb je altijd bij je – en je kunt erin thuiskomen wanneer je maar wilt. Lees je mee?

1. Kijk doelloos voor je uit

Weet je nog hoe je je voelde voordat je huis vol kwam te liggen met tablets, piepende smartphones, laptops en knipperende routers? Zonder de constante afleiding verveelde je je soms. Dan was er niets te doen, en staarde je simpelweg voor je uit.

Ik weet nog goed hoe mijn moeder het vroeger regelmatig deed toen ik opgroeide. Ze stond dan gewoon een paar minuten uit het raam te staren.

Staren – of doelloos voor je uit kijken – vormt een geweldig mindfulness moment. Je denkt even nergens aan, je kijkt met een zachte focus naar één punt en je ontspant je ogen. Het is een bezigheid die we verleren zodra we elk moment proberen op te vullen met een scherm dat ons continu prikkelt met leuke nieuwtjes.

Kijk vaker even doelloos voor je uit. Het is fijn, en het houdt je lekker in het moment.

2. Poets je tanden met volle aandacht

Tandenpoetsen is een ingesleten gewoonte, iets waar je zelden echt over nadenkt. Vaak denk je tijdens het tandenpoetsen aan andere zaken. Wat je nog moet doen, wat er op het programma staat voor vandaag, of je checkt tussendoor je smartphone of het nieuws.

Dit is een van de simpelste mindfulness tips: Probeer vandaag eens mindful je tanden te poetsen. Houd je aandacht bij de sensatie van de tandenborstel in je mond. De smaak van de tandpasta, de haren die over je tanden glijden, de trilling van je elektrische borstel.

Gebruik de gewoonte van tandenpoetsen als een herinnering om je aandacht naar het moment te brengen. Misschien lukt het je niet gedurende de volledige twee minuten dat je poetst, maar door het te proberen oefen je je aandacht. Je wordt er steeds beter in. Op deze manier kun je die saaie gewoonte gebruiken als een dagelijkse micro-meditatie.

Minder tandplak én meer innerlijke kalmte.

Straks is saai.

Straks is saai. Deel op Pinterest

3. Houd je hoofd erbij tijdens conversaties

Dit is niet alleen een geweldige manier om kalmer en meer mindful te worden, het is ook een fantastische manier om je relaties te versterken.

Vaak wachten we in conversaties op ons beurt. Dan luisteren we soort van, maar zijn we vanbinnen vooral bezig met wat we hierna willen zeggen. Of we maken ons druk over allerlei andere dingen (moet het vuil nog buiten zetten, wil morgen op tijd opstaan, wat denkt ze van me, etc.).

Blijf eens met je aandacht in het hier en nu terwijl je converseert. Verplaats je aandacht van zelf praten naar actief luisteren zonder oordeel.

Doe je best om je aandacht alleen op de conversatie te richten. Op die manier verbeter je niet alleen het contact met je gesprekspartner, je maakt van de conversatie een gebeurtenis waar je oprecht van kunt genieten. Een simpel moment dat je deelt met een ander persoon, iets dat waardevol voelt.

Heel fijn dus. Je gesprekspartner zal je bovendien dankbaar zijn, want iedereen is gek op volledige aandacht.

4. Ervaar jezelf in de ruimte

Ik vind dat ik een heel leuk huis heb. En hoewel ik dat vind, merk ik dat ik er meestal niet bewust van geniet. Dan leef ik mijn leven, en neem ik niet de tijd om te genieten van de ruimte.

Soms, bijvoorbeeld wanneer ik ‘s ochtends zit te schrijven, neem ik een moment om wel bewust te zijn in de ruimte. Dan ben ik me bewust van de geluiden buiten, van de kamer om me heen en van mijn aanwezigheid in de ruimte.

Op die manier kom ik in het moment, en neem ik mijn huis beter in me op. Dan besef ik me hoe bijzonder zo’n kamer eigenlijk is. En hoe bijzonder het is dat ik er dagelijks tijd in doorbreng, en de ruimte eigenlijk nooit echt in me opneem.

Je beweegt van omgeving naar omgeving, meestal om iets te doen. Je wilt een taak afronden, je wilt iets pakken of je wilt gebruik maken van een object in de ruimte (zoals een bed).

Doe de volgende keer eens je best om echt aanwezig te zijn in die ruimte. Met volle aandacht. Dan kom je tot de conclusie dat bijna elke ruimte interessant is.

5. Typ bewust

Spreek met jezelf af dat je – elke keer als je een toetsenbord aanraakt – jezelf eraan herinnert om in het moment te leven.

Vaak als we druk typen dan zijn we met onze gedachten ín de smartphone of computer. Dat is prima, maar het is ook fijn om af en toe je aandacht weer terug te halen naar het moment.

Dan besef je ineens weer dat je in een ruimte zit, dat je kijkt naar een scherm, en dat je je handen gebruikt om het werk gedaan te krijgen. Voel hoe je vingers over het toetsenbord glijden. Hoor het geluid van de tikkende toetsen. Voel hoe je door blijft ademen, hoe je je rug recht maakt.

Door je niet te verliezen in de computer voel je je meer verbonden met het moment. Je beseft dat je wereld, het echte moment, zich buiten dat scherm bevindt.

Kleine momenten van mindfulness

Mindfulness is niets meer dan je aandacht naar het moment halen. Hoe vaker je dat lukt, des te leuker en lichter je leven wordt.

Gebruik kleine, alledaagse mindfulness tips om vaker in het moment te leven. Zo’n kleine gewoonte helpt je je leven stap voor stap leuker te maken. En zodra je het jezelf aanleert, heb je er al snel een leven lang plezier van.

Mindfulness verweven in je dag

Mindfulness verweven in je dag Bundel

Wil je beter worden in het beoefenen van mindfulness in je dagelijks leven?

In deze Bundel onderzoeken we manieren waarop we mindfulness kunnen verweven in onze dag. Fijn als toevoeging naast je meditaties. Nog fijner als mediteren je (nog) niet zo ligt.

Ontdek praktische oefeningen die je direct kunt gebruiken voor meer innerlijke rust en blijdschap.

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test