Artikel opslaan

Van de oplossing een probleem maken

Minimalisme heeft mijn leven beter gemaakt op zoveel fronten. Ik voel me vrijer, blijer, lichter. Ik houd geld, tijd, ruimte en energie over. Het is dolle pret. Maar niet voor iedereen.

Ik zie hoe mensen hun oude neuroses inruilen voor nieuwe. Ze bewegen van materialist naar minimalist – maar blijven hangen in dezelfde denkpatronen.

En deze denkpatronen zorgen ervoor dat ze opnieuw gefrustreerd raken. Dat ze het doel uit het oog verliezen. Waardoor minimalisme eerder een obstakel wordt dan een oplossing.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Minimalisme is geen religie

Precies. Minimalisme draait om het elimineren van zaken in je leven die je niet gelukkig maken. Dingen die je naar beneden halen. Zoals overbodige spullen, verplichtingen, gedachten die je klein houden en relaties die je leegzuigen.

Minimalisme draait niet om perfectie. Perfectionisme is juist de neurose die je los wilt laten.

Je leven wordt waarschijnlijk beter als je afscheid neemt van een overbodig servies. Of van een enorme bos pennen. Of een stapel broeken die je nooit draagt. Of een pannenset die alleen maar in de weg staat.

Maar je leven blijft niet per definitie beter worden. Zodra je een optimum hebt bereikt kun je vooruit kijken.

Je leven wordt waarschijnlijk niet veel beter als je van twee mokken naar één mok gaat. Of van vijf pennen naar één pen. Van drie broeken naar één broek of van twee pannen naar één pan.

Op een bepaald moment gaat het wegdoen van zaken tegen je werken. Dan wordt je leven niet gestroomlijnder – maar vooral inefficiënt.

Dan moet je afwassen, iedere keer als je iets wilt eten. Of kun je geen boswandeling maken omdat je maar één broek hebt. Of loop je steeds door het huis op zoek naar je ‘ene pen’.

Materialisme omgekeerd

Als materialist blijf je spullen kopen omdat je er steeds van overtuigd bent dat die volgende aankoop je écht gelukkig gaat maken. Dat geluk steeds nét om de hoek ligt. Je denkt: ”als ik straks die nieuwe iPhone heb zal ik écht gelukkig zijn.”

Wanneer je perfectionisme meeneemt in een minimalistische levensstijl, dan verandert er weinig. Je blijft neurotisch. Je gelooft dat het schrappen van die ene kast, die ene broek, dat ene boek je eindelijk gelukkig gaat maken.

Steeds is er weer iets nieuws dat je weg kunt doen. Waardoor geluk altijd nét om de hoek blijft liggen.

Het doel is een geweldig leven

Het doel van minimalisme is niet het hebben van zo weinig mogelijk spullen. Nee. Het doel is het hebben van een geweldig leven door je aandacht te richten op de dingen die er daadwerkelijk toe doen.

Het wegnemen van overbodige spullen is een belangrijke stap. Het is niet de eindbestemming.

De eindbestemming is een eenvoudiger leven. Een leven waarin je je hart volgt. Waarin je tijd en ruimte maakt voor geweldige relaties, persoonlijke ontwikkeling, bijdragen op jouw manier, je gezondheid, tijd doorbrengen in de natuur, spelen en simpelweg genieten van ieder moment.

Zonder neuroses. Zonder perfectionisme.

Minimaliseren is slechts de eerste fase

Uiteindelijk schuilt de magie van minimalisme niet in schrappen. Dat is slechts de eerste fase. Dat is het bevrijden van de ketens die je naar beneden houden. De gevangenis achter je laten.

Je bent vrij van de dingen die je naar beneden houden. Maar wat dan? Dan wil je vooruit – op naar een geweldig leven.

Je hebt het onkruid verwijderd. Nu is het tijd om heerlijke gewassen te planten. De magie zit hem in het toevoegen. Je schakelt over van vrij worden van naar vrij voelen om.

Vrijheid om:

 • Onvoorwaardelijke liefde te geven
 • Jezelf te zijn
 • Je hart te volgen
 • Minder te oordelen
 • Met liefde voor jezelf en anderen te zorgen
 • Van jezelf te houden
 • Tijd door te brengen met dierbaren
 • Bij te dragen met je talenten
 • Mensen, dieren en ecosystemen te helpen
 • Mensen vrij te laten
 • Schijt te hebben wat mensen van je denken
 • Te dansen op straat
 • Zonder schaamte te leven
 • Te spelen als een kind
 • Schoonheid te zien in je hele bestaan
 • Met volle teugen te genieten van normale bijzondere dingen, zoals een zonsondergang
 • Dankbaar te zijn voor wat je hebt
 • Fouten te maken en weer op te staan

Je wilt niet je leven minimaliseren. Je wilt overbodigheden minimaliseren en je leven maximaliseren. Méér leven, niet minder.

Blijf niet hangen bij minimaliseren. Gooi de zooi uit je leven die je niet dient. En begin met het maximaliseren van de zaken die je dolgelukkig maken.

Minder is vaak meer. Maar niet altijd. Meer liefde, geluk, voldoening, tevredenheid en blijheid is altijd beter. Dus maak dat je doel. Dan krijg je de resultaten waar je naar op zoek bent.

Misschien is je huis dan niet helemaal Pinterest-waardig. Maar heb je tenminste wel een leven dat het waard is om geleefd te worden.

Heb je zin om zo’n leven stap voor stap vorm te geven? Ik heb een praktisch stappenplan ontwikkeld. Bekijk dit stappenplan…

perfectie

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test