Artikel opslaan

“Mindfulness helps you go home to the present.
And every time you go there and recognize a
condition of happiness that you have, happiness comes.”

Thich Nhat Hanh

Ooit wordt alles helemaal goed

Kijk, ik ben er zelf niet vreemd van. Dan ben ik op reis en wil ik liever thuis zijn. Of zit ik thuis op de bank en droom ik van avonturen op een ander continent. We worden allemaal constant overvallen met gedachten over een betere – meer wenselijke – toekomst.

Je kijkt in gedachten vooruit en ziet hoe een specifiek toekomstig moment beter zal zijn dan dit moment. En hierdoor voel je je ontevreden, onrustig en ongeduldig.

Nu worstel je met een lastige deadline voor je werk. En je kijkt uit naar het weekend, want dan is het allemaal achter de rug. Of je voelt je nu niet zo fit en je verlangt naar het moment dat je je weer beter voelt.

Dat verlangen naar een beter moment is ergens natuurlijk ontzettend logisch. Want als je nu aan het lijden bent – op wat voor manier dan ook – dan verlang je naar rust en vrijheid van de ellende.

Het probleem is alleen dat het verlangen naar een betere toekomst precies datgene is dat het leed veroorzaakt.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Hoe je jezelf ontevreden maakt

Als je constant met je gedachten in de toekomst hangt kun je je onmogelijk gelukkig, kalm en tevreden voelen. Die twee dingen gaan niet samen. Dus als je steeds maar nadenkt over hoe je leven morgen, volgende week of volgend jaar eindelijk perfect zal zijn dan ontneem je jezelf de simpele mogelijkheid om daadwerkelijk geluk te ervaren.

Voelt tegenstrijdig – misschien – maar het is ook logisch.

Je kunt jezelf niet gelukkig denken door ontevredenheid te voelen over dit moment. Steeds als je aan jezelf verklaart dat dit moment niet goed genoeg is, en je liever vooruit zou willen springen naar een toekomstig moment waarop je gelooft dat alles perfect zal zijn dan zul je lijden.

Dan word je overvallen door ontevredenheid, onrust, ongeduld. En misschien zelfs wanhoop en paniek.

Waarom? Omdat je jezelf voor de gek houdt. Al die beelden in je hoofd over die zogenaamde geweldige toekomst – dat zijn slechts gedachten. Meer niet. Die toekomst is er niet. Je kunt het niet zien, niet ruiken, niet vasthouden. Je kunt hem alleen projecteren in gedachten.

En ondertussen? Ondertussen bevind je je nog steeds precies waar je was. In het imperfecte hier en nu. Zoals altijd. Iedere keer als je je laat meeslepen door je gedachten verandert er niets – het is nog steeds nu en je bevindt je nog steeds hier. Maar je aandacht is op een denkbeeldige plek, en daardoor voel je je niet gelukkig.

Hoe je stopt met wachten op een beter moment

Prima natuurlijk. Dromen, hopen en wanhopen is onderdeel van het leven. Het is ‘part of the drama’ – het maakt je leven interessant en geeft je nog eens iets om over te praten op feestjes.

Maar – laten we eerlijk zijn – echt blij word je er niet van.

Dus wat kun je doen? Wat als je jezelf aantreft in een ‘hier en nu’ waar je niet blij van wordt? Wat als je liever zou willen dat het al ‘morgen’ of ‘volgende week’ was?

Simpel: adem in, adem uit.

Kijk om je heen, zie waar je bent. Voel de grond onder je voeten. Ontspan je lichaam. En zie hoe dit moment is wat het is, en niet anders. En probeer te zien hoe dit moment precies en volledig perfect is – in al haar imperfectie.

Want wat vindt er echt plaats? Kijk eens goed.

Bijvoorbeeld – je ligt in bed. Je voelt het matras onder je lichaam, de zachte lakens tegen je huid. Je ruikt de vertrouwde geur van je bed, je ziet wat licht door het gordijn glijden, je hoort de vertrouwde geluiden in de straat. En terwijl dat allemaal plaatsvindt ervaar je ook gedachten. Gedachten over een toekomst die niet bestaat. Gedachten die je angstig maken, gestrest, verdrietig of eenzaam.

Wat blijft er over als je deze gedachten niet meer zo serieus zou nemen? Als je ze gewoon zou zien als sensaties in je brein?

Precies – dan blijft er een simpel en perfect moment over. Matras, lakens, geur, licht, geluiden – niets om van weg te rennen. Een simpel moment in je leven waarin alles precies is zoals het is.

Geen verleden, geen toekomst – alleen het gevoel van een matras onder je rug en gedachten die als wolken voorbij drijven in je waarneming.

Dat is alles. Dat is alles wat het altijd was. Gewoon wolken – scheten in je hoofd.

Er bestaat geen beter moment

Kijk – ik weet dat dit allemaal lekker vaag klinkt. En er is een verschil tussen het ‘weten’ en het ‘ervaren’. Zoals er een groot verschil is tussen denken aan water drinken en daadwerkelijk een glas water drinken.

Ik nodig je uit om het zelf eens te proberen. Want zodra je ermee oefent begin je het voor jezelf te zien. Wanneer je merkt dat je wacht tot het leven eindelijk perfect wordt – druk dan even op pauze. Haal rustig adem, ontspan en glijd in het moment.

Die ontevredenheid ervaar je omdat je die ontevreden gedachten serieus neemt. Zodra je mindful bent zie je ineens heel duidelijk dat er geen beter moment bestaat, omdat er geen ander moment bestaat.

Er komt geen moment waarop alles perfect is als je niet leert om het moment te ervaren zoals het is. Voelt ingewikkeld misschien, maar blijkt verrassend simpel. Best fijn.

Voel je je ontevreden met je leven?

Ontevreden over je leven Bundel

Weet je - je bent niet alleen. We voelen ons allemaal weleens ontevreden met ons leven.

Deze cursus is ontwikkeld om je op weg te helpen richting een opwaartse spiraal. We kunnen niet in één keer al je problemen oplossen, maar we kunnen wel je perspectief veranderen en in beweging komen richting een betere situatie.

Gebruik deze cursus als startpunt van een nieuw begin.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een waardering van 9,4 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test