Artikel opslaan

Een paar kilo eraf

Als ik praat over afvallen, kijken mensen me altijd verontwaardigd aan. “Jij? Je bent toch niet dik? Wat een onzin!”

Klopt. Ik ben niet dik. Maar, er was wel sprake van lovehandles. Van iets te veel welvaartsvet, iets te veel luiheid omtrent m’n lijf.

Weetje, ik ben gek op gebak. Gek op croissants. Gek op chocolade. Gek op slagroom ook. En kaas, wijn, bier, en zo’n beetje alle andere voedingsmiddelen die bijzonder veel calorieën bevatten. En zodra ik de teugels laat vieren, dan ga ik het allemaal eten.

En, soms ben ik niet zo’n grote sporter als ik zou willen. Ik deed yoga, maar verder niets. Dus na een minder actieve winter was het tijd voor actie. En ik besloot om samen met mijn vriend een paar kilo af te vallen, met als deadline onze reis in het najaar.

Dit is wat ik geleerd heb:

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 11 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Weg met geraffineerde suiker

Geraffineerde suiker, snelle koolhydraten (zoals snoep, taart, honing, tafelsuiker en allerlei bewerkte voedingsmiddelen) houden je tegen. Net als het eten van olie. Ze weerhouden je ervan om af te vallen.

Zodra ik stopte met deze snelle koolhydraten begon het vet weg te smelten. Echt, het was ongelooflijk. En wat nog beter was: zodra ik stopte met gebak en chocolade, had ik er niet eens trek meer in.

Ik bezocht Dudok, en bedacht me pas later dat ik nog niet eens aan taart had gedacht. Dat was ondenkbaar voor mij. Ik had geen trek meer in zoet. De suikerverslaving was verdwenen!

Ik kreeg na verloop van tijd wel enorme trek in hartig. In een foute patat met pindasaus. Raar. Dus af en toe at ik iets lekker ongezonds om de motivatie erin te houden.

2. Het voelt soms oncomfortabel

Ja, het is niet altijd makkelijk. Het is makkelijk om ergens koffie te gaan drinken en er taart bij te bestellen. Het is makkelijk om jezelf na een drukke dag te troosten met chocolade. Of ‘s avonds te genieten van wijn en chips.

Het is minder makkelijk om groente te verkiezen boven brood (oh brood, wat houden we toch van brood!). Hardlopen in plaats van bankhangen. Te stoppen met eten zodra je verzadigd bent.

Het punt is: afvallen is soms oncomfortabel. Het aankomen was comfortabel. Maar dat maakt niet uit. Het is goed om het gevoel te hebben dat je iets moet laten. Dat maakt je des te trotser als je vooruit komt.

3. Dagelijks meten motiveert

Misschien ben ik raar, maar ik meet alles dagelijks. De conventionele wijsheid is om niet iedere dag te wegen, omdat dat ‘demotiverend zou werken’. Nou, ik kan je zeggen, dat geldt niet voor mij.

Ik meet hoe actief ik ben op een dag (ik probeer minimaal 10.000 stappen te zetten). Ik meet hoeveel kilometer ik hardloop. Ik meet mijn buikomtrek, mijn gewicht, vetpercentage, BMI en LBM (Lean Body Mass). Ik houd alles bij met de FitBit app, en geniet van de grafieken.

Soms zie ik dat ik slechts 100 gram ben afgevallen. Dat demotiveert niet. Ik ben wel gek, maar niet zó gek. Ik weet ook wel dat afvallen niet lineair verloopt. Soms kom je even aan, om na een paar dagen plotseling een halve kilo te verliezen. Ik laat m’n humeur dus zeker niet bepalen door de weegschaal. Als je die neiging wel hebt, dan is dagelijks wegen waarschijnlijk niet voor jou.

Maar ik hou van de engagement. Het maakt me betrokken bij m’n doel. Iedere ochtend even wegen houdt me scherp. Ik kan het niet ‘vergeten’ of ‘ontkennen’ gedurende de dag.

Dagelijks wegen is dolle pret, en ik kan het iedereen aanbevelen.

4. Beweging helpt

Momenteel doe ik hardlopen, wandelen (minimaal 10.000 stappen dus) en fietsen. Ik heb de yoga even op pauze gezet, omdat dat simpelweg te weinig energie verbrandt. En ik merk dat ik sowieso minder stress voel sinds ik vaker hardloop. Ik blijf wel dagelijks mediteren, meestal ‘s avonds voor het slapengaan.

Ik heb een hekel aan krachttraining. Dus dat laat ik even achterwege. Komt later wel. Afvallen zou makkelijker zijn met meer spierweefsel, maar ik hoef niet gespierd te worden. Bovendien weet ik dat ik eventueel opgebouwde spieren nooit ga onderhouden, omdat ik zo’n hekel heb aan krachttraining. Maar misschien verandert dat nog in de toekomst. Ik hoop het.

Ik kan tegenwoordig met gemak 8 kilometer hardlopen. Soms met uitschieters naar de 10-12 kilometer. Dat gaat prima. Het werkt lekker meditatief, ik val af (vet, geen spierweefsel) en ik voel me fitter.

Ik heb geen ambities om wedstrijden te lopen. Dat schijnt een soort sociale verplichting te zijn zodra je meer dan 10 kilometer kan rennen. Nee. Ik loop lekker voor mezelf.

5. Calorieën tellen, maar tel geen calorieën

Een paar weken geleden trapte ik in een valkuil. Ik ging calorieën tellen. Ik weet niet waarom, waarschijnlijk omdat ik wilde dat het sneller zou gaan. Omdat ik meer controle over het proces wilde hebben. Omdat ik gek ben op grafieken. Hoe dan ook, het was geen goed idee.

Zodra je calorieën gaat tellen gaat het mis. Ik had de hele dag honger, kreeg meer trek in ongezond eten en bedacht allerlei constructies om een stuk taart in te passen in mijn calorieën budget. Onzin dus.

Het leidde ertoe dat ik uiteindelijk meer koolhydraten ging eten, maar wel onder het dagelijkse calorieën maximum bleef. Ik had honger. Ik viel niet af.

Toen ik zag dat dit niet werkte, ging ik weer terug naar normaal eten. Genieten, met minder koolhydraten. En jawel, binnen twee dagen begon het vet weer weg te smelten.

Natuurlijk tellen calorieën als je wilt afvallen. Je moet niet veel te veel energie binnen krijgen. Maar ga ze niet tellen. Je lichaam is geen computer. Het werkt gewoon niet zo. 500 Calorieën aan mozzarella geeft een ander resultaat dan 500 calorieën aan witte suiker. Echt.

6. Het is makkelijk

Eigenlijk moet ik er een beetje om lachen hoe eenvoudig het was om de kilo’s kwijt te raken. Op een gezonde, kalme manier. En ik ben onder de indruk hoeveel verschil een paar kilo maakt.

De lovehandles zijn weg. M’n buik is een stuk platter. De eerste contouren van m’n buikspieren worden zichtbaar. En dat al na slechts zes kilo. Dat zijn toch 6 pakken melk die ik níet hoef mee te slepen op reis. Lekker!

En ik zie niet in waarom ik hier zou stoppen. Mijn nieuwe manier van eten bevalt me prima. Lekker veel groente, weinig suiker, brood, pasta, rijst, aardappelen en snacks. Af en toe een lekker stuk taart. Geen probleem.

Eén ding is zeker: die lovehandles laat ik er niet meer aan groeien. En door gewoon te stoppen met suiker, wordt het bijzonder simpel om af te vallen en om van de zoetigheid af te blijven. Mooi spul.

Bekijk mijn video over afvallen

Bekijk hieronder mijn video over afvallen. Vind je deze video leuk? Abonneer je dan gezellig op mijn YouTube kanaal.

Kun je de video niet bekijken? Bekijk mijn video over afvallen hier op YouTube.

Gezond eten en afvallen is simpel 🥑

Gezond eten en afvallen cursusWil je meer tips en inspiratie om gezonder te eten? Schrijf je dan in voor mijn online cursus blei lijf.

Deze cursus helpt je gezond eten leuk, makkelijk en moeiteloos te maken. In kleine stappen, met slimme hacks en nieuwe gewoontes. Zo wordt gezond eten steeds makkelijker! 😁

Word slanker, gezonder, fitter en blijer met je lijf. Met blei lijf lukt het je wél om die Tony chocoladerepen te laten liggen en te kiezen voor gezond en lekker eten.

Lees meer over blei lijf en schrijf je direct in…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test