Artikel opslaan

Ik begrijp het helemaal

Kijk, ik ben geen gezondheidsfreak. Ik heb mijn fases gehad hoor, waarin ik vond dat ik van alles moest doen en laten. De praktijk was meestal weerbarstiger, waardoor ik me vooral slecht over mezelf voelde.

Ik heb een hoop gezonde gewoontes aangeleerd, dat wel. En door die kleine, slimme aanpassingen (die ik deel in deze online cursus) lukt het me om veel gezonder te eten met veel minder moeite. En ik heb een aantal drastische keuzes gemaakt. Zoals vegetariër worden en thuis plantaardig eten. Dus dat maakt verschil.

Maar al die dingen nemen niet weg dat ik altijd gek ben geweest op ongezonde bende. Laat mij niet alleen met een bord kaasblokjes of een schaal M&M’s – want je ziet ze niet meer terug.

Ik ben net zoals zovelen een emotie-eter. Als ik me goed voel wil ik het leven vieren. Als ik me slecht voel wil ik mezelf troosten. En in beide gevallen lijkt ongezonde bende een manier om dat te doen.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

Maar het is gek, als je erover nadenkt

Precies, heel gek. Want we bestempelen dit soort voedingsmiddelen als onze ‘favorieten’. Maar tegelijkertijd hebben we altijd het doel om minder van deze favoriete voedingsmiddelen te eten. Sterker nog – het zijn deze favoriete voedingsmiddelen die de kwaliteit van ons leven verlagen.

Als je teveel snoep, borrelzooi of alcohol binnen krijgt – hoe voel je je dan? Voel je je dan zoals je wilt voelen? Energiek, sterk, fit en blij?

Nee. Eerder het tegenovergestelde. Je voelt je misselijk, sloom, opgejaagd of juist neerslachtig. Het zijn je ‘favoriete voedingsmiddelen’ die je minst favoriete gemoedstoestand veroorzaken.

Dus waarom bestempelen we die voedingsmiddelen ook alweer als favoriet?

Kies een nieuwe favoriet

Ik heb hier al eens eerder over geschreven, en ik behandel het ook in mijn cursus, maar het blijft belangrijk om te benadrukken.

We kunnen nieuwe favorieten kiezen. We kunnen gaandeweg onze identiteit veranderen en onze gedachten inrichten op een manier die ons dient.

En die verandering begint met deze subtiele verschuiving:

  • Van: ”Mijn favoriete snack is chocolade en ik kan er niet vanaf blijven.”
  • Naar: ”Mijn favoriete snack is fruit en ik kan er niet genoeg van krijgen.”

“Want chocolade voelt heel even fijn in mijn mond maar maakt daarna mijn leven minder goed. En fruit voelt ook fijn in mijn mond, en maakt daarna mijn leven steeds beter.”

Simpel.

En ook logisch

Precies. En ik weet het – emoties zijn niet logisch. Als emotie-eter eet je niet uit logica maar omdat je op zoek bent naar een bepaald gevoel.

Maar dat neemt niet weg dat je kunt veranderen. Want die ongezonde voeding lijkt je leven leuker te maken, maar in werkelijkheid maakt het je leven minder leuk. Dat weet je – dat ervaar je soms vrijwel direct na het eten.

En we koesteren de gedachte dat bepaalde gebeurtenissen leuker zijn met ongezonde voeding. Maar ook die gedachte klopt niet.

  • Een kerstontbijt is gezellig omdat het kerstontbijt is. Of je nu gezonde voeding serveert of vette, ongezonde bende.
  • Een leuke avond met een goede vriendin of vriend is ook leuk met minder of zonder alcohol.
  • Een goede film is ook goed zonder die zak M&M’s of enorme bak popcorn.
  • Een avond op de bank is ook rustgevend zonder een pak koekjes leeg te eten.
  • Een picknick is leuk omdat het een picknick is. Of je nu een linzensalade eet of ongezonde bende.
  • Uit eten gaan blijft leuk, ook als je niet overeet en een toetje naar binnen stopt terwijl je al vol zit.
  • Een barbecue is leuk omdat het een barbecue is. Of je nu groente grilt of steak, de lol is er niet minder om.

Zie je hoe dit werkt? Die ongezonde ‘favorieten’ ontnemen je je gezondheid, je energie, je levenslust en je vrijheid. En ondertussen blijken ze ook nog eens onnodig op de plekken waar ze onmisbaar leken.

Kies nieuwe favorieten

Je hebt die ongezonde zooi niet nodig om je goed te voelen. Je hebt het niet nodig om gezelligheid te ervaren. Het brengt je niets goeds, het brengt je alleen maar meer ellende.

Dus kies nieuwe favoriete voeding. Voeding die je het gevoel geeft dat je wílt ervaren. Voeding die voor je zorgt. Die je lichaam ondersteunt en koestert.

Trek die ongezonde bende van zijn voetstuk. Blijf niet smachten naar die reep chocolade alsof het daadwerkelijk iets waardevols voor je is. Het is rotzooi – vol suiker, vet en koemelk – dus zie het als rotzooi. Het doet geen goede dingen voor je, dus hoef je het ook niet zo te aanbidden alsof het je leven beter zal maken.

Gooi de juiste brandstof in je tank

Door ongezonde bende van zijn voetstuk te gooien vergroot je de kans dat je betere keuzes maakt. Je hebt die rommel niet nodig om je goed te voelen, eerder het tegenovergestelde. Wat je nodig hebt is zelfliefde en goede zelfzorg. Hoe je daar beter in wordt, dat lees je op andere plekken op soChicken.

Een belangrijk onderdeel van zelfzorg is je lichaam voorzien van goede brandstof om jouw gezondheid te ondersteunen. Je hoeft niet eens je best te doen om perfecte brandstof te vinden. Je lichaam is vergevingsgezind. Het enige dat je hoeft te doen is stoppen met zand in de motor te strooien.

Stop met je lichaam actief beschadigen door het te vullen met rotzooi, en je lichaam brengt je geduldig terug naar gezondheid. Terug naar je natuurlijke gewicht, je natuurlijke postuur, je natuurlijke energiepeil.

Best fijn.

Wat de reclames ook zeggen, die schadelijke voedingsmiddelen zijn niet je favoriet. Dat zou vreemd zijn, aangezien ze je levenskwaliteit drastisch verlagen. Dus kies nieuwe favorieten.

Voedingsmiddelen die je nu én in de toekomst brengen waar je wilt zijn. Naar een leven vol energie en levenslust bijvoorbeeld. 🥦

Gezonder leven zonder de ellende

Worstel je al jaren met gezonder eten? Ben je benieuwd naar alle kleine, moeiteloze stappen die je kunt zetten om gezonder te leven?

Schrijf je dan ook in voor mijn online cursus, en ontdek hoe je je lichaam helpt bewegen richting een natuurlijke, gezonde staat.

Lees meer en start vandaag nog…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test