Ik begrijp het helemaal
Kijk, ik ben geen gezondheidsfreak. Ik heb mijn fases gehad hoor, waarin ik vond dat ik van alles moest doen en laten. De praktijk was meestal weerbarstiger, waardoor ik me vooral slecht over mezelf voelde.
Ik heb een hoop gezonde gewoontes aangeleerd, dat wel. En door die kleine, slimme aanpassingen (die ik deel in deze online cursus) lukt het me om veel gezonder te eten met veel minder moeite. En ik heb een aantal drastische keuzes gemaakt. Zoals vegetariƫr worden en thuis plantaardig eten. Dus dat maakt verschil.
Maar al die dingen nemen niet weg dat ik altijd gek ben geweest op ongezonde bende. Laat mij niet alleen met een bord kaasblokjes of een schaal M&Mās – want je ziet ze niet meer terug.
Ik ben net zoals zovelen een emotie-eter. Als ik me goed voel wil ik het leven vieren. Als ik me slecht voel wil ik mezelf troosten. En in beide gevallen lijkt ongezonde bende een manier om dat te doen.
Maar het is gek, als je erover nadenkt
Precies, heel gek. Want we bestempelen dit soort voedingsmiddelen als onze āfavorietenā. Maar tegelijkertijd hebben we altijd het doel om minder van deze favoriete voedingsmiddelen te eten. Sterker nog – het zijn deze favoriete voedingsmiddelen die de kwaliteit van ons leven verlagen.
Als je teveel snoep, borrelzooi of alcohol binnen krijgt – hoe voel je je dan? Voel je je dan zoals je wilt voelen? Energiek, sterk, fit en blij?
Nee. Eerder het tegenovergestelde. Je voelt je misselijk, sloom, opgejaagd of juist neerslachtig. Het zijn je āfavoriete voedingsmiddelenā die je minst favoriete gemoedstoestand veroorzaken.
Dus waarom bestempelen we die voedingsmiddelen ook alweer als favoriet?
Kies een nieuwe favoriet
Ik heb hier al eens eerder over geschreven, en ik behandel het ook in mijn cursus, maar het blijft belangrijk om te benadrukken.
We kunnen nieuwe favorieten kiezen. We kunnen gaandeweg onze identiteit veranderen en onze gedachten inrichten op een manier die ons dient.
En die verandering begint met deze subtiele verschuiving:
- Van: āMijn favoriete snack is chocolade en ik kan er niet vanaf blijven.ā
- Naar: āMijn favoriete snack is fruit en ik kan er niet genoeg van krijgen.ā
“Want chocolade voelt heel even fijn in mijn mond maar maakt daarna mijn leven minder goed. En fruit voelt ook fijn in mijn mond, en maakt daarna mijn leven steeds beter.”
Simpel.
En ook logisch
Precies. En ik weet het – emoties zijn niet logisch. Als emotie-eter eet je niet uit logica maar omdat je op zoek bent naar een bepaald gevoel.
Maar dat neemt niet weg dat je kunt veranderen. Want die ongezonde voeding lijkt je leven leuker te maken, maar in werkelijkheid maakt het je leven minder leuk. Dat weet je – dat ervaar je soms vrijwel direct na het eten.
En we koesteren de gedachte dat bepaalde gebeurtenissen leuker zijn met ongezonde voeding. Maar ook die gedachte klopt niet.
- Een kerstontbijt is gezellig omdat het kerstontbijt is. Of je nu gezonde voeding serveert of vette, ongezonde bende.
- Een leuke avond met een goede vriendin of vriend is ook leuk met minder of zonder alcohol.
- Een goede film is ook goed zonder die zak M&Mās of enorme bak popcorn.
- Een avond op de bank is ook rustgevend zonder een pak koekjes leeg te eten.
- Een picknick is leuk omdat het een picknick is. Of je nu een linzensalade eet of ongezonde bende.
- Uit eten gaan blijft leuk, ook als je niet overeet en een toetje naar binnen stopt terwijl je al vol zit.
- Een barbecue is leuk omdat het een barbecue is. Of je nu groente grilt of steak, de lol is er niet minder om.
Zie je hoe dit werkt? Die ongezonde āfavorietenā ontnemen je je gezondheid, je energie, je levenslust en je vrijheid. En ondertussen blijken ze ook nog eens onnodig op de plekken waar ze onmisbaar leken.
Kies nieuwe favorieten
Je hebt die ongezonde zooi niet nodig om je goed te voelen. Je hebt het niet nodig om gezelligheid te ervaren. Het brengt je niets goeds, het brengt je alleen maar meer ellende.
Dus kies nieuwe favoriete voeding. Voeding die je het gevoel geeft dat je wĆlt ervaren. Voeding die voor je zorgt. Die je lichaam ondersteunt en koestert.
Trek die ongezonde bende van zijn voetstuk. Blijf niet smachten naar die reep chocolade alsof het daadwerkelijk iets waardevols voor je is. Het is rotzooi – vol suiker, vet en koemelk – dus zie het als rotzooi. Het doet geen goede dingen voor je, dus hoef je het ook niet zo te aanbidden alsof het je leven beter zal maken.
Gooi de juiste brandstof in je tank
Door ongezonde bende van zijn voetstuk te gooien vergroot je de kans dat je betere keuzes maakt. Je hebt die rommel niet nodig om je goed te voelen, eerder het tegenovergestelde. Wat je nodig hebt is zelfliefde en goede zelfzorg. Hoe je daar beter in wordt, dat lees je op andere plekken op soChicken.
Een belangrijk onderdeel van zelfzorg is je lichaam voorzien van goede brandstof om jouw gezondheid te ondersteunen. Je hoeft niet eens je best te doen om perfecte brandstof te vinden. Je lichaam is vergevingsgezind. Het enige dat je hoeft te doen is stoppen met zand in de motor te strooien.
Stop met je lichaam actief beschadigen door het te vullen met rotzooi, en je lichaam brengt je geduldig terug naar gezondheid. Terug naar je natuurlijke gewicht, je natuurlijke postuur, je natuurlijke energiepeil.
Best fijn.
Wat de reclames ook zeggen, die schadelijke voedingsmiddelen zijn niet je favoriet. Dat zou vreemd zijn, aangezien ze je levenskwaliteit drastisch verlagen. Dus kies nieuwe favorieten.
Voedingsmiddelen die je nu Ć©n in de toekomst brengen waar je wilt zijn. Naar een leven vol energie en levenslust bijvoorbeeld. š„¦
Gezonder leven zonder de ellende
Worstel je al jaren met gezonder eten? Ben je benieuwd naar alle kleine, moeiteloze stappen die je kunt zetten om gezonder te leven?
Schrijf je dan ook in voor mijn online cursus, en ontdek hoe je je lichaam helpt bewegen richting een natuurlijke, gezonde staat.
Reacties
lievelingseten…. ik ben gek op chocolade. zĆ³ lekkerrrrr :p maar waarom zou ik het niet meer nemen ? is het giftig ofzo ? helemaal niet zelfs.
ik heb mezelf afgevraagd wat ik nou zo lekker vind aan chocolade. hmmm… hoe zo’n stukje smelt in m’n mond, hoe dan langzaam de smaak zich over heel mijn tong verspreidt, de beetje taaie en plakkerige structuur waardoor een stukje lekker lang in m’n mond blijf, dat na het smelten en doorslikken de smaak nog zo heerlijk lang blijft hangen.
ik wed dat je het haast kunt proeven :) en dat komt omdat ik het zo precies omschrijf, precies dus bewust. en daar zit het geheim.
niks mis met een stukje chocolade. neem de tijd om te genieten van dat stukje. geniet er langzaam en geniet er bewust van. en je ontdekt dan meteen dat een tweede stukje helemaal niks toevoegt aan de belevenis van dat eerste stukje.
je zult begrijpen, ik ben een echte chocolade liefhebber die zichzelf iedere dag trakteert op een heerlijk stukje.
groetjes, marianne
p.s. en dat is met een wijntje precies hetzelfde. neem een kleiner glaasje en geniet bewust van ieder nipje
Ik ben het met je eens Marianne, af en toe genieten (nee, niet ‘zondigen’) van iets wat je erg lekker vind maar niet gezond is moet absoluut kunnen! Jezelf volproppen met junkfood is heel wat anders. Geniet en drink/eet met mate.
Je hebt al eens eerder een artikel geschreven, waarin het ging over het gevoel van ‘beloning’. Ik had vroeger (lees: tot een jaar geleden ofzo) altijd de neiging om mezelf te ‘belonen’ met ongezond eten. Vooral zoetigheid; winegums en chocolate-chip cookies waren mijn favorieten, maar ook een halve liter Ben&Jerry’s (want duurzaam!…) ging er moeiteloos in. Tot ik dat artikel las, en me besefte dat ongezond eten juist een bestraffing voor je lijf is. Ja, de smaak is heerlijk. Maar daarna ben ik een uur (of langer) misselijk en loom. Niet fijn.
Dus sindsdien, elke keer als ik me sip voel of chagrijnig, trakteer ik mezelf op een gezonde boost. Fruit, yoghurt met muesli of een handje noten. En dan bij elke hap heel bewust genieten van de smaak, Ć©n het idee dat ik mijn lieve lijf voed met gezonde dingen.
En soms neem ik helemaal niks. Dan bedenk ik me dat ik zin heb ik suiker omdat ik moe, boos of ongelukkig ben, en stel ik me heel bewust zo goed mogelijk voor hoe ik me voel na het eten van rotzooi. Dan besef ik me dat ik me daar niet beter van ga voelen. En het bewuste besluit om gĆ©Ć©n troep in m’n lijf te gooien geeft me zĆ³’n boost dat ik vaak meteen een beter humeur heb!
Wat ik met dit lange verhaal wil zeggen is: dankjewel voor de goede tips, ze werken! <3
Ik ben lang geleden gestopt met het eten van geraffineerde suiker, runderzuivel, tarwemeel. Ik mis niets en kan heerlijk eten. Laat zonder moeite koek en snoep van mijn partner links liggen. Je hebt het over troost- of beloningseten met ‘bende’. Terecht maar ik ontdekte een andere kant: ik snoep naast de maaltijden veel te veel van op zich gezond voedsel. Fruit, noten, gedroogde zuidvruchten, soms geitenkaas. Met name op dagen zonder structuur zoek ik doorlopend naar iets te knabbelen. Het is een flauwe oplossing maar ik zet nu ‘s morgens bewust klaar wat ik over de dag verdeeld naast de maaltijden wil eten. Op is op.
Wel onderscheid maken. Melkchocolade nee; pure chocolade ja, cacaogehalte 85 – 99%.
En uiteraard geen hele repen wegwerken, maar dagelijks een of enkele stukjes. Nog beter: chocoladedrink maken met pure cacao. Het bezit gezondheidsbevorderende eigenschappen.
Ik heb er ook wel een handje van om in stress perioden te veel te eten. Ik drink een sap en merk dat het emotie-eten veel minder wordt.