Artikel opslaan

1. Wat heeft dit jaar je geleerd?

Of met andere woorden – wat was het thema van dit jaar nu je achterom kijkt?

Zelfs als je het afgelopen jaar niet bewust een thema hebt gegeven, kun je er vaak een thema uit onttrekken.

Wat zijn de grootste lessen die je hebt geleerd? De voornaamste obstakels die je hebt moeten overwinnen? Hoe zou je het afgelopen jaar omschrijven in een paar woorden?

Denk er niet te moeilijk over – ga met wat er direct in je opkomt.

Zelf zie ik 2017 als een jaar van persoonlijke groei. Ik heb ontzettend veel over mezelf geleerd. Door het boek, door meer te mediteren, door bewust te werken aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik ben rustiger, liefdevoller en gelukkiger geworden.

Het jaar ligt achter je – je kunt er niets meer aan veranderen. Maar je kunt het afgelopen jaar wel gebruiken als een kickstart voor het nieuwe jaar.

Stel dat je jaar in het teken stond van ellende – dan kun je nu de bewuste beslissing nemen dat het nieuwe jaar gaat draaien om voorspoed. Om liefde, gezondheid of succes.

Dus hoe omschrijf jij het oude jaar? Wat heeft dit jaar voor jou betekend? Wat was jouw thema?

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

2. Wat wordt je thema/intentie voor het nieuwe jaar?

Een thema werkt geweldig omdat je niet kunt falen. Het is een stipje aan de horizon, een vriendelijke gids die je zachtjes in de juiste richting duwt.

Sterker nog – doordat je bewust een intentie voor het jaar zet, vergroot je de kans dat het jaar op die manier zal ontvouwen. Simpelweg omdat je je aandacht in één richting stuurt, en stappen gaat zetten richting deze intentie.

Een thema of intentie is geen star voornemen dat kan falen. Een verandering waar je ijzeren discipline voor nodig hebt. Eentje die je uiteindelijk niet volhoudt, waardoor je teleurgesteld in jezelf raakt.

In plaats dat je in januari 5 kilo wilt afvallen, helpt het thema ‘goed voor mezelf zorgen’ je om gedurende het hele jaar steeds gezonder, slanker en fitter te worden. Zonder dat je echt kunt falen.

Een thema is effectief, inspirerend en niet beklemmend. En ik kan je van harte aanraden om een thema of intentie te bedenken voor het nieuwe jaar.

Ben je nog op zoek naar een inspirerend thema? Hier enkele suggesties:

 • Energiek en gezond zijn.
 • Het jaar van eenvoud, van minder is meer.
 • Liefdevol leven.
 • Het jaar van succes.
 • Zelfliefde.
 • Het jaar van onafhankelijkheid.
 • Het jaar van vrijheid.
 • Reizen.
 • Opbouwen.
 • Het jaar van geven.
 • Het dichterbij brengen van één concrete droom.
 • Persoonlijke ontwikkeling.
 • Innerlijke rust.
 • Etc.

Een jaarthema helpt je langzaam te veranderen, zonder dat je kunt falen. Steeds als je ‘terugvalt’ kun je jezelf eraan herinneren om weer kleine stappen in de gewenste richting te zetten.

3. Wat wordt je eerste stap?

Denk klein – niet groot. Stel, je thema is liefdevol leven – wat wordt je eerste kleine stap in deze richting?

Misschien besluit je jezelf als eerste stap aan te melden voor vrijwilligerswerk waarmee je iets kunt betekenen voor anderen. Of besluit je heel simpel om je dierbaren één voor één te laten weten hoeveel je van ze houdt. Of begin je met het knuffelen van je vrienden en familieleden als je ze begroet.

Maak er geen overweldigend project van. Denk juist klein.

Voer één kleine verandering door. En bedenk daarna een volgende kleine stap die je kunt zetten in het licht van je jaarthema.

Het lijkt nutteloos in het begin. Je komt steeds maar een klein beetje vooruit. Maar als je elke week twee kleine stappen zet, ben je aan het eind van het jaar 100 kleine stappen verder. En kijk je ineens terug op een enorme transformatie.

Hoe minder overweldigend de veranderingen zijn – des te makkelijker het wordt. Des te groter de kans dat je zult slagen. En des te beter het je lukt te leven naar je intentie voor het jaar.

Steeds beter worden

Breek je jaar niet op in grote doelen. Geef je hele leven richting met één thema of intentie. En breek het jaar op in honderden kleine stapjes.

Als je van je woonplaats naar Parijs loopt dan heb je een flinke tocht voor de boeg. Maar uiteindelijk zijn het de kleine stappen die je er brengen. Zolang je je voeten voor elkaar blijft zetten in de juiste richting, dan zul je uiteindelijk wijn drinken en kaas eten.

En zo is het ook met je jaarthema. Kleine stappen helpen je vooruit. En tegelijkertijd merk je hoe het landschap langzaam verandert. Alles verandert – ook al zijn de individuele stappen moeiteloos.

Dus kies je thema. Zet je puntje op de horizon. En begin met lopen. Succes op succes. En begin een jaar vorm te geven waar je blij van wordt.

Veel plezier! :)

Wil je het nieuwe jaar fris beginnen?

Goed plan. Schrijf je in voor mijn online cursus over minimalisme & simpel leven en bouw een rustiger leven voor jezelf dat je meer voldoening brengt. Minder meuk, meer leuk – want zo werkt het.

Lees meer over deze online cursus en schrijf je direct in…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test