Artikel opslaan

“Laat je geregeld desillusioneren.
Geniet van de helderheid van geest die dat oplevert.
Geen geest zo creatief als een geest zonder illusies!”

Marinus Knoope in De Ontknooping

De realiteit sluit niet aan bij je verwachtingen

We krijgen allemaal weleens een teleurstelling te verwerken. Van grote teleurstellingen in het leven, zoals het niet rond krijgen van de financiering voor je droomhuis of gedumpt worden door je grote liefde, tot de kleine teleurstellingen zoals een diner waar je je op verheugde dat wordt afgezegd of een vriendin die je een beetje in de steek laat.

Het gevoel van teleurstelling is een verlammend gevoel. Je voelt je machteloos, en het kan zijn dat je het leven heel even als uitzichtloos ervaart.

Je had juist zo’n zin in dat etentje, en nu gaat het niet door. Je was zo dichtbij het kopen van dat huis, en nu blijkt dat iemand anders hier zal gaan wonen. Een teleurstelling kan je leven tijdelijk flink bederven, maar toch hoeft dat niet zo lang te duren als je goed met tegenslagen om leert gaan.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Verlangens en verwachtingen maken je leven ingewikkeld

Steeds wanneer je ergens teleurgesteld over bent, dan weet je dat je positieve verwachtingen had die niet worden waargemaakt. Je verheugde je ergens op.

Hoewel het gevoel van je ergens op verheugen fijn is, en je leven mooier kan maken, heeft het ook een keerzijde. Wanneer je verwachtingen hooggespannen zijn, en de realiteit anders uitpakt, krijg je een klap te verwerken.

Je verlangt iets en je verwachtte dat dit verlangen zou worden vervuld. Je moet in korte tijd je verwachtingen bijstellen, iets dat niet altijd even gemakkelijk is. Je moet ten slotte het pijnlijke feit accepteren dat je verlangen (nog niet) zal worden vervuld.

Leven met minder verlangens

Verlangens zijn de oorzaak van al het leed, aldus de boeddhisten. Wie zich al te sterk hecht aan resultaten zal vroeg of laat worden geconfronteerd met tegenslagen.

De kunst is dan ook om je minder te hechten aan uitkomsten. Natuurlijk zou het leuk zijn als een situatie uitpakt zoals je hoopt, maar je weet uit ervaring dat het ook anders kan lopen. Sterker nog, wie zegt dat het uiteindelijk niet allemaal nog veel beter uitpakt dan je hoopte? Misschien worden je verlangens alsnog vervuld op een manier die je niet had verwacht.

Is het wel echt zo erg om teleurgesteld te zijn? Het voelt vervelend, maar het leert je ook dat je wereldbeeld niet aansluit bij de realiteit. Wie leert van zijn teleurstellingen, in plaats van zich erin te wentelen, krijgt een heldere geest.

Ontvang iedere ervaring met open armen

Het leven pakt niet altijd zo uit als je wilt. Dat doet soms pijn, maar het is ook mooi. Want soms pakt het leven heel anders uit dan we hadden gedacht en bereik je toch hetzelfde doel.

Je kunt je vrij voelen van teleurstellingen door ze te accepteren, te bekijken wat deze teleurstelling je leert, en de alternatieve situatie met open armen te ontvangen. Probeer er het beste van te maken.

Ieder moment is mooi, iedere situatie biedt een kans voor nieuwe inzichten en ontwikkeling. Voel de teleurstelling en durf het achter je te laten, het leven gaat door, dus vergeet er niet van te genieten.

Meer tips om luchtig in het leven te staan

Leer hoe je kracht put uit tegenslagen, en ontdek waarom je gerust fouten mag en kan maken. Dit boek helpt je met zelfvertrouwen luchtig in het leven te staan.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test