Artikel opslaan

“Success is getting what you want.
Happiness is wanting what you get.”

Dale Carnegie

1. Jezelf constant vergelijken met anderen

We vergelijken onszelf voortdurend, dat is heel normaal. Maar als je niet oppast, kan het een enorme bron van frustratie zijn.

Gelukkige mensen gaan uit van hun eigen kracht. Ze kijken en vergelijken wel, maar ze weten het snel in perspectief te plaatsen.

  • Iedereen heeft haar of zijn eigen sterke en zwakke punten.
  • Ieder mens heeft zijn of haar eigen unieke levensloop.
  • Iedereen heeft andere prioriteiten.
  • Ieder mens is bereid om andere offers te brengen om resultaten te bereiken.

Dus ja – je kunt vergelijken. Maar besef dat er maar één race is – en dat is de race met jezelf. Om beter te worden dan je gisteren was. Niet om beter te worden dan anderen. Want als je zo door het leven gaat, zul je altijd redenen vinden waarom je niet goed genoeg bent.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

2. Je leven onnodig ingewikkeld maken

Is je leven een chaos? Dan ben je niet alleen. Veel mensen voelen zich overweldigd en gestrest doordat ze zoveel ballen hoog moeten houden.

Maar wat de meeste mensen niet beseffen is dit: jij bent degene die je leven zo ingewikkeld maakt. Je doet het zelf. Het zijn uiteindelijk jouw keuzes, jouw prioriteiten.

Dat lijkt confronterend, maar het is ook bevrijdend. Want dit betekent dat jij ook de mogelijkheid hebt om andere keuzes te maken waardoor je leven rustiger en effectiever zal worden.

3. In je hoofd leven

Stress ontstaat wanneer je constant met je gedachten in de toekomst zit. Als je constant nadenkt, peinst en piekert over wat er kan gebeuren.

Gevoelens van depressie ontstaan wanneer je gedachten vaak in het verleden hangen. Als je veel nadenkt over hoe het vroeger was, en hoe die tijd nooit meer terug zal komen.

Vrede vind je in het hier en nu. Door te oefenen met mindfulness, single-tasking en meditatie kun je je aandacht vaker in het moment houden. En daarmee maak je jezelf gelukkiger, kalmer en veerkrachtiger.

4. Omgaan met mensen die je energie vreten

Als je elke dag omgaat met mensen die je energie vreten dan word je negatief, vermoeid en ongelukkig. Je wilt je juist omringen met mensen die je energie géven. Die je inspiratie, kracht en positiviteit bezorgen.

De mensen in je leven hebben veel invloed op je. Dus wees je bewust welke mensen je naar beneden trekken en welke je een duwtje omhoog geven. En breng meer tijd door met de tweede categorie.

5. Alles perfect willen doen

Stel je voor: elke dag sta je in de tuin te wapperen met je armen omdat je wilt leren vliegen.

Dat slaat nergens op. Je besteedt uren van je tijd aan een doel dat je onmogelijk zult bereiken. Dat is waanzin, toch?

Toch is dit precies wat perfectionisten doen. Ze stoppen al hun energie in een doel dat niet bereikt kan worden. Daardoor verliezen ze veel kracht en krijgen ze weinig uit hun handen.

Perfectionisme helpt je niet vliegen, het houdt je op de grond. Net zoals nog harder wapperen met je armen niets oplevert, zal nóg beter je best doen om perfect te zijn je nergens brengen. Nee – als je wilt vliegen stap je in een vliegtuig. En als je gelukkig wilt zijn dan streef je naar perfectie terwijl je weet wanneer je moet stoppen.

Volg ook mijn cursus Perfectionisme loslaten om hier snel beter in te worden.

6. Focussen op wat slecht is in je leven

Alles wat je aandacht geeft groeit. Stel nou dat dat echt waar is (en ik denk dat het echt waar is) – wat doe je dan wanneer je zeurt en klaagt over de dingen die verkeerd zijn in je leven?

Precies – je helpt de nare dingen groeien.

Aandacht is als plantvoeding. Als je al je aandacht richt op een doel, dan zul je het veel sneller bereiken. En als je veel praat of nadenkt over een bepaald onderwerp, dan zal je brein hier steeds meer over nadenken waardoor je er meer van gaat zien.

Richt je aandacht op de dingen die je blij en gelukkig maken. Op de dingen die goed gaan. Op de zaken waar je dankbaar voor kunt zijn.

Stel je eens voor wat er gebeurt als je je brein traint om meer van deze dingen te zien. Precies – dan wordt je leven een feestje!

7. Je ego voeden en in de slachtofferrol kruipen

Hoe dieper je in je ego en de slachtofferrol verzonken bent, des te moeilijker je leven wordt. Niet alleen omdat het lijkt alsof de hele wereld tegen je is – maar ook omdat mensen automatisch een hekel aan je krijgen.

Maak je ego kleiner, niet groter. En trek je verantwoordelijkheid voor jouw geluk naar je toe, schuif het niet van je af.

Jij bent de enige die ervoor kan zorgen dat je gelukkig wordt. Dus ga dat doen. Gooi niet je handen in de lucht. Hoop niet op medelijden. Blijf niet eindeloos zeuren over al die nare dingen waar jij ‘niets aan kunt doen’. Praat niet constant over jezelf en laat niet alles en iedereen om jouw problemen draaien.

Vind geen excuses om niet te hoeven doen wat nodig is om een goed leven te hebben.

Nee. Pak je verantwoordelijkheid. Fix je leven. Kruip uit je ego en besef dat de slachtofferrol je echt niet brengt waar je wilt zijn.

Voel je je ontevreden met je leven?

Ontevreden over je leven Bundel

Weet je - je bent niet alleen. We voelen ons allemaal weleens ontevreden met ons leven.

Deze cursus is ontwikkeld om je op weg te helpen richting een opwaartse spiraal. We kunnen niet in één keer al je problemen oplossen, maar we kunnen wel je perspectief veranderen en in beweging komen richting een betere situatie.

Gebruik deze cursus als startpunt van een nieuw begin.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,4 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test