Artikel opslaan

Tijd om anders te denken – we leven in exponentiële tijden

Ik wil je even meenemen op een korte reis door de nabije toekomst. Ik wil je wat dingen vertellen die je mogelijk nog niet eerder hebt gehoord. Momenteel ben ik een boek aan het lezen met de titel “Het tijdperk van de levende computers” van wetenschapper en futurist Ray Kurzweil. Ja, het is een beetje nerdy. Maar door dit boek ben ik in aanraking gekomen met interessante theorieën over de nabije toekomst. Een daarvan is onsterfelijkheid.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

Exponentiële groei op elk gebied

Wanneer iets exponentieel groeit verdubbelt het per tijdseenheid. Het gaat uit van het feit dat je bestaande kennis gebruikt om mee verder te werken. Dat is logisch, als je een nieuwe baan zoekt schrijf je maar één sollicitatiebrief die je steeds aanpast. De eerste keer kost het veel tijd, daarna gaat het steeds sneller omdat je verder bouwt op je bestaande werk. De rekenkracht van computers verdubbelt iedere 2 jaar (de wet van Moore). Er wordt verwacht dat de eerste computers met de capaciteiten van de menselijke hersenen rond 2020 op onze bureau’s staan.

Ieder jaar groeit onze levensverwachting met 3 maanden

Dankzij de vooruitgang die de wetenschap ieder jaar boekt groeit onze levensverwachting jaarlijks met 3 maanden. Dat betekent dat je in theorie ieder jaar slechts 9 maanden ouder wordt. Natuurlijk is dit puur theoretisch aangezien de allernieuwste apparatuur niet direct in je lokale ziekenhuis te vinden is. Maar, toch is er vooruitgang. En deze vooruitgang wordt gebruikt om op verder te bouwen.

De medische wetenschap groeit exponentieel, net als de rekenkracht in computers. En dat betekent dat het steeds sneller groeit.

Rond 2025 groeit onze levensverwachting ieder jaar met 1 jaar

Volgens o.a. Ray Kurzweil zet de groei van de medische wetenschap door tot onze levensverwachting jaarlijks met 1 jaar toeneemt in 2025. Dat betekent dat je niet dood gaat, mits je met de nieuwste technieken behandeld wordt en niet onder een (door waterstof aangedreven) bus terecht komt.

Nieuwe technieken als het herprogrammeren van onze genen, zoals het uitschakelen van het verouderingsgen en de vetopnamen zullen ons gezonder maken. Later zullen er minuscule robotjes (nanobots) in ons lichaam wonen om ons gezond te houden. De medische wetenschap zal zover doorontwikkelen dat we niet meer dood zullen gaan door ouderdom of ziekte.

Wat te doen als je nooit dood zult gaan?

Interessant allemaal. De vraag is: Hoe ga jij om met dit toekomstperspectief? In hoeverre zie je het zitten om nanobots in je lijf te hebben? En zou je überhaupt onsterfelijk willen zijn? En stel dat je leven nooit vanzelf zou eindigen, wat zou dat nú voor jou betekenen? Zou je het gevoel hebben dat je rustig aan kunt doen of juist niet? Ergens is het een verlossend gevoel dat iedereen in mijn omgeving die waarschijnlijk nog wel 15-20 jaar leeft, straks langer kan leven.

Biologische beperkingen

Uiteraard zijn er ook wetenschappers die zeggen dat het mensenlichaam niet gemaakt is om ouder te worden dan 150 jaar (wat natuurlijk al behoorlijk oud is). Niet iedereen is het erover eens dat we ooit onsterfelijk kunnen worden. Toch is het duidelijk dat we veel ouder zullen worden dan de 85 jaar die nu wordt geschat. Deze schattingen worden namelijk gemaakt op basis van de huidige medische wetenschap. De wereld ziet er compleet anders uit over 20 tot 30, laat staan 50 jaar.

Verander je denken, de toekomst is onzeker

Wat ik je eigenlijk wil meegeven met dit artikel: Denk in mogelijkheden, niet in onmogelijkheden. De wereld is een gekke plek. En hoewel niet iedereen houdt van technologische ontwikkelingen krijgt wel iedereen ermee te maken. We leven in exponentiële tijden.

De vraag is: Geloof jij dat onsterfelijkheid mogelijk is? En wat zou je ervan vinden? Laat je reactie achter onderaan de pagina. Wil je meer lezen over dit onderwerp? Kijk dan even bij de links, rechts boven het artikel. Bekijk ook zeker even deze video.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test