Artikel opslaan

Verliefd op een lege agenda

Een rugzak, een Billy, een nieuwe omgeving en een reisplan dat zich rustig ontvouwt. Als ik op reis ben is het leven simpel en fijn. De meest ingewikkelde taken draaien om het boeken van tickets en accommodaties. En – afhankelijk van het land dat we bezoeken – het vinden van een eettentje waar geen ratten rondrennen (of worden opgediend).

Het is een enorm contrast met het leven thuis. Niet alleen vanwege de afwezigheid van ratten, maar ook vanwege de complexiteit van het leven. Om te beginnen werk ik thuis veel meer dan op reis. Maar als ik thuis ben dan lijkt de agenda zich altijd automatisch op te vullen – zelfs als ik daar niet op zit te wachten.

Ik ben dol op lege agenda’s. Niet omdat ik zo graag niets doe, maar omdat ik blij word van de eenvoud. Van de vrijheid en spontaniteit die een dag zonder vaste afspraken toelaat.

Hieronder heb ik enkele tips onder elkaar gezet die je kunnen helpen bij het vereenvoudigen van je leven thuis. Zodat het vaker voelt alsof je op reis bent.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Let op ingesleten patronen

Let eens op jezelf. Observeer hoe jij er zelf voor kiest om je leven ingewikkeld te maken op kleine en grote manieren.

Bijvoorbeeld: op reis ben ik niet zo moeilijk. Dan stap ik gewoon in bed als ik moe ben. Terwijl ik thuis een rare dwangneurose heb met mijn dekbed, en dat hij goed in zijn hoes moet zitten. Typisch zo’n ingesleten gewoonte die irritant en onnodig ingewikkeld is.

Of deze: als je op reis bent neem je ’s avonds de tijd om een boek te lezen, om te genieten van de mooie zonsondergang. Om te praten, een spelletje te spelen, om lekker te wandelen. Logisch, want het WiFi is onbetrouwbaar. En je omgeving is interessanter dan je smartphone. Maar thuis zit je voor de tv, achter je laptop, op je smartphone of tablet. Te swipen op Facebook, op zoek naar iets ‘leuks’.

Op reis maak je je minder druk. Je houd je bezig met het hier en nu. Je bent ontspannen en kalm. Maar thuis laat je je gek maken. Je piekert, je blijft malen over wat iemand vanmiddag gezegd heeft.

Thuis heb je meer verplichtingen dan op reis. Dat is logisch. Maar je doet ook een heleboel dingen vrijwillig die je leven minder leuk en minder simpel maken. Wees jezelf hiervan bewust, en maak kleine veranderingen om te kijken wat werkt.

Schakel bijvoorbeeld eens een avond je WiFi en telefoons uit. En speel een spelletje met een vriendin zonder gestoord te worden, alsof je op een afgelegen eilandje boven de poolcirkel zit.

2. Laat jezelf niet volboeken

Er zijn zoveel lieve mensen in de wereld, en zoveel leuke dingen te beleven. Aangezien ik mijn eigen werktijden kan indelen, moet ik soms opletten dat er tijd overblijft om te werken.

Als je op reis bent dan is je sociale cirkel een stuk compacter. Je hebt je reisgenoot en de mensen die je vandaag of gisteren hebt ontmoet. En dat is het. Je houdt contact met familie en vrienden via internet, maar voor de rest is de dag vrij in te delen.

Als ik thuis ben vind ik het lastig om ‘nee’ te zeggen. Zeker als goede vrienden me vragen om iets leuks te doen. Logisch, want ik ben dol op deze mensen én dol op leuke dingen doen. Het probleem hiervan is dat de agenda snel volloopt.

Daardoor is er minder ruimte voor spontaniteit en voel ik me al snel minder vrij. En misschien klinkt het raar, maar zonder die vrijheid voelen soms zelfs de leuke dingen als een plicht.

Wees kritischer bij het aangaan van afspraken. Onderzoek of je ‘ja’ zegt omdat je echt wilt, of omdat je je verplicht voelt. En neem de vrijheid om dagen bewust te blokkeren. Zet gewoon een afspraak met de titel ‘VRIJHOUDEN’ in je agenda, om jezelf eraan te herinneren dat je op die dag ‘niet kunt’.

Een actief sociaal leven is ontzettend fijn en waardevol. Dus onderzoek voor jezelf waar de balans voor jou ligt, en probeer af te komen van het gevoel van verplichting.

3. Stop met het zoeken naar prikkels

Thuis is het leven uiteraard minder prikkelend dan op reis. Dat is ook de reden dat je op reis geen behoefte hebt aan uren internetten, terwijl je thuis niet van je smartphone los te weken bent. Online vind je continu prikkels die je in je bekende omgeving niet meer vindt.

Maar durf die ‘saaiheid’ eens te omarmen. Een simpel leven is minder prikkelend, maar daar krijg je wel iets voor terug. Zoals meer kalmte, meer zelfvertrouwen, meer innerlijke rust, wijsheid en connectie met het moment.

Je hoeft niet altijd bezig te zijn, altijd iets nieuws te zien, lezen of beleven. Doe gewoon eens saaie dingen, en observeer jezelf. Word je er kriebelig van? Of juist kalm? En waar komt die kriebeligheid dan vandaan? Heb je echt meer opwinding nodig, of ben je aan het afkicken van een te vol leven?

4. Geniet van simpele fijne dingen

Op reis geniet je met volle teugen van een simpele wandeling. Een biertje in het zonnetje, een fijne douche. Een mooi gebouw of een simpele interactie met een ‘nieuwe vriend’. Terwijl je dit soort dingen thuis als vanzelfsprekend beschouwt.

Je drinkt je biertje met je volgende taak in gedachten. Je douche is elke dag fijn. Je kijkt niet meer naar de gebouwen in de stad. Je verkiest de bank boven een wandeling.

Doe je best om oprecht te genieten van deze kleine dingen. Het leven zit ook thuis vol met kleine mooie momenten. Doe je best om er elke dag van te genieten, ook al zijn ze niet nieuw of bijzonder voor je.

5. Wees niet bang om dingen te missen

Je mag dingen missen. Je kunt niet alles doen. Als je een simpel leven wilt dan zul je dingen aan je voorbij moeten laten gaan. Dat zou je kunnen zien als een offer. Je zou het ook kunnen zien als een cadeau. Je hoeft niet alles te doen om je goed te voelen.

Je kunt je hier en nu tevreden voelen met wie je bent, wat je doet en wat je hebt. Dat is ontzettend waardevol. Je hoeft je leven natuurlijk niet saaier te maken dan je fijn vindt. Maar je hoeft ook niet alles te doen in de hoop dat je zo niets mist.

Je zult altijd dingen missen. Leg je erbij neer en geniet van waar je bent.

Maak je leven simpeler

Je leven thuis zal mogelijk altijd complexer zijn dan je leven onderweg. Maar door bewust te zijn van je gewoontes en verplichtingen kun je je leven thuis aanzienlijk versimpelen.

Lees ook deze artikelen over het versimpelen van je leven:

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test