Artikel opslaan

“Tevredenheid is natuurlijke rijkdom, luxe is kunstmatige armoede.”
Socrates – Griekse filosoof

Het pad naar een ongelukkig leven

Ongelukkig zijn is makkelijk. Het enige wat je hoeft te doen is diep ontevreden zijn met je leven. Ontevreden zijn met hoe je eruit ziet, met wat je hebt bereikt, met de mensen in je leven, de hoogte van je bankrekening, je gezondheid, het weer, de politici, de kauwgum op straat en de slakken die je planten aanvreten.

Ontevredenheid wordt ons van alle kanten gefaciliteerd. Want ontevreden mensen doen hun best om hun leven te veranderen. Ontevreden mensen komen in beweging, zijn makkelijk te verleiden, en geven veel geld uit in de hoop hun leven iets mooier te maken. Ontevredenheid zet je aan het consumeren, het moedigt je aan om een probleem op te lossen op de meest ineffectieve manier.

Ontevredenheid kan je diep ongelukkig maken. Het maakt je leven onnodig ingewikkeld en het zet je op het verkeerde spoor. Om je leven te veranderen hoeft er namelijk maar een ding te veranderen: jouw perceptie.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Waarderen wat je hebt, wie je bent, wat je doet

Precies, dat betekent dat je kunt leren om tevreden te zijn met je leven terwijl er ondertussen slakken aan je planten knabbelen. Tevreden met je leven, ook al heb je weinig geld, heb je je dromen niet waargemaakt en is je gezondheid niet optimaal.

Tevredenheid is jouw eenvoudige sleutel naar een gelukkiger leven. Het is niet moeilijk, het enige wat je hoeft te doen is op een andere manier naar je leven te kijken. Minder kritisch, met een focus op de dingen die goed zijn.

Het is namelijk niet erg dat je leven niet perfect is. Perfectie is onmogelijk, en hoewel je altijd denkt dat ietsje meer perfectie je iets gelukkiger zal maken (nieuwe glimmende telefoon, vetrol minder, iets meer geld), blijkt keer op keer dat dit niet het geval is. Wachten op geluk is zonde. Waarom zou je je geluk uitstellen totdat alles ‘perfect’ is, terwijl je je nu geweldig kunt voelen?

Wanneer je je tevreden voelt is alles goed. Je accepteert jezelf met al je ‘tekortkomingen’. Je bent dankbaar voor je leven, inclusief vetrollen en slakken in de tuin. Er zijn veel dingen goed, en soms moet je gewoon even stilstaan om dat in te zien. Om gewoon even niets te willen en tevreden te zijn met alles wat is.

Tips voor meer tevredenheid

  • Schrijf op waar je dankbaar voor bent. De lijst is langer dan je zal denken!
  • Bespreek met een vriend(in) welke dingen er allemaal goed zijn in het leven.
  • Geniet eens heel bewust van iets heel simpels, zoals gras tussen je tenen, een kop koffie, een lekker zonnetje.
  • Denk na over je sterke kanten. Waar ben jij heel goed in? Waar liggen jouw talenten? Richt je meer op deze kanten van jezelf, ontwikkel en koester ze.
  • Verruim je beeld van perfectie. Ga er gewoon eens vanuit dat je leven perfect is, dat de mensen om je heen perfect zijn, dat de wereld perfect is. Dat alles gebeurt met een reden, en dat jij dus rustig kunt genieten van de reis.
  • Eet eens een boterham zonder te denken “Ik zou niet zoveel koolhydraten moeten eten”. Denk niet overal bij na, ervaar wat er te ervaren valt. Dat maakt het leven een stuk makkelijker.
  • Ga naar de tuin, ga op je hurken zitten en kijk rustig toe hoe de slak tevreden aan je plantje knabbelt. Het is toch eigenlijk best bijzonder! Misschien kun je er een mooie foto van maken?

Meer tips om tevreden door het leven te gaan

Tevredenheid is zo simpel, en je krijgt er zoveel voor terug. Je wordt rustiger, houdt energie over, bespaart geld en verhoogt de kwaliteit van je relaties en je leven in het algemeen. De onderstaande boeken bevatten meer tips om rustig, tevreden, dankbaar, liefdevol en gelukkig door het leven te gaan. Accepteer je leven en versla je ontevredenheid!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test