“To be content with little is hard;
to be content with much, impossible.”

Marie von Ebner-Eschenbach

Ik krijg het er benauwd van!

Als ik dit schrijf is mijn reis in India bijna ten einde. Ik ben nu bijna drie maanden op pad, en het begint behoorlijk te kriebelen. Ik heb zin om mijn vrienden en familie te knuffelen en mijn leven thuis op te pakken.

Maar dat is niet alles. Ik begin ook na te denken over wat ik thuis allemaal wil veranderen. En zodra ik aan het denken sla dan lijkt er geen stoppen meer aan.

Ik zou van alles kunnen veranderen. Van wat ik eet, hoe ik werk, waar ik woon tot hoe ik de relaties in mijn leven vormgeef.

”Misschien wil ik een camper kopen, of een televisie, of een pc om VR games te spelen – of juist nog meer spullen het huis uit doen. Meer reizen, of juist dieper wortelen in Delft. M’n eetpatroon verder opschonen of juist meer genieten en minder moeilijk doen. soChicken opschalen of juist kiezen voor een simpeler leven.”

Zodra ik mijn brein in dit konijnenhol loslaat dan slaat het op hol. Binnen de kortste keren heb ik een notitieboek vol ideeën en een lichaam vol met stresshormonen.

Want met ieder punt dat ik wil veranderen, verklaar ik aan mezelf dat mijn leven op dit moment niet goed is zoals het is. Dan maak ik mezelf ontevreden. En daardoor ongelukkig.

Geluk maakt plaats voor frustratie

Hoe sterker je aan jezelf bewijst dat je leven nu niet goed is – des te minder gelukkig je je voelt.

Want wat is geluk eigenlijk? Je ervaart geluk het meest intens wanneer je volledig in het moment leeft. Wanneer je gedachten volledig uit staan en je bewustzijn volledig aan.

En steeds wanneer je meer wilt leven je gedachten in de toekomst. Je verklaart aan jezelf dat je leven nu niet goed is, dat jij nu niet goed bent. Waarna geluk en tevredenheid plaatsmaken voor ontevredenheid en frustratie.

Meh.

Maar ik moet toch groeien?

Dat is waar. Als je nooit iets verandert kun je niet groeien. Hoe los je dat op? Simpel: door je intenties te onderzoeken.

Klinkt vaag – is het ook een beetje. Maar geen zorgen, ik ga het ontvagen voor je.

In essentie bestaan er twee motivaties om iets te doen: angst en liefde. Ze komen beiden in diverse vormen, maar ze zijn uiteindelijk vrij eenvoudig te herkennen.

Wanneer we handelen vanuit angst voelen we ons op de lange termijn minder goed. Als we handelen vanuit liefde voelen we ons juist steeds beter.

Laten we eens kijken hoe dat werkt.

Motivatie vanuit angst herkennen

Hoe herken je angst? Door kritisch voor jezelf te zijn en vragen te stellen.

Bijvoorbeeld: Je wilt 5 kg afvallen. Waarom?

  • Omdat je er lekker uit wilt zien op het strand.
  • Omdat je nu steeds je buik in ‘moet’ houden.
  • Omdat je wilt dat mensen je complimenten geven.
  • Omdat mensen je dan aantrekkelijker zullen vinden.
  • Omdat mensen je dan meer zullen respecteren.

Het lijken goede redenen – en tegelijkertijd komen ze voort uit angst.

Je maakt je druk om wat anderen van je denken omdat je je minderwaardig voelt. Je wilt je eigenwaarde opkrikken met bevestiging van anderen, die je hoopt te krijgen met een slank lichaam.

Je bent bang om afgewezen te worden. Bang om niet goed genoeg te zijn. En dus stel je zo’n doel voor jezelf.

En je begrijpt het al – vanuit zo’n motivatie kan dit doel je leven niet veel beter maken.

Veranderen vanuit liefde

Oké – en hoe zit het dan met liefde? Als je 5 kg wilt afvallen met liefde als motivatie kunnen dit enkele motivaties zijn:

  • Ik hou van mezelf en ik gun mezelf een fitter, gezonder en aantrekkelijker lichaam.
  • Ik wil goed voor mezelf zorgen, dat verdien ik.
  • Ik wil mijn neuroses, angsten en stoornissen rondom voeding oplossen. Ik snak naar vrijheid van de verslavingen aan voedingsmiddelen die me naar beneden trekken.
  • Ik hou van het leven en wil er zo lang en intens mogelijk van kunnen genieten. Dat gaat beter zonder vet tussen mijn organen en aangekoekt cholesterol in mijn bloedvaten.

Merk je hoe deze motivatie een hele andere vibe heeft? Angst leidt tot een crashdieet + jojo-effect. Liefde leidt tot een opwaartse spiraal in levenskwaliteit.

Angst doet je verschrompelen als een uitgedroogde kiwi. Liefde doet je openen als een bloem.

Meestal hoeft er niets te veranderen

Precies. De oplossing voor je ontevredenheid ligt vaak niet buiten jou, maar in jou. Je hoeft hemel en aarde niet te bewegen om je leven te veranderen. Het is vaker een kwestie van je perceptie veranderen.

Adem een paar keer diep in en uit. En besef dat al die plannen je heel druk maken, en je uiteindelijk weinig voldoening brengen. Geluk, tevredenheid en voldoening begint niet daarbuiten. Het begint van binnen.

We geloven keer op keer dat het leven eindelijk perfect wordt als we die specifieke verandering hebben doorgevoerd.

Als je continu op deze manier het nu afkeurt ontstaat er een gevoel van leegte. En die leegte los je niet op door dingen te kopen of doelen te bereiken. Je lost het op door je vaker bewust te zijn van het moment.

Besef dat alles nu mag zijn zoals het is. Dat je nu op dit moment geen problemen hebt. Dat je problemen leven in je hoofd. In gedachten die het verleden herkauwen en de toekomst projecteren.

Jij bent goed. Dit moment is goed. Je leven is goed. Allemaal perfect zoals het is. En als je voelt dat je wilt groeien en veranderen in een bepaalde richting, laat je angsten dan los.

Verander vanuit liefde, altijd vanuit liefde.

Dan wordt je leven stap voor stap mooier, voel je je meer tevreden en voldaan, en lijkt alles makkelijker te gaan.

Dus – even geen VR computer voor mij

Precies. Ik voel me liever tevreden met het leven zoals het is. Er hoeft minder te veranderen dan ik dacht om gelukkig te kunnen zijn.

En dat is fijn. Hoewel we allemaal dol zijn op het aanpassen van onze externe wereld, bespaart het veranderen van je perceptie een hoop gedoe en geld.

Want weet je – het houdt nooit op als je nooit tevreden kunt zijn. Dan blijf je bezig, en blijf je je leeg en onvoldaan voelen. Dus ik stop met opschrijven wat er anders moet en kom terug naar het hier en nu – heel simpel.

Doe je mee?

Ontdek hoe je snel positiever in het leven komt te staan ☀️

Volg onbeperkt compacte cursussen, stappenplannen, video-meditaties en meer. Start vandaag jouw opwaartse spiraal. 🌱

Begin nu met 46% korting

Zo blijf je lekker positief ☀️

Ontvang ook iedere maandag gratis tips om je leven steeds leuker te maken. Ruim 150.000 mensen zijn al lid!

Goed om te weten
Je ontvangt elke maandagochtend versgelegde inspiratie en af en toe een extra update. Je kunt je altijd uitschrijven. Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 💛