“To be content with little is hard;
to be content with much, impossible.”
Marie von Ebner-Eschenbach
Ik krijg het er benauwd van!
Als ik dit schrijf is mijn reis in India bijna ten einde. Ik ben nu bijna drie maanden op pad, en het begint behoorlijk te kriebelen. Ik heb zin om mijn vrienden en familie te knuffelen en mijn leven thuis op te pakken.
Maar dat is niet alles. Ik begin ook na te denken over wat ik thuis allemaal wil veranderen. En zodra ik aan het denken sla dan lijkt er geen stoppen meer aan.
Ik zou van alles kunnen veranderen. Van wat ik eet, hoe ik werk, waar ik woon tot hoe ik de relaties in mijn leven vormgeef.
”Misschien wil ik een camper kopen, of een televisie, of een pc om VR games te spelen – of juist nog meer spullen het huis uit doen. Meer reizen, of juist dieper wortelen in Delft. M’n eetpatroon verder opschonen of juist meer genieten en minder moeilijk doen. soChicken opschalen of juist kiezen voor een simpeler leven.”
Zodra ik mijn brein in dit konijnenhol loslaat dan slaat het op hol. Binnen de kortste keren heb ik een notitieboek vol ideeën en een lichaam vol met stresshormonen.
Want met ieder punt dat ik wil veranderen, verklaar ik aan mezelf dat mijn leven op dit moment niet goed is zoals het is. Dan maak ik mezelf ontevreden. En daardoor ongelukkig.
Geluk maakt plaats voor frustratie
Hoe sterker je aan jezelf bewijst dat je leven nu niet goed is – des te minder gelukkig je je voelt.
Want wat is geluk eigenlijk? Je ervaart geluk het meest intens wanneer je volledig in het moment leeft. Wanneer je gedachten volledig uit staan en je bewustzijn volledig aan.
En steeds wanneer je meer wilt leven je gedachten in de toekomst. Je verklaart aan jezelf dat je leven nu niet goed is, dat jij nu niet goed bent. Waarna geluk en tevredenheid plaatsmaken voor ontevredenheid en frustratie.
Meh.
Maar ik moet toch groeien?
Dat is waar. Als je nooit iets verandert kun je niet groeien. Hoe los je dat op? Simpel: door je intenties te onderzoeken.
Klinkt vaag – is het ook een beetje. Maar geen zorgen, ik ga het ontvagen voor je.
In essentie bestaan er twee motivaties om iets te doen: angst en liefde. Ze komen beiden in diverse vormen, maar ze zijn uiteindelijk vrij eenvoudig te herkennen.
Wanneer we handelen vanuit angst voelen we ons op de lange termijn minder goed. Als we handelen vanuit liefde voelen we ons juist steeds beter.
Laten we eens kijken hoe dat werkt.
Motivatie vanuit angst herkennen
Hoe herken je angst? Door kritisch voor jezelf te zijn en vragen te stellen.
Bijvoorbeeld: Je wilt 5 kg afvallen. Waarom?
- Omdat je er lekker uit wilt zien op het strand.
- Omdat je nu steeds je buik in ‘moet’ houden.
- Omdat je wilt dat mensen je complimenten geven.
- Omdat mensen je dan aantrekkelijker zullen vinden.
- Omdat mensen je dan meer zullen respecteren.
Het lijken goede redenen – en tegelijkertijd komen ze voort uit angst.
Je maakt je druk om wat anderen van je denken omdat je je minderwaardig voelt. Je wilt je eigenwaarde opkrikken met bevestiging van anderen, die je hoopt te krijgen met een slank lichaam.
Je bent bang om afgewezen te worden. Bang om niet goed genoeg te zijn. En dus stel je zo’n doel voor jezelf.
En je begrijpt het al – vanuit zo’n motivatie kan dit doel je leven niet veel beter maken.
Veranderen vanuit liefde
Oké – en hoe zit het dan met liefde? Als je 5 kg wilt afvallen met liefde als motivatie kunnen dit enkele motivaties zijn:
- Ik hou van mezelf en ik gun mezelf een fitter, gezonder en aantrekkelijker lichaam.
- Ik wil goed voor mezelf zorgen, dat verdien ik.
- Ik wil mijn neuroses, angsten en stoornissen rondom voeding oplossen. Ik snak naar vrijheid van de verslavingen aan voedingsmiddelen die me naar beneden trekken.
- Ik hou van het leven en wil er zo lang en intens mogelijk van kunnen genieten. Dat gaat beter zonder vet tussen mijn organen en aangekoekt cholesterol in mijn bloedvaten.
Merk je hoe deze motivatie een hele andere vibe heeft? Angst leidt tot een crashdieet + jojo-effect. Liefde leidt tot een opwaartse spiraal in levenskwaliteit.
Angst doet je verschrompelen als een uitgedroogde kiwi. Liefde doet je openen als een bloem.
Meestal hoeft er niets te veranderen
Precies. De oplossing voor je ontevredenheid ligt vaak niet buiten jou, maar in jou. Je hoeft hemel en aarde niet te bewegen om je leven te veranderen. Het is vaker een kwestie van je perceptie veranderen.
Adem een paar keer diep in en uit. En besef dat al die plannen je heel druk maken, en je uiteindelijk weinig voldoening brengen. Geluk, tevredenheid en voldoening begint niet daarbuiten. Het begint van binnen.
We geloven keer op keer dat het leven eindelijk perfect wordt als we die specifieke verandering hebben doorgevoerd.
Als je continu op deze manier het nu afkeurt ontstaat er een gevoel van leegte. En die leegte los je niet op door dingen te kopen of doelen te bereiken. Je lost het op door je vaker bewust te zijn van het moment.
Besef dat alles nu mag zijn zoals het is. Dat je nu op dit moment geen problemen hebt. Dat je problemen leven in je hoofd. In gedachten die het verleden herkauwen en de toekomst projecteren.
Jij bent goed. Dit moment is goed. Je leven is goed. Allemaal perfect zoals het is. En als je voelt dat je wilt groeien en veranderen in een bepaalde richting, laat je angsten dan los.
Verander vanuit liefde, altijd vanuit liefde.
Dan wordt je leven stap voor stap mooier, voel je je meer tevreden en voldaan, en lijkt alles makkelijker te gaan.
Dus – even geen VR computer voor mij
Precies. Ik voel me liever tevreden met het leven zoals het is. Er hoeft minder te veranderen dan ik dacht om gelukkig te kunnen zijn.
En dat is fijn. Hoewel we allemaal dol zijn op het aanpassen van onze externe wereld, bespaart het veranderen van je perceptie een hoop gedoe en geld.
Want weet je – het houdt nooit op als je nooit tevreden kunt zijn. Dan blijf je bezig, en blijf je je leeg en onvoldaan voelen. Dus ik stop met opschrijven wat er anders moet en kom terug naar het hier en nu – heel simpel.
Doe je mee?
Vind richting in je leven
Voel je dat het tijd is om meer richting in je leven te vinden? In deze Bundel zoeken we naar een nieuwe richting. Na afloop heb je een frisse kijk op het probleem en ben je in een betere positie om volgende stappen te zetten.
Ontdek prikkelende oefeningen, opdrachten en een nieuwe kijk op de vraag wat wil ik met mijn leven? We gaan in kleine stappen aan de slag richting meer voldoening en betekenis in je leven.
Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 8,9 door duizenden deelnemers.
Reacties
Net terug van een lange reis: zo herkenbaar! Thanks :-)
Herkenbaar! Dank voor dit goeie artikel weer!
Wat een waarheid, dank je wel Jelle !!
Jelle, heel waar wat je schrijft, ik volg je al langere tijd en lees met regelmaat je artikelen. Ergens geef je mij de bevestiging dat ik goed bezig ben en juist die bevestiging wil ik uit mezelf kunnen halen. Ook dit artikel, in het nu leven, mogen genieten van het moment, gedachten laten gaan. Het klinkt zo goed, en tegelijkertijd ook zo ontzettend moeilijk. Ik denk dat het begint met bewustzijn, en het de tijd mogen tegen om het te ervaren. Soms wordt ik er verdrietig van, maar ik weet dat ik het waard ben en het leven te mooi is om te vergooien met negativiteit. Thanks man! En ook een compliment aan mezelf!
Dag Jelle,
Echt een artikel vandaag voor mij. Juist nu ik zo erg in een dip zit. Ik kan er even niet doorheen zien. Alles kost geld: tuin opknappen, badkamer opknappen, die herintrederscursus die waarschijnlijk nooit aan de beurt gaat komen (peperduur!) en voor dat geld zal ik toch heel hard moeten werken. Maar ik wilde ook nog mijn huis opruimen. Waar haal ik de energie vandaan..
Bepaalde dingen zijn toch nodig, hoe los ik dat dan op?
Dankjewel voor dit artikel!
Knap geschreven zoals altijd, goed onderbouwd en zó bevrijdend!
Héérlijk om te lezen, maandagochtenden waren nog nooit zo leuk!
He, wat een fijn inzicht. Ben inderdaad ook niet tevreden met mijn leven nu, terwijl ik al zo veel veranderd ben en daar mag ik nu van genieten, van mijn vrijheid en het feit dat ik beter voor mijzelf zorg. De andere dingen volgen dan vanzelf, als mijn intentie maar goed is. Dank voor deze verhelderende blog!
Mooi om te lezen! Ik blijf genieten van je mooie artikelen!
Beste Jelle,
Dank voor jouw mooie berichten.
Op zijn tijd heb ik er echt veel aan.
Liefs uit Suriname.
Bedankt voor weer een mooi bericht op deze maandag. Het geeft me inspiratie en positieve gedachten.
Hi Jelle,
Wat een mooi artikel. Je week dingen altijd zo goed te verwoorden. Door jou woorden te lezen besef ik dat ik kalmer word en helderder ga nadenken. Mooi is dat! Dankjewel!
Fijn om te lezen!
Hoi Jelle,
Enorm herkenbaar. Leuk geschreven. Ik heb je website niet zo lang geleden ontdekt en vind wat je ervan maakt heel erg mooi, mijn complimenten!
De afgelopen maanden beleef ik het rondje dat je beschrijft ook regelmatig:
Van een staat van kalmte en gemoedsrust, tevredenheid die dan overgaat in inzichten en gedachten, positief en helder in het begin, langzaamaan naar meer gedachten over hoe ik kan groeien (wat ik zou kunnen veranderen) naar steeds meer veranderpunten totdat de ontevredenheid meer toeneemt en de kalmte en gelukkige rust verdringt. Tot ik mij bewust word van wat er gebeurt en dit schouwspel van gedachten, gevoelens en patronen gadesla, erom kan glimlachen en weer kalm en tevreden word en zoals je schrijft me realiseer dat ik me te druk maak om omstandigheden in de toekomst, zaken die uiteindelijk weinig invloed hebben op hoe gelukkig ik ben. Het gaat om hoe je de dingen ervaart (het nu en de perceptie) en niet zozeer om wat je ervaart (de omstandigheden), en nog minder om wat je denkt te zullen ervaren (gedachten over mogelijke toekomstige omstandigheden).
In een boek van Ap Dijksterhuis las ik een interessant fenomoon dat hiermee samenhangt:
‘Een heel interessant psychologisch proces is echter dat er in veel gevallen een steeds grotere discrepantie is ontstaan tussen dat wat we willen, en dat waar we blij en gelukkig van worden.’
……
‘Soms lijkt het psychologische systeem dat verantwoordelijk is voor het willen op hol geslagen. Ons willen heeft een eigen wil.’
……
‘De hersenprocessen die verantwoordelijk zijn voor het feit dat we iets heel graag willen, zijn heel andere processen dan die bepalen of we er blij en gelukkig van worden. De verantwoordelijke netwerken in de hersenen zijn verschillend, de neurotransmitters die de communicatie regelen tussen de hersencellen ook. Eric Weiner, een Amerikaanse schrijver, ziet het als een fundamenteel probleem van de menselijke software.’
Vooral dit laatste over twee netwerken en psychologische processen die losstaan van elkaar, was voor mij een eye-opener en verschafte nieuw inzicht in een fundamentele vraag waar ik al jaren mee worstel, namelijk waarom ik als redelijk intelligent persoon bepaalde dingen doe en denk, terwijl ik ergens weet en voel dat ik het niet echt wil.
Een vriendelijke groet,
youki
Volledig mee eens mr nt makkelijk
Geweldige site krijgt van mij een 10 :-) persoonlijke groei heel toegankelijk beschreven en bij dit artikel kwam bij mij liefdevol mindfullness naar boven.Bedankt voor deze interessante website hier kan ik wat mee.much love and happiness!
Ik dacht eerst wat een onzin ; waarom zou creatief zijn en willen veranderen moeten betekenen dat ik mijn leven tot niet goed genoeg verklaar. Gelukkig was de tekst over kiezen uit angst of liefde wel weer zinnig en ben ik blij dat ik verder gelezen heb. Meestal inspireren je blogs me toch en zelfs deze keer ;) !
Thanks!
Dankjewel Jelle! Je geeft precies antwoord op de vragen die ik op het moment stel. Zo bijzonder! :)
he lieve jelle! mooi stukje weer maar dit keer betrap ik me erop dat ik voor het eerst niet helemaal met je eens ben, maar over een ding helemaal oneens, en omdat niet om je af te kraken maar omdat ik weet dat je iemand bent die graag continue groeit wilde ik het toch even met je delen, ook omdat het zo’n fundamenteel onderwerp behelst :je schrijft:
” Want wat is geluk eigenlijk? Je ervaart geluk het meest intens wanneer je volledig in het moment leeft. Wanneer je gedachten volledig uit staan en je bewustzijn volledig aan.”
tja…… wat is er gebeurt met het prachtige vermogen van de mens om gelukkig te zijn niet in het moment maar juist in onze verbeelding of herinnering of door trots te zijn op de mooie keuzes die we hebben gemaakt ookal zijn we in het nu misschien midden in vervelende omstandigheden, of bij het aanzien van wat we aan geluk hebben gebracht door ons best te doen voor anderen of een betere wereld terwijl we in een gevangenis onze tijd moeten uitzitten, wat is gebeurt met dat prachtige vermogen van de mens om juist ook onafhankelijk te zijn van het nu, en vrij te kunnen zijn van omstandigheden zodat we naar onze waardes en liefde en idealen kunnen leven, ook als alles tegenwerkt en ons dat een heel moeilijk nu op zou leveren…. de definitie die je noemt is een smalle, eentje die goed werkt op het strand in india, maar niet in de omstandigheden waar de mens zich met zijn sterke geest wil en karakter van het kunnen emanciperen, door zijn verbeelding liefde compassie en vermogen de wereld anders en beter te kunnen voorstellen dan deze is, en zichzelf waardiger te voelen dan de omstandigheden en omgeving hem/haar toelaten. gelukkig zijn, voor mij althans is ook een groter plaatje zien, niet alleen de heerlijkheden en het lijden van het nu, maar het verleden heden en toekomst onze keuzes en omstandigheden onze verbeelding en onze inzet falen en verlangen in verbinding te begrijpen en te ervaren dat het oke is, dat je tevreden ben met de keuzes en jezelf in die complexe context en jezelf in constante ontwikkeling voelt , constante reis waarin je nooit helemaal in het nu bent , maar juist altijd in het nu een betekenisvolle verbinding tussen wat er is gedaan en gebeurt , wat je hebt gedaan en gelaten en wat er mogelijk nog te wachten staat en te doen staat. ach dit is ook nog niet een definitie van geluk, maar geluk vooral in het nu beleven, nee geluk ervaar ik in die prachtige momenten van overzicht en verbinding van geest lichaam wereld mensen verleden heden, keuzes omstandigheden etc….
liefs victorine
Ik ben met Maria eens, en verder mis ik een beetje de constructieve tegengeluiden. In ons Facebook tijdperk is het heel gebruikelijk om alles te “like-en” en zogenaamd positief te zijn. Maar als iedereen zo positief bezig is waarom zijn er zoveel ongelukkige mensen. Of zijn wij met z’n allen een beetje hypocriet geworden. Ergens op internet stuitte ik op een artikel waarin een monnikenoord in India beschreven werd. Die zijn “boos”, dat is hun bezigheid. Ze genereren energie daardoor. Gerichte boosheid – niets mis mee. Het helpt mij bij opruimen. Die boosheid is uit liefde geboren :-) – en fungeert als een gereedschap. Zie ook over boosheid het verhaal van Dumas, De graaf van Monte-Christo.
Jelle houdt volgens mij van nadenken en geestelijk-emotioneel geprikkeld worden, vandaar ook de reis naar India waarschijnlijk. Maar we kunnen hem hier toch ook uitdagen? Sorry mensen, maar ik verveel me bij zoveel positiviteit. Wat Jelle schrijft kan ik vaak enorm waarderen, het zet me aan het denken, maar ik ben niet altijd met hem eens. Bijvoorbeeld over deze thema (zie artikel) denk ik dat het alleen in een bepaalde context klopt want verder betreft het verschillende lagen, en het gaat om balans met/tussen al die lagen. Ja, je moet tevreden kunnen zijn – maar je moet niets stilzetten. Je mag verlangen naar veranderingen. Je mag ze ook doorvoeren. Verwachten dat het ultieme geluk brengt is anders, zelfs als het vanuit liefde komt. Je leven wordt niet perfect als je die specifieke verandering doorvoert, ook niet als je het niet doorvoert. Het gaat om je ervaringen, de reis, je onderzoek, je belevenissen, je kracht en je creaties……voelen dat je leeft.
Ik zou zeggen dat alle drie belangrijk zijn: verleden, heden en toekomst. Vergeet niet waar je vandaan komt, weet waar je heen wil. En intussen laat los, bewonder en geniet.
Klinkt simpel maar dat is het niet, het vraagt om flexibiliteit, steeds balans maken, goed luisteren, moed en dergelijke. Soort koorddansen. De “kom tot rust in het hier en nu en toon acceptatie” boodschap is waardevol, alleen niet genoeg. Ik lees het heel vaak overal. Iedereen is bezig met positief denken, mindfulness, yoga, meditaties, alles is zo goed en wij zijn met elkaar zo lief en begripvol…. Maar laten we dingen niet door elkaar halen, soms betekent dit op die manier in een comfortabele coma raken, harde beslissingen uitstellen, blind willen zijn, niet luisteren, juiste, dierlijke instincten uitzetten…..Dat moet niet. Dit zijn verschillende vlakken.
Zo, wat mij betreft je beste artikel ooit. Zo super mooi geschreven, precies waar het om gaat en dan zo mooi verwoord. Echt complimenten!!
Ik wil je graag een compliment maken. Je schrijft zo leuk! Herkenbaar, helder en eenvoudig met een lekkere dosis humor en leuke omschrijvingen. Top! Ik liep achter in mijn e-mails afhandelen en ben nu aan het inhalen in mijn vrije dagen. Het is een fijne tijdbesteding jouw artikelen te lezen :) Thumps up! En dank voor alle goede inspiratie en eyeopeners! :D
Hoi Jelle, je schrijft fantastisch en krijg altijd nieuwe inzichten van jou! Ik heb een brandende vraag: in de liefde blijk ik mij altijd kwetsbaar op te stellen waardoor ik ook gekwetst word en een relatie vaak geen stand houdt. Het is voor mij erg moeilijk om daar een middenweg in te vinden. Zou je eens willen overwegen om daar een artikel over te schrijven? Zou heel graag nieuwe inzichten willen ontvangen!
Succes verder en keep on going!
Liefs
Hoi Roos! Bedankt voor je reactie en wat fijn om te horen dat ik je mag inspireren met soChicken! Het nadeel aan jezelf kwetsbaar opstellen is dat je gekwetst kunt worden. Maar jezelf terugtrekken en jezelf niet langer blootgeven is uiteindelijk nog veel vervelender. Als je hier meer advies over wilt, kan ik je aanraden de boeken van Brené Brown te lezen. Hier vind je ze. Veel succes!