Artikel opslaan

Stoppen met roken en aankomen

Je hebt van veel mensen gehoord dat ze zijn aangekomen toen ze stopten met roken, dat maakt je angstig om ook die stap te nemen. Ook al weet je hoe slecht het voor je is en dat je er op latere leeftijd waarschijnlijk minder goed uit zult zien als je doorgaat met roken. Je hebt zo hard je best gedaan om op gewicht te komen, dat mag door niets of niemand in de war geschopt worden.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Waarom komen mensen die stoppen met roken meestal aan?

Roken zorgt voor een verhoogde stofwisseling. Je verbrandt door te roken dus meer kilocalorieën dan iemand die niet rookt. Wanneer mensen dus stoppen met roken zal de stofwisseling vertragen waardoor zij minder kilocalorieën verbranden.

Zelfs al blijf je precies hetzelfde eten dan is de kans groot dat je een aantal kilo’s aan komt. Dit is meestal zo’n 1 tot 4 kilo.

Extra snoepen omdat alles lekkerder wordt

Naast het feit dat de meeste gestopte rokers aankomen door de vertraagde stofwisseling compenseren veel rokers het gebrek aan nicotine door extra te eten en meer te snoepen. Doordat je geur- en smaakorganen beter gaan functioneren als je niet meer rookt zal het eten allemaal lekkerder smaken.Je proeft veel meer. Daardoor komt een deel van de mensen die stopt met roken wel tien tot vijftien kilo aan. Ze gaan doordat alles zo lekker is, veel meer eten.

Niet stoppen met roken en afvallen tegelijk

Het is erg lastig om naast afvallen ook te stoppen met roken. Toch is het natuurlijk het beste om per direct te stoppen met roken. Het is niet aan te raden je op een streng dieet te storten tijdens het stoppen met roken want dan raak je mogelijk heel erg gefrustreerd, wat ervoor kan zorgen dat je beide pogingen opgeeft en verder gaat met beide slechte gewoonten.

Wat je het beste kunt doen en heel graag moet willen is het veranderen van je gehele leefstijl. Zorg voor een gezonde voeding, genoeg beweging en zorg ervoor dat je ongezonde snacks weet te vermijden.

Tips om te stoppen met roken en niet aankomen

Om je toch over die streep te halen om te stoppen met roken zijn hier een aantal tips die voorkomen dat je zult aankomen als je gaat stoppen met roken.

 1. Ga extra sporten. Het liefst elke dag. Stoppen met roken vertraagt de stofwisseling maar sporten versnelt de stofwisseling. Zo compenseer je dit en blijft je lichaam ongeveer op hetzelfde niveau qua stofwisseling. Daarnaast voel je je fit en gezond na het sporten en heb je veel minder behoefte aan sigaretten. Als je na het sporten erge honger hebt, drink dan voldoende en eet bijvoorbeeld een schaaltje yoghurt of een stuk fruit.
 2. Zorg ervoor dat je altijd suikervrije kauwgum op zak hebt. Wissel de mintsmaken af met suikervrije fruitkauwgom.
 3. Poets regelmatig je tanden, je merkt dan hoe lekker het is om een frisse mond en adem te hebben. Je hebt daardoor minder snel trek in zoetigheid en ook de verleiding tot het nemen van een sigaret wordt daardoor kleiner.
 4. Elimineer alle ongezonde producten uit je huis en sla gezonde snacks in. Koop veel fruit, bijvoorbeeld mandarijnen. Doordat je even met iets anders bezig bent, het pellen van de mandarijn, geef je jezelf een rustmoment, wat je eigenlijk ook doet wanneer je een sigaret rookt. Mandarijnen bevatten weinig kilocalorieën en zijn erg gezond. Ook gezonde tussendoortjes als rijstwafels, liga evergreen, en drinkbouillons zijn een must om in huis te hebben. Ze zijn mager waardoor je niet snel aan zult komen.
 5. Als je heel veel trek hebt in een sigaret ga dan niet eten maar kies iets anders als afleiding. Ga bijvoorbeeld snel even een blokje om om een luchtje te scheppen of sms of bel even een vriend(in). Bedenk van te voren iets wat jij wilt doen om voor afleiding te zorgen. Even een bepaald muziekje opzetten kan bijvoorbeeld ook helpen.
 6. Een stressbal kan ervoor zorgen dat je je energie kwijt kunt. Je eet dan niet extra, je steekt geen sigaret op, maar je knijpt gewoon zo hard als je maar wilt in die stressbal.
 7. Pas op met alcohol. Door alcohol te drinken krijg je ten eerste veel kilocalorieën binnen, je krijgt er honger van en je zult extra behoefte hebben aan een sigaret. Want bij alcohol ‘hoort natuurlijk een sigaret’. Ga pas alcohol drinken op het moment dat je heel sterk bent en weet dat je het kunt weerstaan.
 8. Geef je lichaam de tijd om te wennen aan het stoppen met roken en het afvallen/niet aankomen. Het is lastig dus stel jezelf niet teveel eisen.
 9. Stel doelen op wat betreft stoppen met roken en eten, en beloon jezelf met iets anders leuks als je je doelen bereikt hebt. Beloof jezelf bijvoorbeeld dat je je tanden mag laten bleken als je 4 maanden gestopt bent met roken. Wat zul jij een stralende frisse lach hebben!
 10. Als je heel veel last hebt van trek in sigaretten begin dan met nicotinevervangers. Bouw dit steeds een beetje af.

Waarom je ook alweer wilde stoppen met roken?

Bedenk nog even waarom je ook alweer zo graag van die sigaretten af wilt:

 • Je stinkt als je rookt en gerookt hebt.
 • Je krijgt eerder rimpels waardoor je veel ouder lijkt.
 • Je denkvermogen neemt sneller af.
 • Het kost je handen vol geld.
 • Je hebt een grotere kans op longkanker en andere chronische ziekten.
 • Je gaat waarschijnlijk eerder dood.
 • Etc.

Stoppen met roken heeft heel veel voordelen voor je gezondheid. Als je lichaam eenmaal heeft kunnen wennen zonder sigaretten, zullen die eventuele extra kilo’s er zeker weer af gaan. Het is niet niks, als roker ben je nu eenmaal verslaafd.

Het kost vaak jaren voordat je helemaal afgekickt bent en echt kunt zeggen dat je NOOIT meer een sigaret aan zult raken. Bedenk wel dat je je gewicht weer kunt kwijtraken, je krijgt geen tweede kans bij je longen.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test