Artikel opslaan

“I believe that the greatest gift
you can give your family and
the world is a healthy you.”

Maya Angelou

Zijn de fééstdagen echt het probleem?

Nee – de fééstdagen zijn het probleem niet.

Het zijn er maar een paar. Als je wilt mag je kerstavond meetellen, en zelfs dan komen we uit op maar 5 feestdagen – áls je Sinterklaasavond viert.

En ja – er zitten vast nog wat kerstborrels tussen, misschien wat verjaardagen en wellicht wat andere gelegenheden.

Dus ja – in december zul je meer eten, meer drinken, wellicht minder bewegen en minder gezond leven dan gedurende een gemiddelde maand.

Prima, maar dit is niet het hele verhaal.

Want waarom komt de gemiddelde mens een paar kilo aan in december? Dat kan toch niet in vijf dagen? Komt het door de haricots verts, de feeststol met roomboter of is het die derde chocoladeletter die je nu maar gewoon naar binnen werkt omdat: ”dan ben ik er maar vanaf.”

Precies – het antwoord schuilt in die laatste.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Dit is de veelgemaakte december-denkfout

Nou, hier is ‘ie dan. De december-denkfout die je onnodig dik en ongezond maakt:

”Ik ben nu al overboord gegaan, dus het maakt niet meer uit wat ik doe. Ik maak het in januari wel goed.” [maakt nog een zakje chocoladekransjes open]

Herken je deze saboterende gedachte bij jezelf? Ik wel – mijn brein gebruikt het praktisch als levensmotto deze maand. Want december moet ‘gezellig’ zijn, en het is niet gezellig zonder koek, snoep en allerhande chipsigheid.

Ik schrijf dit artikel dan ook vooral voor mezelf, maar je bent meer dan welkom om mee te lezen als jouw brein ook zo hongerig doet in december.

Want deze manier van denken is niet alleen complete onzin, het is ook schadelijk. Stel je voor dat we deze gedachtengang zouden toepassen op andere levensgebieden:

 • ”Ik heb nu al zóveel schoenen gekocht dat ik bijna blut ben, dus ik ga nóg meer schoenen kopen.” 👟👠
 • ”Ik reed mijn auto vanochtend al tegen een paaltje aan, dus ik ga nu nog meer aanrijdingen veroorzaken.” 💥🚙
 • ”Ik heb nu toch al ruzie met de schooljuf van mijn dochter, dus ik ga nu ruzie maken met iedereen die ik ken.” 😤🗯️
 • ”Ik heb nu al een week niet gedoucht, dus ik ga nóg een paar weken niet douchen.” 😷🚿

Best grappig, maar het slaat nergens op.

En: ”Ik heb gisteravond zóveel gegeten dat ik er buikpijn van kreeg, dus ik ga het vandaag opnieuw doen”, klinkt net zo belachelijk.

Herkenbaar, maar belachelijk.

Zo maak je er écht een feestmaand van

Weet je wat nou écht een feestje zou zijn? Lekker genieten van de feestdagen, en ondertussen niet hoeven inboeten op je fitheid, energieniveau, gewicht en andere gezondheidsdoelen.

Het is verrassend eenvoudig, omdat december maar een paar feestdagen heeft.

Dus:

 • Vul je buik met zoveel gevulde speculaas als de Sint kan aanleveren.
 • Geniet van die ongemakkelijke kerstborrel op kantoor.
 • Combineer je kaasfondue met een slechte kerstfilm op kerstavond.
 • Feeststol met roomboter – uiteraard.
 • Leef je uit met gortdroge kerstboomvormige vega-schnitsel tijdens de gourmet bij je schoonfamilie.
 • Meer feeststol, meer roomboter.
 • Stop jezelf vol met kliekjes op tweede kerstdag.
 • Neem een paar oliebollen om te vieren dat je ondanks alles toch weer een nieuw jaar mee gaat maken.

… en leef de rest van de maand gewoon zoals je normaal zou doen.

Bonen, broccoli & bruine rijst – je kent het wel. 🫘 🥦 🌾

Ho ho ho maar – tips voor een ongeschonden december

Zolang je niet van plan bent jezelf tijdens het kerstdiner daadwerkelijk in een coma te eten, wordt je gezondheid niet bepaald door wat je op die paar feestdagen doet.

Het zijn de dagen tússen die feestdagen die tellen.

Het is de kunst om die dagen dan ook daadwerkelijk te laten tellen, liefst in je voordeel.

Dit zijn een aantal handvatten die kunnen helpen om in deze maand vol verleidingen gezondere keuzes te maken:

 1. Eet maaltijden, geen snacks. Spreek met jezelf af dat je doordeweeks alléén maaltijden eet. Een simpele ‘geen snacks’ regel houdt chocoladeletters, kerstkransjes en kaasplankrestjes buiten boord.
 2. Verminder verleidelijke kliekjes. Heb je een heleboel goddelijke pavlova over? Bied een tweede dessertronde aan, geef het mee met je bezoek of deel het met de buren. Kun je je verleidelijke left-over niet kwijt? Probeer dan de diepvries – dat verkleint de kans dat je het morgen opeet.
 3. Beoefen intermittent fasting. Door te vasten eet je waarschijnlijk minder, waardoor je de feestdagen mooi kunt compenseren. Maar nog belangrijker: vasten helpt je breken met je suikerverslaving. Dat komt goed uit wanneer je probeert om die knapperige chocoladekerstboompjes NIET te eten.
 4. Hoe minder alcohol, hoe fitter. Als je op de feestdagen meer drinkt dan normaal, wil dat niet zeggen dat je op de andere dagen ook meer wilt drinken. Hoe minder je drinkt (ook op de feestdagen), des te fitter en energieker je je voelt deze maand.
 5. Blijf bewegen. Niet alleen struinen over kerstmarkten, hoewel dat een prima work-out kan zijn.
 6. Zoek de feestelijkheid minder in junk-food. Wij gooien thuis lekker veel kaneel en koekkruiden in onze havermoutpap. En ik ga helemaal los met de rooibos chai thee. Kerstmuziekje aan, chocolade laten staan. ✅
 7. Besef dat alle beetjes helpen. Het maakt wél uit dat je die open fles wijn niet opdrinkt vandaag, dat je níet gaat voor de echte kerstige koffie met siroop en slagroom of dat je maar één keer vast in een week vol overdaad. Elke kleine stap is er één – wat die zelfsaboterende december-denkfout je ook wijsmaakt!

Je kunt het allemaal hebben: overdadige feestdagen én een gezond en fit lichaam. Maar je kunt niet een overdadige máánd hebben en verwachten dat je moeiteloos op gewicht blijft.

Helaas, minder speculaas.

Begin het nieuwe jaar lekker energiek

Waarom zou je je plannen voor januari extra uitdagend voor jezelf maken?

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik vind het altijd best een hoop gedoe om een paar kilo kwijt te raken. Hoe lekker is het dan als je in januari géén extra gewicht te verliezen hebt?

Sterker nog – het zou toch fijn zijn als je je gezonde gewoontes gewoon kunt vasthouden in álle maanden van het jaar? Zodat je niet alleen de basis legt voor een gezond gewicht, maar ook voor een lagere kans op talloze aandoeningen en een grotere kans om gezond ouder te worden.

Ja, december kan uitdagend zijn. Maar als je overboord gaat is dit geen excuus om nóg verder overboord te gaan. Het is een uitnodiging om nu een gezonde keuze te maken.

Want het lijkt een druppel op een gloeiende plaat dat je nu dat éne zakje chocoladekerstkransjes dicht laat. Maar je moet ergens beginnen, en jij kunt nu beginnen. Dan doe ik met je mee, met een kop gemberthee.

Fijne feestdagen! 🎄

Bevrijd jezelf van ongezond eten

Stoppen met ongezond eten Bundel

Kun je niet stoppen met ongezond eten? Geen zorgen. Je bent niet alleen en het is geen groot probleem – zolang je het in kleine stappen aanpakt.

In deze Bundel ontdek je hoe je de balans verschuift. Zodat je steeds minder ongezonde voeding eet. Je vindt tips en handvatten om ongezond eten te laten staan en liever voor je lijf te zijn.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,4 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test