Je komt vooruit zonder dat je het door hebt

Er zijn twee dingen die ik al jaren doe, en waar ik mezelf nooit een ster in heb gevonden. Die dingen zijn schrijven en programmeren (in PHP).

Ja, ik schrijf al van kinds af aan (ik vond het geweldig om opstellen te schrijven), en ik blog sinds 2004. Toch zie ik mezelf nooit als schrijver. Als ik nu echter terugblik op mijn eerdere werk, dan zie ik hoe ik door de jaren heen wel degelijk ben gegroeid.

Datzelfde geldt voor programmeren. In 2009 heb ik de website van Billy (mijn vriend) gebouwd, en onlangs heb ik die site een facelift gegeven. En terwijl ik door het PHP spinnenweb uit 2009 kroop, besefte ik hoeveel ik heb geleerd over programmeren door de jaren heen zonder dat ik er bewust op heb ‘gestudeerd’.

Je wordt wat je vaak doet

Je gewoontes vormen je. Zoals een klein riviertje immense geologische vervormingen kan vormen. De dingen die je vaak doet trainen je af, zonder dat je het door hebt.

Je bouwt routine en ervaring op, je ontwikkelt gevoel voor je werk. Zelfs je lichaam verandert met je mee. Als je regelmatig lange stukken wandelt met je hond, dan bouwen zowel jij als je hond een betere conditie op. En als je dagelijks gebogen boven je laptop zit, dan groeit je bovenrug volgzaam met je mee.

Door bewust te kiezen wat je elke dag doet, kun je jezelf met weinig moeite ontwikkelen in een bepaalde richting. Zolang je er maar genoeg tijd overheen laat gaan.

Kies wat je wilt worden

Omdat je wordt wat je doet, is het belangrijk dat je je bewust bent van wat je eigenlijk doet. Als je iedere dag een emmer aarde weg schept, dan graaf je uiteindelijk een tunnel. De vraag is alleen: waar leidt de tunnel naartoe?

Je doet sowieso dingen, en dus wordt je leven sowieso langzaam in een bepaalde richting gevormd. Veel dingen doe je onbewust, en sommige dingen doe je bewust.

Door eigenhandig te kiezen welke gewoontes je wilt aanleren, en welke gewoontes je wilt afleren, kun je zelf bepalen waar je beter in wordt.

  • Als je jezelf aanleert om iedere ochtend te studeren op een nieuwe taal, dan zul je beter worden in die taal.
  • Als je elke dag iets schrijft met de intentie om jezelf te overtreffen, dan zul je beter worden in schrijven.
  • Als je dagelijks iets leest over een specifiek onderwerp, dan word je daar uiteindelijk een expert in.
  • Als je regelmatig yoga doet, en jezelf uitdaagt om je houdingen te verbeteren, kun je jezelf (en anderen) al snel verbazen met je lenigheid en flexibiliteit.
  • Als je dagelijks mediteert dan zul je kalmer worden, en makkelijker kunnen loslaten.
  • Als je er een gewoonte van maakt om regelmatig contact te zoeken met je vrienden, dan zul je een socialer persoon worden en je sociale netwerk verstevigen.
  • Als je jezelf uitdaagt om elke dag een gesprekje aan te knopen met iemand die je nog niet kent, dan zul je hier steeds beter in worden.

Jij kiest welke patronen je laat inslijten in jouw leven. Je kunt deze patronen gedachteloos laten ontstaan, en zo je leven laten vormen. Of je kiest ervoor om bewust te bepalen wat jij wilt worden door met aandacht de gewoontes te selecteren die jou helpen ontwikkelen in de richting van waar je wilt zijn.

soChicken lezen is overigens een geweldige gewoonte. Keep it up! ;)

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test