Artikel opslaan

“When one door of happiness closes, another opens;
but often we look so long at the closed door
that we do not see the one which has been opened for us.”

Helen Keller

Wat wil ik nu echt?

Als je de zoveelste dag met tegenzin begint, weet je dat het tijd is voor verandering.

We lopen allemaal weleens vast in ons leven. Jij verandert, je omgeving verandert, je prioriteiten verschuiven, je raakt verveeld – ineens word je wakker en voelt het alsof je vastloopt in een leven dat niet meer helemaal bij je past.

Je zoekt naar antwoorden, naar oplossingen. Maar het blijkt niet zo simpel te zijn. Want je kunt nog zoveel lezen, scrollen en swipen – niemand op sociale media kan jou vertellen wat jij wilt met je leven. Dat moet je echt zelf uitzoeken.

En uitzoeken wat je echt wilt kost tijd.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Kan dat niet wat sneller?

Je kunt sneller tot antwoorden komen als je niet blijft hangen in die futloze energie.

In plaats van je avonden te spenderen op TikTok of Netflix, kun je stappen zetten die je in beweging brengen. Door te bewegen kom je los uit je huidige situatie. Door te bewegen maak je ruimte voor iets nieuws.

Op deze manier vergroot je de kans dat je nieuwe inzichten opdoet en weer frisse energie voelt. De energie die je nodig hebt om je dagen weer te beginnen met een gevoel van hoop en blijdschap.

Onderstaand stappenplan helpt je eenvoudig in beweging te komen.

Je hebt niet veel nodig: een plek om je gedachten te noteren en een uurtje van je tijd. Laten we eens kijken.

1. Noteer waar je van baalt

Schrijf op welke paar zaken in je huidige leven je de meeste energie kosten.

Wat trekt je naar beneden? Wat zorgt ervoor dat je je dagen met lichte tegenzin begint? Misschien kun je wel vijftig punten bedenken, maar concentreer je op de paar grote obstakels.

Bijvoorbeeld:

 • ”Mijn werk, ik voel me constant opgejaagd en ondergewaardeerd.”
 • ”Het gedoe met mijn zus. De ruzies die we hebben maakt me ongelukkig.”
 • ”Het wil niet lukken om succesvol te zijn met mijn bedrijf, ik voel me waardeloos.”
 • ”Mijn gezondheid blijft maar kwakkelen, ik kan niet doen wat ik wil.”

Welke paar dingen maken je leven minder fijn?

2. Keer al deze punten om

Keer je ‘baalpunten’ om naar het tegenovergestelde om snel een nieuwe richting te bepalen.

Deze oefening is bedoeld als snelle inspiratiebron, om je gedachten in beweging te krijgen. Je weet nu precies wat je niet meer wilt. Keer deze punten nu om naar iets waar je juist energie van zou krijgen.

Bijvoorbeeld:

 • ”Ik wil me gewaardeerd voelen op mijn werk, en voldoende ruimte hebben om mijn werk goed te kunnen doen.”
 • ”Ik wil een fijne band hebben met mijn zus, en samen mooie herinneringen maken.”
 • ”Ik wil mijn bedrijf laten groeien, zodat ik voldoende verdien om rond te komen en me succesvol kan voelen.”
 • ”Ik wil mijn gezondheid verbeteren, zodat ik beter kan genieten van mijn leven.”

Keer je baalpunten om, het leidt vaak tot een hele concrete richting.

3. Wat zou je wél energie geven?

Droom even weg en omschrijf hoe een gemiddelde, ideale dag in je leven eruit zou kunnen zien. Een dag waar je energie van zou krijgen.

Neem hier rustig de tijd voor:

 • Je wordt wakker. Wat gebeurt er nu?
 • Hoe ziet je ochtend eruit? Wat doe je? Met wie ben je?
 • Hoe spendeer je je dag? Hoe voel je je?
 • Welke (of wat voor soort) mensen spelen een rol in deze dag?
 • Hoe sluit je deze dag af? Hoe voel je je over deze dag?

Je kunt dit zo gedetailleerd maken als je zelf wilt. Hoe echter je het voor jezelf kunt maken, hoe beter. Probeer het maar eens, deze simpele oefening zal je opvullen met warme gevoelens.

4. Noteer actiepunten

Bedenk bij ieder punt dat je noteerde in de laatste twee stappen minimaal 3 kleine stappen die je binnen een uur zou kunnen zetten om vooruit te komen in deze richting.

Dus selecteer iets wat je wilt veranderen. Bijvoorbeeld: ”Ik wil me ontspannen voelen op mijn werk.” Bedenk nu 3 kleine stappen die je binnen een uur kunt zetten.

Bijvoorbeeld:

 1. ”Ik kan aan mijn leidinggevende uitleggen dat ik worstel met de hoge werkdruk, en kijken of we stappen kunnen zetten om de druk te verminderen. Ik kan nu een e-mail sturen om een afspraak te plannen en alvast wat punten noteren die ik wil bespreken.”
 2. ”Ik kan onderzoeken of ik mijn taken wellicht beter kan plannen of efficiënter kan uitvoeren, waardoor ik me minder overweldigd voel.”
 3. ”Ik kan beginnen met wat kleine gewoontes om stress in mijn dag te verminderen. Misschien minder nieuws en social media checken gedurende de dag, reflecteren in mijn dagboek, vaker sporten en elke dag mindfulness beoefenen. Ik kan nu beginnen met een plan om wat kalmte in te bouwen in mijn avondroutine, zodat ik de werkdag goed kan loslaten.”

Maak het praktisch voor jezelf. Het is belangrijk dat de actiepunten je minder dan een uur kosten. Als je meer tijd nodig hebt, breek de stap dan op in kleinere actiepunten.

5. Bepaal wat je obstakels zijn

Loop langs ieder actiepunt dat je hebt genoteerd en vraag jezelf af: ”Stel dat ik dit actiepunt zou uitvoeren, welke obstakels zou ik dan in mezelf kunnen tegenkomen?”

Bijvoorbeeld: ”Ik vind het spannend om een gesprek te voeren met mijn leidinggevende. Dus ik zou het sturen van dat mailtje waarschijnlijk uitstellen, en vervolgens gewoon door blijven modderen.”

Vraag je vervolgens af wat je in plaats daarvan kunt doen als je dit obstakel in jezelf opmerkt.

Bijvoorbeeld: ”Als ik merk dat ik het spannend vind, neem ik een moment om die spanning te doorvoelen. Ik herinner mezelf eraan dat ik niet gelukkig ben, en dat er iets moet veranderen. Vervolgens stuur ik de mail alsnog.”

Sluit je ogen, en beleef deze situatie in je hoofd. Zie hoe je wordt geconfronteerd met het obstakel. En zie vervolgens hoe jij daadkrachtig reageert, waardoor je dit actiepunt tóch voltooit.

Doorloop deze stappen voor ieder actiepunt dat je wilt uitvoeren. Deze oefening vergroot de kans dat je in beweging komt drastisch.

6. Maak tijd voor je eerste stap

Blokkeer een moment in je agenda om vandaag of morgen direct een van deze kleine stappen uit te voeren.

Als je het actiepunt niet direct kunt uitvoeren, maak er dan bewust tijd voor vrij. Zo vergroot je de kans dat je die volgende stap daadwerkelijk gaat zetten.

7. Begin, en blijf in beweging

Zet vandaag je eerste stap, en morgen je tweede. Bouw momentum op en blijf in beweging.

Als je merkt dat je weer vastloopt, maak de actiepunten dan kleiner. Hoe minder intimiderend de stap aanvoelt, des te groter de kans wordt dat je hem uitvoert.

Zodra je in beweging komt gebeurt er iets magisch. Niet alleen voel je je krachtiger en hoopvoller, er beginnen ook nieuwe deuren te openen. Momentum duwt je vooruit en omhoog, richting nieuwe antwoorden, inzichten en mogelijkheden.

Zodra jij positieve veranderingen maakt, verandert je omgeving vaak vanzelf mee. ✨

Gun jezelf een betekenisvol leven

Het leven voelt eenvoudiger als je weet wat je wilt. Een beetje richting helpt je ook een gevoel van betekenis ervaren. Je weet immer precies waarvoor je ’s ochtends je bed uit komt.

Worstel je al een tijdje? Naast bovenstaand stappenplan heb ik onderstaande Bundel voor je ontwikkeld. Een fijn startpunt wanneer je vastloopt in je leven.

Dit zeggen deelnemers over deze Bundel:

 • Liesje zei: “Hele fijne bundel die me enorm geholpen heeft de eerste stappen te zetten richting mijn doel. Op mijn doel duidelijker te krijgen, door twijfels heen te kijken en gewoon te doen. Ik zal tijdens het najagen van mijn droom deze bundel zeker nog eens gebruiken.”
 • Sietske zei: “Het heeft me aan het denken gezet en veel helderder gemaakt wat ik echt wil ipv wat ik dacht dat ik wilde.”
 • Douwina zei: “Ik heb enorm veel inzicht in mijn situatie gekregen door deze bundel! Er komt enigszins weer wat licht in de duisternis. Dank je Jelle.”

Vind richting in je leven

Wat wil ik met mijn leven? Bundel

Voel je dat het tijd is om meer richting in je leven te vinden? In deze Bundel zoeken we naar een nieuwe richting. Na afloop heb je een frisse kijk op het probleem en ben je in een betere positie om volgende stappen te zetten.

Ontdek prikkelende oefeningen, opdrachten en een nieuwe kijk op de vraag wat wil ik met mijn leven? We gaan in kleine stappen aan de slag richting meer voldoening en betekenis in je leven.

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test