Artikel opslaan

Werk op zichzelf is niet goed of slecht

Om te beginnen is werk gewoon werk. Die baan of onderneming is op zichzelf niet goed of slecht. Het zijn simpelweg taken die uitgevoerd moeten worden en waar jij vervolgens voor betaald krijgt.

Vastlopen in je werk kan wel slecht voor je zijn. Bijvoorbeeld omdat het werk niet (meer) past bij jouw waarden, vaardigheden en behoeften.

Als jij graag creatieve oplossingen verzint, dan is een baan als ambtenaar misschien niet helemaal jouw ding. En als jij houdt van betrokkenheid en samenwerken dan kom je waarschijnlijk niet goed tot je recht in een competitieve werkomgeving.

Zo zijn er verschillende factoren die bepalen of jij goed op je plek zit. Dit heeft te maken met je karaktereigenschappen, drijfveren, kennis en vaardigheden en je persoonlijke voorkeuren.

In het Broednest vind je verschillende bundels die je helpen inzicht te krijgen in jezelf en in wat jij belangrijk vindt. Ook kun je overwegen om een loopbaancoach in de arm te nemen, die samen met jou aan de slag gaat om jouw richting te bepalen.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Herken de signalen

Soms heb je zelf nog niet goed door dat je dreigt vast te lopen in je werk. Je weet wel dat het niet zo lekker gaat, maar je hebt geen idee waar het aan ligt.

Familieleden of vrienden vragen aan je of je het nog wel leuk vindt op je werk. Of ze zeggen dat je de laatste tijd zo moe en stil bent en nooit meer eens iets leuks vertelt over je werk.

Dit zijn signalen om serieus te nemen. Anders kun je zomaar in een burn-out of bore-out terechtkomen. Beide hebben te maken met vastlopen in je werk, alleen de oorzaak verschilt.

Bij een burn-out raak je lichamelijk en geestelijk overbelast door een te grote hoeveelheid werk en stress. Een bore-out ontstaat juist door een gebrek aan uitdaging en motivatie.

Signalen om op te letten zijn:

  • Met tegenzin naar je werk gaan.
  • Niet productief zijn. Je hebt moeite om dingen gedaan te krijgen.
  • Snel geïrriteerd zijn en een kort lontje hebben.
  • Weinig plezier ervaren in je werk en leven.
  • Oververmoeid zijn.
  • Slecht voor jezelf zorgen.
  • Lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, onverklaarbare spierpijn en maag- en darmklachten.
  • Je slecht kunnen concentreren of snel afgeleid zijn.
  • Twijfelen aan jezelf en je eigen capaciteiten.

Mensen en organisaties veranderen

Ooit solliciteerde je vol enthousiasme op deze baan of je begon met veel plezier je eigen bedrijf. Dat ging een hele tijd goed. Totdat het niet meer goed ging.

Misschien heb je andere taken gekregen, zijn die leuke collega’s van toen vertrokken of voel je je niet meer gewaardeerd. Ook kan het zijn dat jij jezelf hebt verbeterd, waardoor het werk dat je doet nu onder je niveau is. Of de kernwaarden van het bedrijf matchen niet meer met jouw eigen kernwaarden.

Om maar een extreem voorbeeld te noemen: als jij vegetariër bent geworden en je werkt bij een slager, dan is het wellicht tijd voor iets anders.

Maak een lijstje met dingen die je tegenstaan in je werk. Bepaal vervolgens of dit tijdelijke dingen zijn of serieuze redenen om in actie te komen. Soms waait iets vanzelf weer over, maar niet altijd.

Laat de angst los en pak de regie

In 2016 zat ik zelf vast in een baan niet meer bij me paste. Toch duurde het nog een hele tijd voordat ik daadwerkelijk besloot voor mezelf te kiezen.

Veranderen vraagt moed. Vaak verkiezen we de zekerheid van de huidige situatie boven het onbekende. Je weet nu immers wat je hebt, ook al haal je er weinig plezier uit. En niet onbelangrijk: je huidige werk betaalt wel de rekeningen.

Onder het mom van ‘spring altijd in het diepe, want het ondiepe doet zeer’ besloot ik uiteindelijk toch de sprong te wagen en mijn baan op te zeggen. Dit deed ik weloverwogen. Het was niet zo dat ik op een ochtend wakker werd en mijn ontslagbrief schreef. Ik maakte eerst een plan.

Zo’n plan is fijn in meerdere opzichten. Ten eerste geeft het houvast. Je weet welke stappen je moet zetten om uit de huidige situatie te komen.

Ten tweede zorgt het ervoor dat je uit de slachtofferrol stapt en zelf de regie neemt. Je moet misschien nog even wachten met je ontslag – maar het idee dat je naar iets beters toewerkt, geeft je genoeg energie om deze situatie nog even vol te houden.

Eerst even uitzoomen

Tijd dus om in actie te komen en je eigen stappenplan te maken. Daarbij is het handig om eerst even uit te zoomen, zodat je scherp hebt wat de juiste oplossingsrichting is.

Stel dat je letterlijk vastzit in de modder. Dan zie je alleen je directe omgeving, want je kunt niet voor- of achteruit. Maar stel nu dat je een drone bij je hebt. Als je die laat vliegen, dan zie je opeens veel meer uitwegen.

Vind je het lastig om uit te zoomen en je situatie van een afstandje te bekijken? Probeer dan eens één van de volgende methoden:

  • Wandelen: door in beweging te komen, kom je sneller op nieuwe ideeën.
  • Mediteren: dit helpt je om naar een situatie te kijken zonder je te laten meeslepen door emoties.
  • Maak een mindmap: waar loop je tegenaan? Wat houdt je bezig? Welke obstakels duiken steeds weer op? Dump ze op papier. Inclusief de mogelijke antwoorden en oplossingen.
  • Erover praten: praten helpt om dingen op een rij te zetten. Ook kan iemand anders je op ideeën brengen waar je zelf nog niet aan hebt gedacht.
  • Tijd besteden aan een hobby: een hobby helpt je herinneren wat je leuk vindt om te doen. Ook kun je met een hobby meer afstand tot je werk creëren. Dus ga tekenen, haken, gedichten schrijven, tuinieren, koken, fotograferen, muziek maken, jongleren, doe-het-zelven, glasblazen, je eigen bier brouwen of iets anders doen waar je blij van wordt.

Aan de slag met je eigen stappenplan

Hoe jouw stappenplan om je werksituatie te verbeteren eruitziet, is heel persoonlijk. Voorgaande alinea’s hebben je als het goed is al een beetje op een spoor gezet. Vraag jezelf af:

  • Wat moet er voor jou veranderen om je werkplezier terug te krijgen? Bijvoorbeeld: meer uitdaging, minder stress, meer menselijk contact, een hoger salaris, een andere werkplek of eigen baas zijn.
  • Hoe kun je die veranderingen werkelijkheid laten worden? Denk aan veranderingen binnen je huidige baan of binnen het bedrijf, solliciteren op een andere baan, een carrièreswitch maken of voor jezelf beginnen.
  • Welke stappen kun je zetten om daar te komen? Zo’n verandering kost tijd en moeite. Misschien moet je eerst een opleiding volgen, stage lopen op een andere afdeling, een bedrijfsplan schrijven, je cv oppoetsen, een moeilijk gesprek voeren of contacten leggen met de juiste mensen.
  • Hoe kun je jezelf ondertussen minder afhankelijk maken van je werk? Zowel financieel als qua uitdaging en voldoening. Door goedkoper te leven krijg je bijvoorbeeld meer financiële speelruimte. En met vrijwilligerswerk of hobby’s kun je kanten van jezelf benutten die je in je werk niet kwijt kunt.

Stappenplan uitgewerkt? Mooi, dan is het nu tijd voor actie! Een geweldig leven komt namelijk niet uit de lucht vallen. Je moet zelf de stappen uitvoeren en uiteindelijk toch echt in het diepe springen.

De vitaliteit en het welzijn van je teamleden versterken?

Ontdek het Broednest zakelijk – ons platform speciaal ontworpen voor organisaties en bedrijven die de persoonlijke groei van hun team centraal stellen. 💼♥️

We geloven sterk in de kracht van persoonlijke ontwikkeling. Dit komt allemaal samen in het Broednest van soChicken. Met als resultaat? Een boost in werkplezier, een vermindering van stress en een golf van positiviteit binnen je werk.

Ontdek Broednest zakelijk


Vergroot je werkplezier

Snel je werkplezier vergroten Bundel

We besteden een behoorlijk deel van ons leven op ons werk. Hoe gelukkiger we ons voelen op ons werk, des te fijner ons leven in het algemeen aanvoelt.

In deze Bundel (compacte cursus) werken we aan de belangrijkste pijlers van plezier op je werk. In kleine stappen, met snel resultaat.

We onderzoeken de obstakels waar je tegenaan loopt en bekijken wat jij zelf kunt doen om meer werkgeluk te ontwikkelen.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,1 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test