1. Jij moet jouw taken vervullen

Jij hebt een unieke mix van talenten, levenslessen, wijsheden, interesses en passies. En met die unieke mix kun jij dingen doen die vooral bij jou passen.

De doelen die jij nastreeft in je leven zijn uniek voor jou. Iemand anders is misschien beter in één ding dat jij doet. Maar waarschijnlijk minder goed in veel andere aspecten.

Soms vergelijk ik mezelf weleens met ondernemers die op een bepaald gebied sneller ontwikkelen dan ik. En vervolgens herinner ik mezelf eraan dat deze mensen andere prioriteiten hebben. Zo’n ondernemer gaat sneller vooruit, maar heeft ondertussen bijvoorbeeld geen relatie of neemt nauwelijks tijd om te reizen.

Ik ben dolgelukkig met mijn vriend. En ontzettend blij dat ik regelmatig kan reizen. En super dankbaar dat ik goede vrienden heb met wie ik plezier kan beleven. Dat maakt mijn leven voor mij geweldig, ook al betekent dat dat ik soms ‘achterblijf’ als ondernemer.

Jij bent goed in jouw unieke mix van talenten, en ieder mens verdeelt zijn aandacht anders.

2. Je kent het verhaal van de ander niet

Zoals niemand om je heen precies weet hoe jij denkt, zo weet jij ook niet hoe anderen denken en wat zij hebben meegemaakt. Je kent nooit iemands volledige verhaal.

Met andere woorden: met wie je je ook vergelijkt, je vergelijkt áltijd appels met peren. En dat slaat nergens op. Want peren zijn groen, en appels meestal niet. Enzo.

3. Het leven is uiteindelijk een strijd met jezelf

Dat klinkt vreemd, maar het is waar. Jouw leven draait om jouw ontwikkeling. Het is jouw pad, jouw reis. Je kwam alleen op de wereld. En op een dag ga je dood, en ga je hier in je eentje weer vandaan.

En al die mensen waarmee je je nu vergelijkt hebben daar niets mee te maken. Misschien breng jij je leven graag door op de bank. Misschien reis je graag de wereld rond. Het is jouw leven, dus jouw keus.

Het is niet de uitdaging om beter te worden dan anderen. Het is een voortdurende uitdaging om beter te worden dan jezelf. En dat is dan ook waar je jezelf mee bezig zou willen houden. Met jezelf verbeteren. Een beter mens worden op de gebieden die jou roepen.

4. Wat belangrijk is, is niet wat je vergelijkt

Nee. Je vergelijkt zelden hoe goed iemand is in het genieten van zijn leven. Hoe vrijgevig een ander is. Hoe mindful, dankbaar, gelukkig of liefdevol iemand is. En je houdt je ook niet bezig met iemands innerlijke onzekerheden, angsten en trauma’s.

We vergelijken meestal de meer oppervlakkige zaken. Hoeveel succes iemand heeft. Hoe goed die ander eruit ziet. Het wasbordje, de wittere tanden, de perfecte kinderen, de mooie auto die vriend en vijand verbaast door zichzelf te parkeren.

En dat zijn niet de dingen die ertoe doen. Niet voor jou en niet voor de ander. Het kan wel lijken alsof ze ertoe doen. En als dat zo is dan heb je werk aan de winkel. Dan wordt het tijd om te werken aan je zelfvertrouwen.

5. Vergelijken maakt ontevreden

Als je tevreden bent met jezelf en met je leven, dan ben je gelukkig. Dan voel je je dankbaar voor alle dingen die goed zijn. Dan voel je je op dit moment compleet.

Door jouw leven constant te vergelijken met dat van anderen kweek je ontevredenheid. Je was prima tevreden met je auto, totdat je die bizarre nieuwe zelfparkerende auto van die vriendin zag. Nu voel je je ineens ontevreden, en ben je je aan het oriënteren op een nieuwe.

Je was perfect tevreden met de inrichting van je huis. En toen ging je op kraamvisite bij een collega. En die collega heeft een geweldig interieur. En nu vind je jouw interieur ineens niet goed genoeg meer.

Onthoud dat een gevoel van tevredenheid ontzettend waardevol is. Het geeft je een gevoel van geluk, rust, dankbaarheid en acceptatie.

En besef dat het nooit stopt. Misschien koop je nu een betere auto dan die vriendin. Eentje die tijdens het parkeren automatisch je favoriete liedje afspeelt bijvoorbeeld. Dan voel je je tevreden. Maar als je je nu hebt laten verleiden, dan zul je dat blijven doen. Je tevredenheid zal voortduren totdat iemand je laat zien hoe het beter kan.

En dat is een eindeloze strijd. En een zinloze strijd. Je leven is best oké als je alle goede dingen eens op een rijtje zet. En jij kunt jouw leven vormgeven zoals jij dat wenst. Los van wat anderen doen.

Het is jouw leven, dus maak je niet zo druk over anderen. Voel je tevreden met je leven wanneer je merkt dat je wilt veranderen vanuit jaloezie, afgunst, ego of minderwaardigheid. Tevreden zijn voelt veel fijner. En het scheelt je een hoop geld.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test