“Wise men don’t need advice.
Fools won’t take it.”

Benjamin Franklin

Hier is dus geen touw aan vast te knopen

Ja – dus ik ben vader geworden. Terwijl ik dit schrijf is Jake net twee weken en is hij ruim een week bij ons. En het is tot dusver een heel avontuur geweest.

Zoals je misschien weet – de adoptie is in noodvaart tot stand gekomen. Er zat slechts twee weken tussen de eerste match en de adoptie. Toen we het nieuws kregen een paar weken geleden was dit een van de eerste dingen die Billy al schaterend uitriep: ”Maar ik moet nog allemaal babyboeken lezen!!” 😆

Dus toen zaten we ineens in Florida met een klein mensje op schoot. Geweldig en overweldigend – één van de meest bijzondere momenten in ons leven. En naast alle dingen die we al wisten over babyverzorging (we waren natuurlijk wel een béétje voorbereid), kwamen er uiteraard een hoop specifieke vragen naar boven. Dus? FaceTimen met moeders, vriendinnen, tips vragen van professionals in de VS en rondstruinen op het interwebs.

En als je zelf kinderen hebt verzorgd dan weet je dat de adviezen rondom babyverzorging nog uiteenlopender zijn dan de adviezen rondom gezond eten. Het lijkt een mijnenveld.

En het zette me aan het denken. Want het kan behoorlijk ingewikkeld worden. En als je niet een beetje sterk in je schoenen staat kun je ontzettend onzeker raken. Hoe baan je je eigen weg in een wereld vol tegenstrijdig advies en een gevoel van onzekerheid? Niet alleen in babyverzorging, maar in alle belangrijke stappen die je zet in je leven.

Want hoe groter het levensveranderende vermogen van de stappen die je zet, des te tegenstrijdiger de adviezen lijken te worden. Laten we eens kijken.

1. Wees open en kritisch tegelijk

Kijk – ik heb nooit een kind grootgebracht. Dus ik heb in de basis respect voor mensen die dat wel enigszins succesvol gedaan lijken te hebben. Tips van ervaringsdeskundigen neem ik dus graag ter harte.

We krijgen enorm veel tips en advies, en het is allemaal goed bedoeld. Dus we luisteren ernaar en stellen ons open. Want wij weten het ook niet. Onze kennis was tot een week geleden vooral theoretisch, en een baby verzorgen is maatwerk. Dus meer informatie is in deze fase beter.

Dus we koesteren openheid – maar tegelijkertijd is het belangrijk om kritisch te blijven. Want veel tips zijn tegenstrijdig. In ons geval niet alleen van persoon tot persoon, maar er blijkt ook verschil te zitten tussen Nederland en de VS – best ingewikkeld.

Adviezen kunnen vaak tegenstrijdig zijn. Maar zoals zo vaak in het leven: het is uiteindelijk jouw pad. En het is belangrijk om te beseffen dat je hier niet bent om je omgeving tevreden te houden, maar om uit te zoeken wat het beste werkt voor jou. Je verzamelt informatie zodat je een goede beslissing kunt maken.

Dat is hoe ik het altijd doe. Dat is misschien niet altijd perfect of volgens alle boekjes, maar het is veel kalmer en efficiënter dan proberen iedereen tevreden te houden.

”Bedankt voor je advies, ik stel het op prijs.” – of ik er vervolgens iets mee doe, dat is mijn zaak.

2. Waardeer het enorme grijze gebied

Dit is zo belangrijk om jezelf doorlopend aan te herinneren: het leven is niet zwart/wit, het is één groot grijs gebied.

De grap is dat weinig mensen zich dat lijken te realiseren. Je leest een boek, je krijgt tips van een vriendin, je struint rond op het internet. De adviezen zijn vaak precies tegenovergesteld maar de mensen die het advies geven zijn er stuk voor stuk van overtuigd dat hun aanpak de enige correcte aanpak is.

Prima natuurlijk – dat is hoe mensen in elkaar zitten. We willen allemaal gehoord worden, serieus genomen worden. En het maakt de wereld lekker overzichtelijk als we zaken in een hokje kunnen stoppen: dit is fout, dit is correct.

Meestal is het leven echter iets gecompliceerder dan dat. En dat is best fijn, want het geeft je een enorme marge om vrij in te bewegen. Je wint advies in, kijkt er kritisch naar, zoekt naar de grote lijnen en komt al snel tot de conclusie dat de soep niet zo heet gegeten hoeft te worden.

Het leven heeft eindeloos veel perspectieven, en voor elk perspectief is iets te zeggen. Sommige adviezen werken beter dan anderen, gezien de doelen die je wilt bereiken. Maar weet je – soms is het gewoon efficiënter om een prima aanpak te kiezen in plaats van door te zoeken tot je de perfecte aanpak hebt.

Een goed leven laat zich leven op een duizend en één manieren. Zolang je je beweegt in de richting die je brengt waar je wilt zijn is er meestal niet zoveel aan de hand. Goed genoeg is in de meeste gevallen helemaal perfect.

3. Volg je intuïtie

Dus hoe maak je uiteindelijk de juiste keuze? Hoe voorkom je dat je onzeker wordt van al het tegenstrijdige advies? Simpel: door te vertrouwen op jezelf en je intuïtie.

Weet dat er waarschijnlijk niet één perfecte aanpak is. Dus kies de aanpak die goed voelt en ga dat gewoon doen. Als blijkt dat het toch niet goed werkt, dan pas je je koers aan.

Als je het goed bedoelt en niet te koppig bent (het is belangrijk om open te staan voor goed advies) kan er niet zoveel verkeerd gaan. Als er nieuwe informatie opduikt dan pas je gewoon je aanpak aan. Je kunt niet alles weten, en je kunt de toekomst niet voorspellen. Dat geldt niet alleen voor jou, het geldt voor ons allemaal.

Je doet wat je het beste lijkt en corrigeert gaandeweg. En als het vinden van een rationele keus onmogelijk lijkt, dan is dat waarschijnlijk een signaal dat het niet zo gek veel uitmaakt wat je kiest. Volg je gevoel en blijf opletten of je op de juiste koers zit. Vinden de mensen om je heen dat moeilijk? Een simpel: _”Ik waardeer je advies en ik neem het mee, dankjewel. Op dit moment voelt deze aanpak beter, dus voorlopig ga ik het zo doen.” kan wonderen doen.

Tips om sterker in je schoenen te staan

Voel je je vaak onzeker en zou je graag wat sterker in je schoenen staan? Met mijn online cursus voor meer assertiviteit, zelfvertrouwen en zelfliefde leer je respectvol schijt hebben aan wat anderen over je denken.

Fijn, want dat geeft jou de vrijheid om je eigen pad te volgen. Want hoe goed iedereen het ook bedoelt – dit is jouw leven. Jij moet doen wat goed voelt voor jou.

Wil je meer weten over deze cursus?

Lees meer en schrijf je direct in…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test