“Misschien moet ik ook kijken voor een nieuwe bank…”

Je was perfect tevreden met je bankstel. Hij zit lekker en je hebt er nooit over nagedacht om hem te vervangen. Goed, er is op geleefd. Maar je hebt hem dan ook al een tijdje. Ooit toen je hem kocht was je er helemaal weg van, en zelfs na al die jaren van intensief gebruik was je eigenlijk best blij met je bankstel.

Maar dat was vóórdat de buurvrouw besloot een nieuw bankstel aan te schaffen. Dat zag er toch wel érg mooi uit. Het zet je aan het twijfelen: ”Is mijn oude bank niet een beetje armoedig? Misschien moet ik me ook eens gaan oriënteren.”.

En nu heb je veertien browsertabjes open staan met Pinterest boards en webwinkels die de volgende dag kunnen leveren.

 • Bepaalde vrienden zien er altijd zo verzorgd uit, en je krijgt het gevoel dat je daarom meer moeite moet steken in je uiterlijk.
 • Je zus komt altijd zo assertief over, en het geeft je het gevoel dat jij een loser bent.
 • Je collega is zo’n beetje beter in álles. Dat maakt je ontzettend onzeker.
 • De smartphone van je vriendin lijkt op buitenaardse technologie vergeleken bij jouw twee jaar oude smartphone. En je hebt de neiging om hem te upgraden om deze reden.
 • Oude schoolvrienden verdienen veel meer dan jij, en dat geeft je het gevoel dat je harder moet werken om hetzelfde voor elkaar te krijgen.
 • Een studiegenoot is knapper, socialer en populairder. En dat geeft je het gevoel dat jij niet goed genoeg bent.
 • Pfff.

Zoals we allemaal bij wiskunde hebben geleerd: vergelijkingen zijn ingewikkeld en vermoeiend. En, in de ogen van menig scholier, behoorlijk nutteloos.

Er zijn allerlei redenen waarom jezelf vergelijken met anderen verspilde energie is.

1. Jezelf vergelijken met anderen is een nutteloze bezigheid

Ieder mens is uniek. Jij bent beter in het een, de ander is beter in iets anders. Ieder mens heeft zijn eigen unieke kijk op de wereld, haar eigen verleden, zijn eigen talenten, haar eigen sterktes en zwaktes.

Dat geldt voor de mensen waar je tegenop ziet. Het geldt ook voor jou. Het is makkelijk om jezelf weg te cijferen, en jezelf ervan te overtuigen dat iemand anders beter is dan jij. Maar dat is een illusie.

Het is jouw uitdaging om uit te zoeken waar jij goed in bent, en daar meer van te gaan doen. Je kunt naar anderen kijken voor inspiratie, om te zien waar je zelf naartoe wilt. Maar haal jezelf niet naar beneden. De een ontwikkelt zichzelf harder dan de ander in een bepaald gebied.

Misschien verdient die persoon meer geld dan jij, maar lukt het jou vaker om gelukkig te zijn en te genieten van het moment. Misschien is die collega een stuk intelligenter, maar lukt het jou om een goed functionerend gelukkig gezin groot te brengen.

En misschien is die collega beter in alles. Wat maakt het uit? Er zullen altijd mensen zijn die beter zijn in alles dat jij doet.

Jezelf vergelijken is áltijd appels met peren vergelijken. Het is veel beter voor je om de appels gewoon op te eten (met schil, voor de vezels).

2. Vergelijken maakt je niet gelukkig

Als je je minder voelt dan anderen dan voel je je ongelukkig. Dan heb je het gevoel dat je niet genoeg bent, dat je moet veranderen voordat mensen van je kunnen houden. Dat je moet veranderen voordat jij jezelf kunt accepteren.

Maar aan de andere kant is het niet veel beter. Wat als je jezelf vergelijkt met iemand anders, en jij juist gunstig uit die vergelijking komt? Dan krijg je al snel de neiging om jezelf beter te voelen dan de ander. En als jij je beter voelt dan iemand anders dan trap je in de val van superioriteit.

Jezelf beter voelen dan anderen is leuk voor je ego, maar net zo destructief voor je zelfvertrouwen. Want als je zelfbeeld afhankelijk is van jouw ‘superioriteit’, dan krijg je het erg moeilijk als er mensen opduiken die wél ‘beter’ zijn dan jij. En dat zal vroeg of laat gebeuren.

Linksom of rechtsom: jezelf continu vergelijken met anderen is schadelijk voor je persoonlijke geluksgevoel.

3. Vergelijken leidt af van je eigen bestemming

We bewandelen allemaal ons eigen pad in het leven. Ja, dat klinkt lekker zweverig, maar het is waar. Je komt alleen te wereld, je zult de wereld alleen verlaten. Je ervaart jouw leven alleen vanuit je eigen perspectief, hoe dicht andere mensen ook bij je staan.

Het is jouw leven en jouw leven vaart zijn eigen unieke koers.

Dus maak je niet druk om andermans pad, maar volg je eigen gevoel voor richting. Soms kom je mensen tegen waar je tegenop kijkt, en dat is prima. Laat het je inspireren om je koers bij te stellen als dat goed voelt, maar richt je vervolgens weer op je eigen pad.

Vergelijken voor een beter leven

Vergelijken is natuurlijk niet alleen maar problematisch. Door jezelf te vergelijken met anderen kun je je persoonlijke ontwikkeling een behoorlijke boost geven. Maar dan is het wel belangrijk om het te gebruiken als een gereedschap in plaats van een meetinstrument voor je eigen waardigheid.

Hoe doe je dat? Hieronder een aantal manieren waarop vergelijken je leven beter kan maken.

 1. Haal inspiratie uit andere levens om zelf een beter persoon te worden. Door jezelf te vergelijken met inspirerende mensen kun je zien hoever je nog kunt groeien. Vervolgens werk je met geduld en zelfcompassie aan jezelf om vooruit te komen omdat je dit zelf wilt.
 2. Ontdek wat mogelijk is door te bekijken wat anderen kunnen bereiken. Soms heb je geen idee wat je precies wilt of wat er mogelijk is. Zo kun je iemand tegenkomen die jouw droombaan heeft waarvan je niet eens wist dat die bestond. Op deze manier kun je ontdekken op welke manier jij je wilt ontwikkelen.
 3. Leer van mensen die dingen beter kunnen dan jij. En besef altijd dat jullie gelijkwaardig zijn, ongeacht de kennis of vaardigheden die jullie beiden in huis hebben.
 4. Onderzoek je motivatie om te veranderen. Wil je veranderen vanwege status, vanwege wat anderen zullen denken? Besef dan dat je waarschijnlijk op het verkeerde spoor terecht bent gekomen. Wil je veranderen omdat je van binnenuit voelt dat het moet? Houd dan koers.
 5. Observeer en accepteer. Ieder mens is anders, dat maakt jou niet beter of slechter. Waardeer je eigen unieke eigenschappen en talenten. Voel je niet minder dan anderen, en let op dat je je niet superieur gaat voelen. Je bent geen van beide. Je bent simpelweg je eigen unieke zelf.

Maak jij je vaak druk om wat anderen van je denken? In mijn populaire online cursus Schijt – Loslaten wat anderen van je denken, leer je stap voor stap hoe je je zelfvertrouwen opbouwt en hoe je je beter over jezelf gaat voelen.

Meer lezen? Bekijk de cursus hier!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test