De dingen die je gelukkig maken

Wat maakt jouw leven waardevol? Zijn het je kinderen? Is het je werk? Misschien geniet je ontzettend van rust en regelmaat, of juist van chaos en spontaniteit.

Zodra je jezelf afvraagt welke zaken de meeste waarde toevoegen aan je leven – welke dingen je de meeste voldoening geven – dan kom je al vrij snel tot een interessant lijstje.

Bijvoorbeeld:

  • Tijd doorbrengen met je gezin.
  • Tijd doorbrengen met familie en vrienden.
  • Gezond leven, voor je lichaam zorgen.
  • Jezelf ontwikkelen in je werk. Iets doen dat betekenis heeft en dat je voldoening brengt.
  • Jezelf ontwikkelen. Lezen, leren en groeien. Nieuwe gedachtes en ideeën opdoen.
  • Reizen. De wereld ontdekken.
  • Etc.

Zo’n lijstje is ontzettend waardevol, omdat het je in één oogopslag vertelt in welke levensgebieden je wilt investeren, en welke zaken je minder aandacht wilt geven.

Pak er dus eens een stuk papier bij, en maak je lijstje. Het is simpel, en het levert je bijzondere inzichten op.

De grote valkuil

Geld is de grote valkuil bij veel mensen. En het maken van dit lijstje helpt je deze valkuil te omzeilen.

Veel mensen doen en laten allerlei dingen, omdat ze denken dat geld hun leven beter gaat maken. Ook al hebben ze al genoeg geld om rond te komen, en zal meer geld nauwelijks impact hebben op hun levensgeluk.

Ja, je wilt genoeg geld hebben om een leuk leven te hebben. Om je geen zorgen te hoeven maken en om leuke dingen te kunnen doen. Ik word bijvoorbeeld ontzettend blij van reizen, en voor reizen is geld vereist (minder dan je denkt overigens).

Maar dat wil niet zeggen dat het nuttig is om alles in je leven te optimaliseren voor het verdienen van meer geld. Want wat heb je aan veel geld als je niet het vermogen hebt om ervan te genieten? Als je weinig aandacht en tijd investeert in de relaties met je dierbaren? Als je je persoonlijke ontwikkeling verwaarloosd of je gezondheid niet zo nauw neemt?

Dan heb je vooral een hoop geld, en heb je het gevoel dat je weinig voldoening uit je leven haalt. En dat is zonde.

Hoe maak je je leven beter met zo’n lijstje?

Simpel. Zo’n lijstje laat je zien wat de échte prioriteiten in je leven zijn. Vervolgens kun je deze prioriteiten toetsen aan je dagelijks leven. Welke keuzes maak je van dag tot dag, en welke prioriteiten horen daarbij?

Bijvoorbeeld: je bent ontzettend druk op je werk. Je wordt keer op keer ingezet op projecten die je veel stress opleveren. Bovendien waardoor moet je veel overwerken. Je kinderen liggen al op bed als je thuis komt, en je hebt nauwelijks tijd om af te spreken met vrienden.

En dat terwijl nu blijkt dat het je gezin, vrienden en familieleden zijn die de meeste waarde toevoegen aan je leven. Dus hier gaat iets mis. Je werkt zo hard omdat je weet dat het goed is voor je carrière, zodat je je kunt ontwikkelen en uiteindelijk meer geld kunt verdienen. Maar je weet ook dat je leven beter zal worden als je meer tijd kunt spenderen met deze mensen – zelfs als je hierdoor minder geld zult verdienen.

Dus wat kun je doen? Grenzen aangeven bij je baas bijvoorbeeld, of een dagje minder gaan werken. Of als dat niet kan, misschien een vaste tijd inruimen in de week waarmee je echt quality time beleeft met je gezin.

Of stel dat je ontdekt dat reizen eigenlijk ontzettend veel waarde toevoegt aan je leven. Misschien kies je ervoor om niet het meubilair te vervangen, maar een spannende reis te plannen naar een land dat je altijd al wilde bezoeken.

Maak jouw lijstje

Door je af te vragen welke zaken de meeste waarde toevoegen aan je leven kun je je leven inrichten op een manier die je gelukkiger maakt en je meer voldoening zal schenken. De oefening is niet baanbrekend, en het lijkt te simpel voor woorden. Maar de implementatie ervan kan absoluut baanbrekend uitpakken voor je dagelijks geluk.

En dat is fijn. Dus maak het lijstje, en kijk wat het voor jou kan doen.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test