Artikel opslaan

Je houdt jezelf voor de gek

Hoe vaak heb je niet gedacht:

 • als ik slank ben..
 • een promotie krijg..
 • of een relatie heb..

..pas dan kan ik gelukkig zijn?

Om er vervolgens achter te komen dat je wel blij wordt van het behalen van je doel, maar dat het geen blijvend geluksgevoel oplevert.

Dit komt doordat externe factoren maar voor tien procent je geluksgevoel bepalen. Daarnaast wordt vijftig procent bepaald door je genen en opvoeding. De overige veertig procent heb je zelf in de hand.

Die veertig procent heeft alles te maken met je gedrag en mindset. Dit zijn kleine dingen die je op dagelijkse basis kunt uitvoeren om direct meer geluk te ervaren in je leven. Zelfs als het leven even niet loopt zoals je zou willen.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

Zo voel jij je elke dag gelukkiger

Hieronder vind je 29 simpele tips om blijvend gelukkig te zijn.

 1. Leef in het hier en nu. Dit moment is alles wat er is. Je kunt alleen nu gelukkig zijn. Richt je aandacht daarom op het hier en nu. Dwalen je gedachten af naar het verleden of de toekomst? Breng je aandacht dan terug naar wat er nu is. Eet je maaltijd met aandacht, luister naar de verhalen van je kinderen, voel de aarde onder je voeten of hoor de regen op het dak.
 2. Mediteer regelmatig. Door regelmatig te mediteren wordt het makkelijker om in het hier en nu te blijven. Bovendien ontdek je zo dat je niet je gedachten bent en dat je op elk moment kunt kiezen voor geluk.
 3. Beoefen dankbaarheid. Ga elke dag op zoek naar dingen om dankbaar voor te zijn. Het voelt misschien een beetje overdreven om dankbaar te zijn voor een vers kopje koffie, knuffelen met je kinderen of een warm bad, maar het werkt echt!
 4. Geniet van kleine dingen. Vaak denderen we als een intercity door het leven zonder stil te staan bij kleine geluksmomentjes, terwijl dit juist de dingen zijn die het leven de moeite waard maken. Maak daarom bewust tijd om te genieten van kleine dingen. Zie de schoonheid, de humor en blijf je verwonderen.
 5. Wees tevreden met wat je hebt. Het is heel makkelijk om je te focussen op dingen die je (nog) niet hebt, maar daarbij vergeet je wat je allemaal al wel hebt. Bovendien zorgt het voor veel onrust en afgunst. Kies daarom vaker voor tevredenheid.
 6. Houd een dagboek bij. In je dagboek schrijven is een goede manier om je hoofd fris en opgeruimd te houden. Het helpt bij het verwerken van gebeurtenissen en het zoeken naar oplossingen voor problemen. Ook dwingt het je om wat langer stil te staan bij je dromen, doelen en verlangens.
 7. Geef je leven betekenis. Mensen die betekenis geven aan hun leven ervaren meer voldoening en een groter geluksgevoel. Probeer te ontdekken hoe jij jouw interesses, talenten en ervaringen kunt inzetten om de wereld een klein beetje beter te maken. Dit hoeft echt niet groots en meeslepend te zijn (mag wel natuurlijk!). Help de buurvrouw met een sollicitatiebrief, coach het voetbalteam van je neefje of collecteer voor het goede doel.
 8. Maak je lijf blij. Een gezond en fit lichaam stelt je in staat om je dromen na te jagen en te doen wat je leuk vindt. Zorg daarom goed voor jezelf door gezond te eten, genoeg te bewegen en op tijd je rust te pakken.
 9. Minder zeuren, meer actie. Zeuren, het kan soms zo lekker zijn. En iedereen doet het weleens. Maar het helpt je niet vooruit en het maakt je ook niet gelukkig. Stop dus met zeuren en kom in actie. Welke kleine stappen kun jij nu zetten om je leven beter te maken?
 10. Beperk je schermgebruik. Deze tip heb je vast al vaker voorbij zien komen. Van overmatige nieuwsconsumptie en urenlang scrollen op social media is namelijk nog nooit iemand gelukkig geworden. Beperk dus je drang om in de digitale wereld te leven en zet jezelf op een ‘scherm-dieet’ voor je eigen geluk.
 11. Vergelijk jezelf niet met anderen. Niets is zo dodelijk voor je geluksgevoel als jezelf vergelijken met anderen. Bovendien weet je nooit wat er achter die mooie buitenkant echt speelt bij een ander. Misschien is degene waar jij zo tegen opkijkt wel doodongelukkig. Jij bent jij en je leeft je eigen leven. Richt je liever daarop.
 12. Maak je geluk belangrijker dan je ellende. In elke situatie bepaal je zelf hoe je reageert en hoe je denkt. Dat geldt voor een mooie lentedag in het park, maar ook als je in de stromende regen een lekke band hebt. In dit laatste geval kun je je wentelen in zelfmedelijden, maar daar wordt de situatie niet beter van. Zet je eigen geluk op de eerste plaats en accepteer dat het leven ook nare gebeurtenissen kent. Het is wat het is.
 13. Lach meer en maak plezier. Neem het leven niet te serieus. Zorg ervoor dat je het gevoel hebt dat je echt leeft. Beleef leuke momenten en maak plezier met mensen van wie je houdt – en lach tot de tranen over je wangen rollen.
 14. Stel prioriteiten. Je kunt niet alles doen. Prioriteiten stellen is belangrijk. Anders ontdek je op een dag dat je niet aan je eigen geluk werkt, maar aan dat van anderen. Bepaal wat jij écht belangrijk vindt in dit leven en geef die thema’s voorrang. Alles wat daar niet aan bijdraagt snoei je zo veel mogelijk weg. Dat geeft rust en richting.
 15. Ken jezelf. Weet wie je bent en wat je kunt. Hoe beter jij jezelf kent, hoe stabieler je in het leven staat. Zie het als een boom die goed geworteld is; die waait niet om bij de eerste de beste storm. Jij weet wie je bent en wat je de wereld te brengen hebt. Dit betekent dat je eventuele kritiek op waarde weet te schatten. Is het onzin? Dan laat je het simpelweg van je afglijden.
 16. Blijf jezelf ontwikkelen. Blijf nieuwe dingen leren en ontwikkel jezelf. Hierdoor leer je jezelf nog beter kennen, groei je als persoon en ben je beter in staat je leven vorm te geven op een manier die bij je past. Dit zorgt voor meer zelfvertrouwen en geluk.
 17. Zorg dat je altijd iets hebt om naar uit te kijken. Leuke vooruitzichten zorgen voor voorpret en geven glans aan sombere dagen. Plan dus alvast je verjaardagsfeest, een weekendje weg, een concertbezoek of vakantie.
 18. Richt je op de dingen waar je controle over hebt. Je maakt jezelf ongelukkig door je op te winden over dingen waar je geen invloed op hebt. Je kunt het niet laten ophouden met regenen. Net zo min dat je een ziekte kunt wegtoveren. Wat je wel kunt doen? Je aandacht richten op dingen waar je wel controle over hebt.
 19. Stop met goedkeuring zoeken. Onbewust zijn we vaak op zoek naar goedkeuring van anderen. Pfff, om moe van te worden. Stop er daarom vandaag nog mee. Je bent goed genoeg en je bent vrij om je eigen keuzes te maken. Ook als die keuzes niet passen binnen de opvattingen van anderen.
 20. Besef dat je mensen niet kunt veranderen. Mensen veranderen alleen als ze dat zelf willen. Je kunt hooguit het goede voorbeeld geven en ze daarmee inspireren. Het heeft dus geen zin om je druk te maken over de tekortkomingen van een ander. Richt je liever op jezelf.
 21. Alles gaat voorbij. Niets is voor eeuwig en dat is maar goed ook. Stel je voor dat je voor eeuwig in de tandartsstoel zou zitten voor een wortelkanaalbehandeling. Brrr, ik moet er niet aan denken. Helaas betekent dit ook dat die mooie vakantie weer voorbij gaat. Net als het leven zelf. Geniet daarom extra van de mooie momenten en besef dat zelfs de grootste problemen niet voor eeuwig zijn.
 22. Koester mooie herinneringen. Juist omdat alles voorbijgaat zijn mooie herinneringen een kostbaar bezit. Koester ze, praat erover en deel ze met vrienden en familie. Door terug te denken aan momenten waarop je heel gelukkig was kun je een stukje van dat gevoel herbeleven.
 23. Ontwikkel je veerkracht. Veerkracht is een goede basis voor geluk. Tegenslag kan je namelijk niet voorkomen, maar je kunt er wel voor zorgen dat je er goed mee om kan gaan. Dit doe je door te bouwen aan je mentale, fysieke en praktische veerkracht. Denk hierbij aan: gezond leven, zorgen voor spaargeld, investeren in relaties en werken aan je probleemoplossend vermogen.
 24. Ga regelmatig de natuur in. De natuur werkt helend. Door regelmatig in de natuur te zijn, kun je beter ontspannen en relativeren. Bewegen in de natuur geeft je bovendien een blij en onbezorgd gevoel.
 25. Reken af met faalangst. Fouten maken is hartstikke nuttig. Reken dus af met je faalangst en geef jezelf de kans om te groeien, te leren en steeds beter te worden. Van zo’n groei-mindset word je een stuk gelukkiger dan van dat eeuwige perfectionisme.
 26. Vier je successen. Een gevoel van vooruitgang en groei maakt gelukkig. Sta daarom vaker stil bij de successen en mijlpalen die je hebt behaald. Dit kan een grote prestatie zijn, maar bijvoorbeeld ook het voltooien van een vervelende taak waar je tegenop zag.
 27. Doe af en toe helemaal niks. Soms lijkt het alsof je voor succes en geluk altijd maar bezig moet zijn en ‘aan’ moet staan. Het tegendeel is waar. Af en toe helemaal niks doen is hartstikke gezond. Je voelt je er kalmer, blijer en creatiever door.
 28. Weet waar je ‘s ochtends je bed voor uitkomt. Met een inspirerend doel stap je een stuk makkelijker uit je bed in de ochtend. Het geeft betekenis aan je leven en je voelt dat je vooruit wilt. Wakker daarom je innerlijke vuur aan en bedenk welk geweldig doel jij gaat bereiken.
 29. Wees nieuwsgierig naar morgen. Als je nieuwsgierig bent, krijgen zorgen en angsten minder ruimte. Focus je op liefde, plezier en verwondering en werk aan groei en vooruitgang. Op die manier leef je met de verwachting dat het leven alleen maar beter en mooier gaat worden.

Echt geluk vinden in jezelf

Geluk vinden in jezelf Bundel

Hoe kun je gelukkig zijn, zelfs als het leven niet loopt zoals je wilt? Door je geluk los te koppelen van de externe wereld en geluk te vinden in jezelf.

Wil je je vaker gelukkig voelen met minder moeite? In deze Bundel bespreken we vijf vaardigheden die je kunt inzetten om geluk te vinden in jezelf.

Gebruik deze Bundel om geluk te cultiveren in een moeilijke periode, of om je bestaande geluksgevoel sterker te funderen.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,5 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test