Artikel opslaan

Basics om je zen terug te vinden

Voordat we beginnen: ik ben geen vader. Ik heb geen kindje onder mijn hoede en heb ook geen ervaring in het opvoeden van kinderen. Wat ik wel heb is observatievermogen en een sociale omgeving die constant zwanger lijkt te zijn. Ik zie om me heen wat het ouderschap met je doet.

In dit artikel wil ik enkele soChicken basics toepassen op het ouderschap. Niet omdat ik denk dat ik de wijsheid in pacht heb, maar omdat ik hoop dat deze ideeën de levens van een aantal ouders kunnen helpen verbeteren.

Iedere moeder of vader die haar of zijn hoofd koel kan houden in de achtbaan van het ouderschap, betekent een kind die in rust en omringd door liefde kan opgroeien.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Wanneer het ouderschap je overweldigt

Niemand kan je voorbereiden op het ouderschap, en niemand kan je helpen om altijd de juiste keuzes te maken. Zodra je kindje in je armen belandt voel je je onzeker. Jij bent verantwoordelijk voor een mensje. Je wilt het zo goed doen als je kunt, maar je weet niet altijd hoe.

Terwijl je je kind het beste wilt geven is het makkelijk om uit het oog te verliezen wat écht het beste is voor je kind. Overweldigd door de verantwoordelijkheden, de talloze keuzes en de hoge verwachtingen kan het ouderschap haar glans verliezen.

Je hoofd zit vol, je lijkt nergens meer tijd voor te hebben en je raakt geïrriteerd. Je bent prikkelbaar. Je verliest het vermogen om de onschuld in je kinderen te zien, om compassie te voelen, om stil te staan, de tijd te nemen. Je verliest het vermogen om te genieten van wat de meest bijzondere reis in je leven zou kunnen zijn.

Terug naar de basis

Vader of moeder worden is uitdagend. Gecombineerd met de hoge eisen die de maatschappij aan je stelt is het niet makkelijk om je rust vast te houden en de vader of moeder te zijn die je zo graag zou willen zijn.

En toch is het de moeite waard om je best te doen om je rust vast te houden. Want zodra je je zen terug vindt zul je merken dat de dagen mooier worden. Dat normale momenten hun glas terug krijgen.

Je zult minder geprikkeld reageren, minder handelen vanuit je gedachten en meer vanuit je intuïtie. Je zult je waardering voor het ouderschap terugvinden, er dagelijks dankbaar voor zijn.

Maar hoe doe je dat, je rust terug krijgen? Hieronder vijf praktische basics.

1. Wens jezelf niet in de toekomst of het verleden

Wanneer je kindje net is geboren, en jij te weinig slaap krijgt vanwege nachtelijke huilbuien, is het verleidelijk om te dromen van een tijd waarin je zoon of dochter eindelijk zal doorslapen. Iedere fase van de opvoeding heeft voordelen en nadelen. Het is eenvoudig om je te laten meeslepen door de nadelen van nu, en de voordelen van straks.

“Ik zal alleen al blij zijn als ik de borstvoeding kan afbouwen”, “Ik ben blij als hij zelf kan zitten”, “Ik kan niet wachten tot ze uit de pubertijd is”.

Zoals ik al vaker op soChicken heb uitgelegd verliest je leven zijn glans wanneer je met je gedachten overal bent, behalve in het nu. Straks is niet mooier dan nu, straks bestaat namelijk niet. Er is alleen nu, en voor je het weet is nu alweer voorbij, is je kind twintig en heb jij al die tijd vergeten te genieten van al die mooie momenten omdat je droomde van straks.

Wanneer je vergeet te genieten van ieder moment en iedere fase dan is het achteraf makkelijk om weemoedig te worden. Je gaat je richten op de nadelen van nu en de voordelen van vroeger. “Wat was het nog makkelijk toen ze nog klein waren”, “Alles was simpeler toen hij nog naar me luisterde”.

Jij leeft in het hier en nu met jouw kind. Sta jezelf dus niet toe om weg te dromen naar betere tijden. Dit, hier en nu, is de beste tijd. De enige tijd. Dus doe je best om te genieten terwijl je die vieze luier van je zoon verschoont, want voor je het weet loop je door de HEMA om stoere boxershorts voor hem te kopen.

2. Leer om te gaan met een slecht humeur

Zowel jij als je kind heeft af en toe te maken met een slecht humeur. Het kan zijn dat je je even niet zo happy voelt, dat je moe en chagrijnig bent, en dat je prikkelbaarder bent dan anders. Doe je best om een slecht humeur bij jezelf op te merken. Want zodra je weet dat je gewoon even een slechte bui hebt kun je je problemen beter relativeren, en voorkom je dat je je geduld verliest met je kind(eren).

Accepteer je slechte humeur en probeer met je aandacht terug te komen in het moment. Wanneer je je niet goed voelt is het slim om niet te veel na te denken over je leven. Dat kun je beter doen wanneer je goed in je vel zit.

Leer ook de verschillende stemmingen van je kind te herkennen. Wanneer je zoon of dochter zich tijdelijk wat minder voelt, en daardoor dingen doet of zegt die jij niet accepteert, kun je reageren vanuit compassie. Je kunt je kind helpen weer in de positieve flow te komen in plaats van boos te worden en een negatieve spiraal in te zetten.

3. Doe één ding tegelijk

Multitasken is vooral bij moeders een geliefde skill. Want hoe meer dingen je tegelijk kunt doen, des te eerder je klaar bent. Het probleem is echter dat hoe meer dingen je tegelijkertijd kunt doen, des te meer je gaat doen, en des te sneller de tijd lijkt te gaan. Hierdoor krijg je nog meer haast, en krijg je de neiging om nog meer te willen doen.

Het punt is, multitasken is niet zen. Het geeft je ook geen rustig gevoel. Zen is leven in het moment en alle dingen één voor één doen. Dus wanneer je het één doet denk je niet aan het ander. Dus niet luier verschonen en tegelijkertijd denken aan de lunch bereiden en de fles opwarmen en de mail wegwerken.

Luier verschonen is luier verschonen. Dan lunch bereiden. Dan fles opwarmen. Dan mail wegwerken. Er is een verschil tussen veel te doen hebben en denken aan veel te doen hebben. Het eerste is simpelweg een opvolging van activiteiten, het tweede is jezelf druk maken over iets wat straks gaat gebeuren, en zo de kwaliteit van het nu verminderen.

Zie je leven als een aaneenschakeling van nu’s, en verricht iedere taak in iedere nu. Maak je niet druk om straks maar doe alles één voor één.

4. Zoek niet naar het juiste antwoord

Opvoeden is geen exacte wetenschap. Je kunt advies inwinnen, boeken lezen, jezelf laten coachen en hulp inroepen. Maar wat je ook doet, niemand heeft alle antwoorden voor je klaarliggen.

Maak je niet druk of je wel of geen goede ouder bent. Iedere vader en moeder twijfelt over zichzelf, dat hebben je eigen ouders ook gedaan toen jij in hun leven kwam. Als goede ouder stel jij het geluk van je kind voorop. Je kind heeft niets aan een twijfelende ouder. Je kind heeft alles aan jouw aandacht.

Blijf dus niet zoeken, probeer het niet perfect te doen. Volg je gevoel en probeer het beste te doen. Probeer je aandacht erbij te houden en probeer zoveel mogelijk te genieten.

5. Leef minder in je hoofd

Je houdt je zen vast door minder te draaien op je gedachten en het leven sterker te ervaren. Wat houdt dit in? Simpelweg dat je de gedachten die je hebt in twijfel begint te trekken. Als jij denkt “Ik ben moe”, “Ik ben altijd moe, misschien is er wel iets mis met me, ik ben een waardeloze moeder etc.” is het tijd om aan de rem te trekken.

Want zodra je jezelf laat overvallen door een dergelijke gedachten-attack ben je niet meer in het moment, en ben je dus niet meer zen.

Oefen jezelf niet in denken en piekeren. Oefen jezelf in simpelweg ‘zijn’. Zodra je merkt dat je gedachten op hol slaan focus je jezelf op je ademhaling en breng je de aandacht terug naar het moment. Aandacht en liefde zijn ontzettend waardevol voor je kind, waardevoller dan jouw aanvallen van gedachten die je alleen maar gehaast, onzeker en gestrest maken.

Meer tips om een rustige ouder te worden

Wil je je verder verdiepen in zen en het ouderschap? De onderstaande boeken helpen je nieuwe inzichten op te doen en zo jouw leven en dat van je kind te voorzien van meer rust en kwaliteit.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test