Artikel opslaan

Mehhh – is het alweer ochtend?

De wekker gaat – je wordt er niet blij van. Je snoozed twee keer, maar komt dan toch op het punt dat je je lijf verticaal moet plaatsen.

Eén been uit het bed. Een tweede been. De dag is begonnen.

Je gaat naar beneden en je begint met haasten. Snel ontbijten, jezelf klaarmaken en hop – de deur uit. Je voelt je niet fris en fruitig. Je voelt je duf en moe – alsof er een vrachtwagen over je heen is gereden. Je overleeft de ochtend op koffie, en pas na een paar uur begin je weer aanspreekbaar te worden.

Precies – dat klinkt niet bepaald als een magische start van de dag. Dat kan frisser, fruitiger, en met minder wallen. Hieronder vind je negen tips om deze zombie-ochtend te voorkomen.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 11 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Start je dag met beweging

Je hebt de hele nacht verlamd in bed gelegen. Daar word je stijf van. Bovendien kun je nog best lang slaperig blijven als je niet ingrijpt.

Dus? Dus begin de dag met wat beweging. Zorg dat je je hartslag een beetje verhoogt. Ik begin mijn dag regelmatig met een paar jumping-jacks, wat basis yoga stretches en push-ups. Om weer lekker flexibel te worden én om echt wakker te worden.

Al die extra zuurstof in je hersenen maakt je wakker en alert. Bovendien maakt de extra dagelijkse beweging je lekker fit. Precies waar je naar op zoek bent.

2. Werk aan een betere nachtrust

Een paar dingen:

  • Lees dit monster-artikel over het verbeteren van je nachtrust. Wellicht haal je er wat nuttige tips uit.
  • Probeer te stoppen met snoozen als je merkt dat het je duf maakt.
  • Zorg dat je elke dag wat lichamelijke beweging krijgt, dat helpt je beter slapen.
  • Zorg dat je voldoende nachtrust krijgt. Voor de meeste mensen ligt dat rond de 8 uur per dag, maar het kan variëren van 6 tot 9 uur.

Hoe lekkerder je slaapt, des te frisser je ontwaakt.

3. Drink een groot glas water zodra je opstaat

Een glas water helpt je stofwisseling ontwaken. Bovendien vul je meteen het vocht aan dat je gedurende de nacht bent verloren door transpiratie en kwijlen op je kussen.

Als je slechts een heel klein beetje vocht tekort komt, dan kun je je al erg duf voelen. Daarom is het slim om dit direct uit te sluiten en een flink glas water achterover de gooien.

4. Zorg voor voldoende voedingsstoffen

Wie slecht eet zal slecht slapen. En wie slecht slaapt, wordt wakker als een zombie.

Eet daarom gezond, en baseer je voeding voornamelijk op onbewerkte groente, fruit, hele granen, peulvruchten, noten, zaden en weinig dierlijke producten. Op die manier krijg je alle benodigde voedingsstoffen binnen, voorkom je veel problemen met de stofwisseling en verhoog je de kwaliteit van je nachtrust.

5. Zorg dat je dag een doel heeft

Opstaan wordt makkelijker – en leuker – als je weet wat je te doen staat. Als je dag een doel heeft.

Dat doel kan heel simpel zijn: naar je werk gaan. Maar het kan ook zijn dat je dit voor jezelf moet bepalen.

  • Misschien wil je zelf doelen stellen voor als je op je werk bent. Bijvoorbeeld dat je een bepaald project wilt afronden, of dat je jezelf wilt overtreffen op een bepaald gebied.
  • Misschien werk je voor jezelf, en bepaal je je eigen dagindeling. Dan helpt het extra goed om je dag te plannen, omdat je weet waarvoor je je bed uit komt.
  • Misschien werk je niet en hebben je dagen van nature geen invulling. Bedenk dan zeker een doel voor jezelf. Zoals een project in huis afronden, een groep taken afwerken of een afspraak met een vriend(in).

Als je weet wat je wilt bereiken vandaag voel je je gemotiveerder om er een geweldige dag van te maken.

6. Sta vroeger op

Vroeg opstaan is magisch. Niet alleen omdat het zo lekker ruikt buiten. Maar ook omdat de meeste mensen nog slapen, en jij al in touw bent. Het voelt alsof je een voorsprong hebt op de rest van de samenleving.

Wanneer de rest van de straat ontwaakt, heb jij al gezond ontbeten, gesport en misschien zelfs al nuttig werk verzet.

Wil je meer lezen over de kracht van vroeg opstaan? Lees dan deze artikelen:

7. Begin je dag met een fijn ritueel

Een goed ontworpen ochtend-ritueel kan je helpen elke dag fris te beginnen. Zo kun je er wat beweging en het glas water in opnemen. Maar ook gezond ontbijten, mediteren en schrijven in je dagboek.

Het voordeel van een fijn ochtend-ritueel is dat je er niet alleen fris van wordt, maar dat je ook makkelijker je bed uit komt als je iets moeilijks op het programma hebt staan.

Je weet bijvoorbeeld dat je vandaag een lastig gesprek moet voeren op je werk, dus blijf je liever liggen. Maar als je weet dat je éérst kunt genieten van een meditatie, wat beweging en kostbare tijd voor jezelf – dan spring je toch fris je bed uit.

8. Vind een inspirerende missie

Een inspirerende missie geeft je een peper in je reet. Je houdt je bezig met iets dat je wilt realiseren, en je handen jeuken om eraan verder te werken.

Heb hebben van een toffe missie kan je helpen om elke dag fris te beginnen. Simpelweg omdat je vooruit wilt, omdat je niet kunt wachten om weer aan de slag te gaan.

Het is niet altijd eenvoudig om te bepalen wat jouw inspirerende missie in het leven wordt. Maar het is de moeite waard om er eens over na te denken. Een missie geeft je leven richting, een gevoel van betekenis en een sterk gevoel van groei en voldoening.

9. Kick af van cafeïne

Heb je een kop koffie (of energydrink) nodig om op gang te komen ‘s ochtends? Overweeg dan eens om af te kicken van je cafeïne verslaving.

Ja, cafeïne geeft je een boost. Maar als je er eenmaal aan verslaafd bent, dan doet die boost niet veel meer dan het wegnemen van ontwenningsverschijnselen. En die verschijnselen kunnen behoorlijk heftig zijn.

Drink je elke dag koffie? Probeer eens een dag geen koffie te drinken om te kijken wat er gebeurt. Zelf ben ik ontzettend gevoelig voor cafeïne, waardoor ik vrij heftige ontwenningsverschijnselen krijg. Zoals barstende hoofdpijn die niet minder wordt met paracetamol, sterke vermoeidheid en concentratieproblemen.

Als je jezelf losmaakt van cafeïne dan wordt je energieniveau weer stabiel. Dan word je frisser wakker en ben je niet langer ‘afhankelijk’ van je shot espresso.

Tips voor meer energie

Wil je weten hoe je elke dag meer energie kunt ervaren? In mijn praktische cursus voor meer energie ontdek je welke stappen je kunt zetten om je elke dag energieker te voelen.

Lees meer en schrijf je direct in…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test