Je leven is als een spelletje Jenga

Je kunt je leven bekijken als een Jenga Puzzel. Wanneer de toren overeind staat, met alle stukken op de juiste plaats, voel je je sterk en gelukkig. Je bent in balans, en alles is goed zoals het is.

Wanneer er echter bepaalde levensgebieden niet zo lekker lopen, dan verdwijnen er stukjes en wordt de balans verstoord. Uiteindelijk beïnvloedt ieder stukje van je leven alle andere stukjes. Als het dus in één levensgebied niet zo goed gaat, kan dit ervoor zorgen dat er allerlei andere gebieden worden meegesleept.

Remmen, omkeren en gas geven

Zo kan het zijn dat problemen op je werk een negatieve invloed hebben op je gezondheid. Je voelt je gestrest, waardoor je minder gezond gaat eten. Bovendien veroorzaakt stress ook allerlei problemen in je lichaam.

Doordat je minder lekker in je vel zit, kunnen er andere problemen ontstaan. Het kan zijn dat je prikkelbaar wordt, waardoor er makkelijk spanningen kunnen ontstaan tussen jou en andere mensen. Je kunt ruzie krijgen met de mensen waar je het meest van houdt.

Als je je laat meeslepen in deze neerwaartse spiraal, lijkt het alsof alles tegen zit. Niets wil lukken, je voelt je waardeloos en je zit niet goed in je vel. Je bent niet in balans. In plaats daarvan is je leven veranderd in een instabiele toren die ieder moment kan instorten.

Wanneer je voelt dat je wordt meegesleurd in een negatieve spiraal, is het tijd om op de rem te trappen. Sta stil, en maak de bewuste keuze om van richting te veranderen, en een positieve spiraal op te starten.

Start een positief domino-effect

Zoals een negatieve spiraal kan worden ingezet door een simpele reeks van gebeurtenissen, zo kun je een positieve spiraal ook opstarten door simpele positieve dingen te doen. Vaak bereik je al een omslagpunt wanneer je bewust kiest om iets constructiefs te ondernemen.

Denk na over wat je kunt doen om de weg naar boven weer in te slaan. Praktische voorbeelden zijn een uurtje gaan sporten (vermindert stress, maakt je blij, is gezond), je huis opruimen, een vervelende taak afronden waar je al een tijd tegenaan hikt, het goed maken met iemand, mediteren, tijd in de natuur doorbrengen enzovoort.

Laat alles op zijn plaats vallen

Wanneer je positieve stappen zet, zul je merken dat je leven snel verandert. Je negatieve gevoelens maken plaats voor positieve gevoelens. Dingen gaan weer goed, je gaat beter in je vel zitten.

Verwelkom een positieve spiraal, en merk hoe je door het verbeteren van één levensgebied alle andere levensgebieden ook verbetert. Zo kan een uurtje sporten je stressniveau doen afnemen, je nieuwe positieve energie geven en je humeur verbeteren. Hierdoor onderneem je sneller positieve stappen die op hun beurt weer positieve gevolgen uitlokken.

Je stopt met stress-eten, je bent vriendelijker voor de mensen om je heen en je kunt beter met je problemen omgaan. Kleine positieve acties kunnen een domino-effect in gang brengen en je zo weer uit je negatieve bui helpen.

Laat je dus niet meeslepen in een negatieve bui. Sta stil en kies bewust voor positieve acties. Hiermee kun je je leven binnen korte tijd weer de positieve draai geven die je nodig hebt om lekker in je vel te zitten!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test