Artikel opslaan

Om te beginnen – niets is goed of slecht

We hebben op soChicken al eerder geschreven over de concepten goed en slecht. Wanneer je positief in het leven wilt staan is het belangrijk om echt te beseffen dat goed en slecht niets meer zijn dan afspraken met jezelf en de mensen om je heen.

Niets is van zichzelf goed, en niets is van zichzelf slecht. Dingen zijn en meer niet. Je kunt talloze voorbeelden aanhalen van zaken waarvan je overtuigd bent dat ze absoluut slecht zijn. Vervolgens kun je net zoveel redenen bedenken waarom deze uitspattingen van slecht net zo goed kunnen worden beschouwd als iets goeds.

Wat wij mensen als goed of slecht beoordelen verandert van tijd tot tijd, van continent tot continent. Het verschilt per land, per stad, per familie, gezin en zelfs per persoon. Er was een tijd waarin de brandstapel een acceptabele manier was om mensen te berechten. Er zijn plekken waar mannen met meerdere vrouwen trouwen, waar jonge kinderen uitgehuwd worden, waar oorlog gevoerd wordt.

Er zijn mensen die oorlog beschouwen als iets ‘goeds’. Er zijn mensen die het geen probleem vinden om te stelen of andere mensen pijn te doen.

In onze cultuur is het prima om te leven in overvloed terwijl er enkele honderden kilometers verderop mensen zijn die sterven aan ondervoeding. Wij douchen onder zuiver water terwijl er kinderen sterven van de dorst. Wij kunnen malaria genezen en aids remmen, en toch zijn dit wereldwijd nog altijd de grootste doodsoorzaken.

Zeg het maar. Beschouw je jezelf nu als slecht? Of als iets goeds? Wie bepaalt dat, en waar is zo’n oordeel dan op gebaseerd? Goed en slecht zijn illusies. Het zijn vooroordelen van de menselijke geest. Durf dit oordeel dus los te laten, en dingen te zien voor wat ze werkelijk zijn.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Jij bepaalt zelf hoe je over iets denkt

Gedachten overkomen je niet, je creëert ze. Negatieve gedachten ontstaan in je hoofd omdat je ze toelaat. Geef een negatieve gedachte de ruimte, en voor je het weet vormt het zich tot een enorm ‘doemscenario’.

Geef jezelf wat meer tijd met een negatieve gedachte, en je raakt overtuigt van zijn waarheid. Je gaat geloven in je eigen gedachtekronkel, en ernaar handelen. Je gaat handelen vanuit angst waardoor je in een negatieve spiraal terecht komt.

Je merkt hoe je negativiteit anderen beïnvloedt, je merkt hoe je constant op zoek bent naar bevestiging van je negatieve gedachten. Je voelt je niet geïnspireerd maar verslagen, het leven verliest haar glans en wordt gevoed door angst voor allerlei ‘slechte’ dingen. Je voelt je gespannen en na verloop van tijd zelfs minder gezond.

Besef dat deze negatieve gedachtenspiraal niet meer ‘echt’ is dan een positieve gedachtenspiraal. Negatief denken voelt vaak veilig en comfortabel. Het voelt dichter bij de realiteit omdat veel zaken in de maatschappij op basis van negatieve gedachten worden geregeld. Het geeft je een gevoel van macht en controle.

Toch kun je zelf kiezen hoe jij reageert op de dingen die je meemaakt. Jij kunt zelf bepalen of je er positief of negatief mee omgaat. Je bepaalt zelf in hoeverre je negatieve gedachten toelaat, en hoe lang je ze laat ronddwalen in je gedachten.

Positief denken is de weg naar liefde en eenheid. Negatief denken is de weg van angst. De weg naar afzondering. Geen van twee is ‘goed’ of ‘slecht’. Je bepaalt zelf voor welke weg je kiest op basis van waar je naartoe wilt. Wil je leven vanuit liefde? Of wil je leven vanuit angst?

Positiviteit trekt meer positiviteit aan

Zoals negatieve gedachten je mee kunnen sleuren in een negatieve spiraal, zo kan een positieve gedachte je eindeloos inspireren. Positiviteit brengt meer licht in je leven. Je voelt je fijner, optimistischer en sterker.

Positief denken zet je aan tot creatie, delen en tot het zien van mogelijkheden. Je kunt groeien, kansen benutten, meer genieten van ieder moment. Positief denken helpt je lekker in je vel te zitten en je vaker goed te voelen.

Je voelt je niet gelukkiger omdat jou alleen nog maar positieve dingen overkomen. Je voelt je gelukkiger omdat je gebeurtenissen in een positief daglicht zet, in plaats van het als negatief te ervaren. Je kiest voor een hoopvolle, liefdevolle blik op de wereld en jouw leven.

Kiezen voor positief denken

Goed en slecht bestaan niet. Jij kunt zelf bepalen hoe je de wereld het liefst ervaart. Je kunt kiezen voor de weg van liefde en verbondenheid, en je best doen om alles te bekijken vanuit een positieve gedachte.

En stuit je op zaken die jij absoluut bestempelt als ‘slecht’? Laat je dan niet meeslepen in de negativiteit van de gebeurtenis. Zoek naar oplossingen, mogelijkheden en kansen. Laat je niet verslaan door je negatieve gedachten. Wil je vooruit komen? Laat je dan inspireren door positiviteit.

Je kunt altijd positief blijven door jezelf af te vragen vanuit welke basis een bepaalde gedachte ontstaat. Ontstaat je gedachte vanuit een gevoel van angst? Laat hem dan los, geef die gedachte niet de kans om te groeien in je hoofd.

Ontstaat je gedachte vanuit een gevoel van liefde, vertrouwen, hoop en verbondenheid? Geef deze gedachte dan de aandacht die het verdient. Geef het de ruimte om een positieve spiraal te creëren. Richt je op de positieve kanten van het leven, en merk hoe je leven verandert.

Bekijk hieronder mijn video met tips voor positief denken. Vind je deze video leuk? Abonneer je dan gezellig op mijn YouTube kanaal.

Positiever over jezelf denken

Positief over jezelf denken Bundel

Denk je vaak negatief over jezelf? Vind je jezelf niet goed genoeg of haal je jezelf vaak naar beneden? Deze Bundel helpt.

Met de praktische inzichten, inspiratie, tips, opdrachten en oefeningen leer je op een positieve manier naar jezelf kijken.

Niet alleen ontwikkel je meer zelfvertrouwen en zelfacceptatie. Je ervaart ook minder stress, angst en paniek. Je wordt kalmer en warmer richting anderen en bent in een betere positie om je doelen te bereiken.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een waardering van 9,5 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test