Artikel opslaan

Besluitvaardigheid wordt beloond

Besluitvaardige mensen worden op handen gedragen. Veel mensen geven de verantwoordelijkheid voor een zware beslissing graag uit handen. Maar ook de kleinere dagelijkse beslissingen laten mensen graag aan anderen over.

Stel je voor dat je met een goede vriendin in een vreemde stad loopt, en moet bepalen waar jullie gaan eten. Hak jij dan de knoop door? Of laat je het aan je vriendin over? Als jij de knoop doorhakt is het ‘jouw schuld’ als het restaurant tegen blijkt te vallen. Durf je deze verantwoordelijkheid te nemen?

Iedere beslissing draagt een bepaald risico. Als je een goede beslissing hebt genomen dan krijgen mensen meer respect voor je. Neem je een verkeerde beslissing, dan zullen mensen dit op jouw bordje leggen.

Door je besluitvaardigheid op een goede manier te trainen kun je ervoor zorgen dat je meestal een juiste beslissing neemt. Hierdoor zal je leven en je loopbaan eenvoudiger en interessanter worden.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. ๐ŸŽ‰

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Twijfel, de vijand van iedere beslissing

Je krijgt een dilemma in je schoot geworpen, en je weet eigenlijk niet wat je ermee moet. Je twijfelt. Moet je links of rechts? Moet je die persoon aannemen of niet? Wil je echt werken voor dat bedrijf? En, moet je nu met je vriendin in dit restaurant eten, of toch in dat andere tentje verderop in de straat?

Twijfel maakt het nemen van een beslissing moeilijk. Je hebt namelijk geen flauw idee hoe groot de kans is dat je een verkeerde beslissing neemt. En niemand wil graag de verantwoordelijkheid dragen voor een foute keuze.

Normaal gesproken ontstaat er bij twijfel een afschuif reactie. “Weetje, het maakt mij niet uit. Zeg jij het maar.” Hiermee verleg je jouw dilemma naar een ander, en hoop je dat die persoon je zal redden. Soms gebeurt dit, soms gebeurt dit niet en dan blijf je zitten met je twijfel.

Wil je weten hoe je de juiste beslissing kunt nemen? Gebruik twijfel dan als een alarmbel in plaats van als bron van onzekerheid. Zodra je merkt dat er twijfel heerst, is het namelijk tijd om meer informatie te verzamelen.

Beslissen doe je op basis van informatie

Hoe kun je weten waar je moet eten als je niets van de restaurants weet? Achter een gezellige gevel kan een verschrikkelijk restaurant schuil gaan. En juist dat onopvallende tentje kan de beste plek van de stad zijn.

Je kunt je besluit vormen op basis van informatie. Wanneer je twijfelt weet je dat je meer informatie nodig hebt. Je kunt nog niet met voldoende zekerheid zeggen wat de beste keuze is, dus moet je meer te weten komen.

Dit houdt meestal in dat je meer moet lezen over een onderwerp, moet gaan praten met deskundigen of de voors en tegens (de kosten en baten) goed tegenover elkaar moet zetten. In ons voorbeeld komt het erop neer dat je informatie kunt verzamelen bij de lokale bevolking: “Welk restaurant raadt u ons aan?” of bijvoorbeeld via je mobiel of door de menukaarten te bekijken. Zodra je meer weet kun je met een grotere zekerheid zeggen welke beslissing je moet nemen.

Op hoop van zegen!

Afhankelijk van de hoeveelheid beschikbare informatie is een besluit altijd risicovol. Is er weinig informatie beschikbaar? Dan zul je je besluit moeten vormen op basis van beperkte informatie, je ervaring en je onderbuikgevoel. Aan zo’n beslissing kleeft een groter risico, maar het zal je loopbaan vaak ten goede komen als het goed uitpakt.

Je kunt jezelf goed laten voorlichten en nog zo veel informatie verzamelen, je weet nooit zeker of je besluit goed uit zal pakken. Dat maakt het nemen van beslissingen spannend en leuk. En juist dit risico maakt dat mensen beslissingen graag van hun afschuiven. Hierdoor zijn besluitvaardige mensen schaars en geliefd, omdat ze nodig zijn in vrijwel elke (werk)omgeving.

Wees niet bang voor een foute beslissing

Je kunt een verkeerde beslissing nemen. Troost jezelf in zo’n geval met de gedachte dat jij ten minste het lef had om de knoop door te hakken. Actie is beter dan niets doen. Je komt vooruit, en je kunt gaandeweg aanpassen. Bovendien leer je vooral van je fouten, niet van je successen.

Heb je de neiging om een beslissing uit te stellen omdat je bang bent de verkeerde keuze te maken? Bedenk dan dat niets beslissen ook een beslissing is. Jij besluit het dilemma uit te stellen tot later. Een eigenschap waar weinig mensen op zitten te wachten, en die bovendien in overvloed aanwezig is in de maatschappij.

Echt besluitvaardig worden

Wil je echt besluitvaardig zijn? Probeer dan altijd zoveel mogelijk twijfel weg te nemen door informatie te verzamelen. Is er weinig informatie of weinig tijd? Hak de knoop dan door op basis van je ervaring en je gevoel, en hoop op het beste. Mensen houden van besluitvaardige personen. Durf de verantwoordelijkheid te nemen en pluk de voordelen!

Wil je je besluitvaardigheid verder ontwikkelen? Lees dan het onderstaande boek, vol met praktische tips om besluitvaardiger te worden op je werk en in je leven.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test