Artikel opslaan

Slechte Netwerk Gewoontes

Mensen zijn gewoontedieren. Zodra we onszelf slechte of niet-effectieve gewoontes hebben aangeleerd wordt het lastig om onze doelen te bereiken. Het kan zijn dat je je doel van ‘het hebben van een effectief netwerk’ saboteert door één of meer van deze slechte netwerk gewoontes!


Bestel Kom maar op via Bol.com

1. Telefoontjes uitstellen

Wanneer je iemand moet bellen, of vindt dat je iemand moet bellen, moet je dit niet voor je uit schuiven. Wanneer iemand jouw gebeld heeft, bel dan zo snel mogelijk terug of laat in ieder geval iets van je horen.

Door je telefoontjes niet uit te stellen maar direct te plegen laat je merken dat je de ander belangrijk vindt, en dat je een betrouwbaar persoon bent. Is bellen niet helemaal jouw ding? Lees dan meer over telefoonangst.

2. Niet of te laat reageren op uitnodigingen

Ben je ergens uitgenodigd en moet je nog doorgeven of je wel of niet komt? Schuif dit dan niet voor je uit. Pak je agenda, check of je kan, bekijk of je wilt gaan en neem snel een beslissing.

3. Visitekaartjes van mensen overal laten rondslingeren

Ben jij zo’n type die overal visitekaartjes heeft rondslingeren van mensen waar je ooit nog weleens contact mee zou willen opnemen? Maak hier dan een eind aan.

Voer de visitekaartjes snel nadat je de persoon hebt ontmoet in in een systeem. Dit kan een adresboekje zijn, een excel document of gewoon je mobiele telefoon.

Zo kun je het visitekaartje ergens opbergen en heb je altijd de contactinformatie van alle interessante personen bij de hand!

4. Constant je eigen visitekaartje vergeten mee te nemen

Dus je hebt thuis een doos met 500 visitekaartjes staan, omdat je zéker wist dat je aan iedereen je kaartjes zou uitdelen? En steeds als je ergens buiten de deur bent kom je tot de conclusie dat je weer je kaartjes vergeten bent? Dat is niet erg effectief, dus maak er een einde aan.

Stop je visitekaartjes in alle hoeken en gaten. Stop er een paar in al je tassen, in je portemonnee, in de binnenzakken van al je jassen, in je auto en in de portemonnee van je partner. Zo weet je zeker dat je altijd visitekaartjes bij de hand hebt, en hoef je nooit een kans voorbij te laten gaan om jezelf goed te presenteren!

5. Op potentiele netwerk locaties blijven hangen bij bekenden

Je bent uitgenodigd op een borrel met je hele afdeling. Je neemt jezelf voor om veel interessante mensen te leren kennen, maar eenmaal op de borrel aangekomen merk je dat je blijft hangen bij de mensen die je al kent.

Je zult je netwerk niet uitbreiden door te blijven plakken bij je veilige groepje. Ga op stap en probeer praatjes aan te knopen. Daag jezelf uit!

Goede Netwerk Gewoontes

Met goede netwerk gewoontes bouw je als vanzelf je netwerk uit tot een krachtig en effectief persoonlijk netwerk. Deze gewoontes helpen je namelijk om, vrijwel automatisch, nieuwe mensen te leren kennen en meer vrienden te maken.

1. Bedank mensen wanneer ze iets voor je hebben betekend

Soms mogen we best iets Amerikaanser worden. Wist je dat mensen het heel prettig vinden om gewaardeerd te worden? Zorg dat je mensen bedankt wanneer ze iets voor je betekenen. Het is heel Nederlands om je dankbaarheid vooral niet te uiten, maar op die manier laat je mooie kansen liggen om je netwerk te verstevigen.

Bedank mensen regelmatig. Stuur een mailtje, een briefje of zeg het face-to-face. Bedank die collega voor die filmtip waardoor je een geweldige avond hebt gehad, en laat je andere collega weten dat je het op prijs stelt dat hij zo’n goed rapport heeft opgeleverd!

4. Stel jezelf altijd voor aan mensen die je niet kent

Stel je staat te praten met iemand, en er komt een bekende van die persoon bij staan die jij niet kent. Aarzel dan niet en steek je hand uit. Stel jezelf voor en leg kort je context uit: “Hai, ik ben Suzanne. Ik ben accountmanager bij Mandy op de afdeling.”

Door jezelf direct voor te stellen straal je zelfvertrouwen en kracht uit. Bovendien voorkom je ongemakkelijke situaties.

5. Breng mensen met elkaar in contact

Stel dat jij zelf Mandy bent, en je staat te kletsen met Suzanne, en plotseling komt er een vriendin van jou bij staan die Suzanne niet kent. Treed dan direct op als bemiddelende partij: “Suzanne, dit is Femke zij is een goede vriendin van me en werkt hier tegenover. Femke, dit is Suzanne, die leuke collega waar ik je over vertelde.”

Stel mensen aan elkaar voor, en geef ze beiden een korte en positieve introductie. Wees ook een bemiddelaar op afstand. Wanneer jij een vriend hebt die programmeur is en op zoek is naar een designer, en jij een designer treft die op zoek is naar werk dan kun je hem doorverwijzen.

Wees attent en fungeer als een bemiddelende partij tussen in je netwerk.

6. Schrijf relevante dingen van mensen op

Zodra je interessante informatie van je contacten opvangt is het slim om het direct te noteren in je agenda. Dit moet je echter niet doen wanneer de ander het kan zien, maar direct daarna.

Schrijf op wanneer zijn vrouw die operatie moet ondergaan, wanneer hij jarig is, wat zijn trouwdag is, wanneer zijn dochter jarig is, wanneer zijn eerste werkdag is bij een nieuwe baan en ga zo maar door. Zodra je in je agenda ziet dat er voor een van je contacten iets belangrijks gaat gebeuren kun je actie ondernemen. Je kunt ze succes wensen, een kaartje sturen, mailen, smsen of bellen.

Meer lezen over effectief netwerken?

Wil je serieus aan de slag met het vergroten en verstevigen van je persoonlijke netwerk? Lees dan eens het onderstaande boek, vol do’s en don’ts en handige tips. Ook vind je in de onderstaande artikelen meer tips om beter te leren netwerken!

 

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test