“We humans have lost the wisdom
of genuinely resting and relaxing.
We worry too much.
We don’t allow our bodies to heal,
and we don’t allow our minds and hearts to heal.”

Thich Nhat Hanh

Ontspannen gaat niet vanzelf

Als je momenteel ontzettend toe bent aan ontspanning, dan is de kans groot dat ontspanning bij jou niet vanzelf gaat. Welkom bij de club. Voel je niet slecht, heel veel mensen hebben er last van.

In een samenleving waarin leven in je hoofd overal wordt gestimuleerd, zijn veel mensen chronisch gespannen. Ik merk het zelf ook. Als ik niet actief werk om te ontspannen dan bouwt de stress zich op wanneer het leven veel van me vraagt.

Geen probleem – maar wel een punt van aandacht. Want hoewel we ontspanning in onze samenleving gelijkstellen aan ‘nietsdoen’ en ‘luiheid’, denk ik dat het tijd is voor een nieuw verhaal. Het is tijd om ontspanning niet alleen serieus te nemen, maar om het te gaan zien als de logische basis van waaruit we ons leven leiden.

In dit artikel geef ik je niet de praktische tips die je overal kunt lezen. Want ik neem aan dat je wel weet hoe je een bad kunt laten vollopen. Nee, we bekijken het vanuit een andere hoek. Laten we eens kijken hoe je beter kunt worden in ontspannen.

1. Maak meer tijd vrij voor ontspanning dan goed voelt

Als ontspannen niet vanzelf gebeurt, dan is het dus belangrijk dat je er actief tijd voor vrijmaakt. En wanneer je merkt dat je constant gespannen bent en stress ervaart is het belangrijk dat je meer tijd vrijmaakt dan goed voelt.

Wellicht heb je nu alleen vrij in het weekend, en plan je zelfs je weekend vol met uitstapjes en sociale activiteiten. Als je je – ondanks deze vrije tijd – nog steeds constant gespannen voelt is dit dus blijkbaar niet voldoende voor je.

Dit is een van de redenen dat ik vier dagen ben gaan werken in plaats van vijf. En waarom ik heel bewust vrije tijd inplan in mijn agenda. Want het leven loopt vol als ik dat niet doe – en ik heb die tijd nodig om me gelukkig, ontspannen en blij te voelen.

Maak meer tijd vrij om echt te ontspannen. Maak tijd voor jezelf. Om te lanterfanten en te spelen. Om dingen te doen die niet zozeer nuttig zijn maar vooral leuk. Als je dat niet doet, blijf je rondlopen met je klachten. Ontspannen kost tijd. Als er geen tijd is, is er weinig ruimte om te ontspannen.

2. Neem ontspanning serieuzer dan je normaal doet

Tijd vrijmaken is één ding, maar je kunt nog een stap verder gaan. Want ja – je kunt ontspannen door je favoriete serie op de bank te kijken. En dat is prima. Maar als je beter wilt worden in ontspannen is het waardevol om ontspannen als ‘activiteit’ serieuzer te nemen.

Niet alle vormen van ontspanning zijn even effectief. Voor de tv hangen, gamen, sociale activiteiten – dit zijn minder effectieve vormen van ontspanning.

Spelen, sporten, mediteren, ontspanningsoefeningen, mindfulness, ademhalingstechnieken, geleide meditaties, massages, een kruidenbad nemen, een trage vrijpartij, wandelen in de natuur, lezen – dit zijn voorbeelden van effectieve vormen van ontspanning. Activiteiten die je helpen dieper en langer te ontspannen.

En om te voorkomen dat je perfectionistische kant doorslaat – je kunt het prima combineren. Een kwartiertje mediteren en daarna lekker op de bank hangen bijvoorbeeld. Of een uurtje wandelen in het bos en daarna uit eten met een vriendin.

Het punt is: je tijd om te ontspannen is waarschijnlijk beperkt. Dus als je ontspanning serieus wilt nemen, is het slim om op zijn minst een deel van deze tijd te besteden aan effectieve bezigheden. Hierdoor wordt het eenvoudiger om terug te bewegen naar innerlijke kalmte.

3. Maak ontspanning je nieuwe basis

Onze samenleving beschouwt ontspanning als een activiteit, als de uitzondering op de regel. Ik stel voor dat we dit verhaal omkeren: maak innerlijke rust de basis van waaruit je leeft.

Drukke periodes worden zoveel makkelijker als je je kalm voelt vanbinnen. Dit is de reden dat het leven zoveel eenvoudiger gaat voelen als je regelmatig mediteert. Wat normaal voelt als tegenwind begint te voelen als ‘wind mee’ – wat je normaal ervaart als drama ervaar je nu als een behapbaar obstakel.

Dus wat ik eigenlijk wil zeggen is dat je niet zoekt naar wat ontspanning in je drukke, stressvolle leven. Maar dat je je innerlijke rust gebruikt als fundering, van waaruit je rustig en kalm de uitdagingen van het leven tegemoet gaat.

Het leven is zoveel minder moeilijk als je je ontspannen voelt. Dus haal een paar keer diep adem, ontspan je lichaam en zet een glimlach op je snoet. Het leven hoeft niet zo moeilijk te zijn – echt niet.

Hoe word ik heel goed in ontspannen?

Wil je beter worden in ontspannen? Goed plan. Lees mijn boek Leven met wind mee voor praktische tips en inzichten om minder drama te ervaren en meer rust in je hoofd te ontwikkelen.

Combineer het boek vervolgens met mijn online cursus Het is wat het is, waarin we stap voor stap werken om meer in het moment te leven en meer rust en blijdschap te ervaren.

Ontdek hoe je snel positiever in het leven komt te staan ☀️

Volg onbeperkt compacte cursussen, stappenplannen, video-meditaties en meer. Start vandaag jouw opwaartse spiraal. 🌱

Begin nu met 46% korting

Zo blijf je lekker positief ☀️

Ontvang ook iedere maandag gratis tips om je leven steeds leuker te maken. Ruim 150.000 mensen zijn al lid!

Goed om te weten
Je ontvangt elke maandagochtend versgelegde inspiratie en af en toe een extra update. Je kunt je altijd uitschrijven. Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 💛