1. Mensen die je nu kent kunnen later invloedrijk worden

Je medestudenten blijven niet altijd studenten. Je collega’s zullen carrière maken en hogerop komen. Vrienden van vrienden starten eigen bedrijven en kunnen zomaar zeer succesvol worden.

Bedenk dat mensen in jouw netwerk je ooit heel goed van pas kunnen komen, zelfs al lijkt dat nu niet zo. Hoe meer mensen je kent, des te meer kans je hebt op dat leuke baantje of die goedkope vertaler voor je boek. Bovendien is het makkelijker om je eigen dromen te verwezenlijken als je contacten hebt die invloedrijk zijn en jou steunen. Zo kan je boek zomaar naar voren worden geschoven tijdens vergaderingen.

2. Door te netwerken leer je de wereld te begrijpen

Hoe meer mensen je kent des te gebalanceerder je beeld op de wereld wordt. Wanneer je alleen omgaat met mensen in jouw sociale kring ontwikkel je een eenzijdig wereldbeeld. Nieuwe mensen brengen nieuwe inzichten en ervaringen. Je leert de wereld en de mensheid te begrijpen, en dat is een heel belangrijke eigenschap. Begrip betekent empathie, inlevingsvermogen. En hoe meer je daarvan hebt, des te prettiger je met andere mensen kunt samenwerken en des te beter je kunt leidinggeven.

3. Mensen maken je gelukkiger

Een mens kan niet zonder andere mensen. We zijn sociale wezens. Uit diverse onderzoeken is dan ook gebleken dat mensen met een groot netwerk doorgaans gelukkiger zijn dan mensen met een klein netwerk. Logisch, een groot netwerk zorgt voor diversiteit. Je kunt met je gevoelens terecht bij verschillende mensen. Bovendien maakt gevarieerd sociaal contact ons blij.

4. Nieuwe mensen openen nieuwe mogelijkheden

Eigenlijk hetzelfde als de eerste reden, met als verschil dat nieuwe mensen vaak al direct nieuwe deuren voor je openen. Je hoeft niet te wachten tot je omgeving ‘opgewaardeerd’ wordt naar hogere functies. Een nieuwe vriend kan je zomaar op een VIP lijst krijgen voor die hippe club, een collega blijkt een tante te hebben die interesse heeft in jouw videoproducties en een contact op Hyves blijkt je verder te kunnen helpen met je afstudeeropdracht.

5. Een groot netwerk betekent meer invloed

Wanneer veel mensen je mogen is het eenvoudiger om je ideeën te verspreiden. Je hebt dus meer invloed. Mensen zijn eerder bereid om je te helpen met je plannen omdat ze je aardig vinden. Deze positie kun je gebruiken om je bedrijf uit te bouwen, aandacht te vestigen op zaken die jij belangrijk vindt etc. Je hebt met een groot netwerk niet direct ‘macht’, maar wel een betere positie in de maatschappij.

6. Andere mensen beslissen over jouw reputatie

Ja, voor een groot deel heb je natuurlijk zelf in de hand hoe je reputatie zich ontwikkelt. Maar aangezien je reputatie draait om hoe anderen jou zien ben je in grote mate afhankelijk van je netwerk. Wanneer veel mensen je aardig, geweldig of professioneel vinden, ontwikkel je een sterke reputatie. En een goede reputatie is een soort kracht die voor je uit loopt. Wanneer je ergens solliciteert en binnen het bedrijf is al bekend dat jij zo prettig bent om mee te werken, heb je zeker een voorsprong. En daarvoor hoefde je niets te doen. Een groot netwerk zorgt voor een sterke reputatie die zich verspreidt terwijl jij lekker op de bank zit.

Direct aan de slag met je netwerk? Zo zet je jezelf beter op de kaart – 5 tips

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test