Al die anti-oxidanten voor zó weinig moeite
Het is lekker, het is makkelijk en het is Taiwanees. Maar waarom het bijna vijf jaar moet duren voordat dit idee overwaait is mij een raadsel. Want het is duidelijk het antwoord op een paar van onze grootste problemen:
- Het wordt soms warm hier, en dan hebben we trek in iets fris.
- We moeten van onszelf eigenlijk groene en witte thee drinken omdat het zo gezond is. Maar van thee ga je zweten. Iets wat ik mijn moeder al jaren probeer uit te leggen.
- Een vriendin van me omschrijft het drinken van ijsthee op warme dag alsvolgt: “alsof je in een zwembad springt”. Probleem: het zit vol met suiker en is tijdrovend om zelf te maken.
Dus? Dus halen we een oplossing uit het verre oosten. Cold-brew ijsthee. Of zoals ik het liever noem: overnight ice tea. Het is lekker, het is lui en het is ontzettend gezond.
Cold-brew ijsthee is gezond
Hoe gezond is het? In 2010 is er onderzoek naar gedaan. En wat blijkt? Cold-brew ijsthee is minstens zo rijk aan anti-oxidanten als traditioneel bereide thee, met drie belangrijke verschillen:
- Witte thee bevat méér anti-oxidanten wanneer het koud getrokken wordt;
- Cold-brew thee is beter in het remmen van LDL cholesterol (de slechte versie);
- Cold-brew thee bevat minder caffeine.
Dat, en het smaakt ook nog eens verrassend lekker. Het koude water onttrekt andere stoffen uit de thee dan heet water. Hierdoor krijgt je ijsthee een milde, minder bittere en verrassend frisse smaak.
Precies wat je nodig hebt als de eerste hittegolf je hersenen frituurt. Dat en een voetenbadje met ijs.
& zo maak je het
Oké, en hoe maak je dit geweldige brouwsel? Je kunt er zo ingewikkeld over doen als je wilt. Je kunt er zelfs helemaal snobistisch van worden. Cold-brewing wordt door sommige thee connaisseurs gezien als een zeer serieuze aangelegenheid.
Maar laten wij het vooral lekker simpel houden.
Merk ook even op hoe mijn theepot zich verveelt op de achtergrond.
- Pak een fles, mason jar, karaf, french press of een andere (liefst glazen) container.
- Gooi je favoriete thee erin.
- Vul hem met koud water (gewoon uit de kraan is prima).
- Laat de hele nacht staan in de koelkast.
Zo. Dat was het. De volgende ochtend word je begroet door een lekker en gezond drankje. En als je wilt kun je er ‘s ochtends direct weer eentje maken voor in de namiddag. De thee moet 4-8 uur trekken.
Nog meer cold-brew ijsthee tips
Hieronder nog wat tips en variaties om te proberen.
- Ik maak mijn cold-brew tegelijkertijd met mijn overnight-oats. Zo heb ik gezond ontbijt + een gezond drankje met de minste moeite.
- Ik maak hem meestal met biologische witte thee. En soms met biologische groene thee met een smaakje (gember en citroen, of sinaasappel).
- Je kunt je cold-brew ijsthee zien en gebruiken als een ‘fris’ vervanger. Dus in plaats van DubbelFrisss en vergelijkbare diabetes-in-pak-dranken. Je doet je lijf er een plezier mee. Scheelt ook sjouwen bij het boodschappen halen.
- Ja, je kunt bronwater of gefilterd water gebruiken. Het maakt niet uit voor de anti-oxidanten, en wel voor de afvalberg. Dus ik tap lekker uit de kraan.
- Experimenteer eens met ijswater. De extra koude temperatuur van het water haalt weer andere smaken naar boven.
- Sommige mensen hebben niets met thee. Met een cold-brew kun je je glaasje fris inruilen voor ijsthee en zo toch je dagelijkse dosis gezonde thee binnen krijgen.
- Neem je elke dag een flesje water mee naar je werk? Giet dan je cold-brew ijsthee lekker in je dopper.
- Je kunt de ijsthee toevoegen aan een groene smoothie, in plaats van water. Gezond en lekker.
- Je kunt de thee verder op smaak brengen door er schijfjes citrusfruit of verse kruiden in te gooien. Zoals sinaasappel, citroen, limoen en munt.
- Nee, geen suiker. Hoe dúrf je erover te beginnen. Oké, je hebt gelijk – het gaat mij niets aan. Gooi er vooral suiker in als dat je levensgeluk bevordert. Besef wel dat suiker langzaam oplost in koud water, dus gooi het er direct in en roer eventueel tussendoor een keer met lange lepel (of schud de fles). Hoe fijner de suiker, des te sneller en beter het oplost.
- Voordat je aan de slag gaat met suiker: cold-brew ijsthee is minder bitter en het koude water onttrekt meer zoetheid uit de thee. Kies je voor thee met een lekker natuurlijk smaakje (zoals stukjes fruit) dan is suiker misschien helemaal niet nodig.
- Je kunt variëren met kruidenthee – hoewel niet bekend is hoeveel van de gezonde stoffen worden overgedragen in koud water. De smaak zal er niet minder om zijn.
- Zwarte thee en oolong thee hebben een andere milde smaak als ze koud getrokken zijn. Dus probeer het eens. Ze bevatten gek genoeg ook meer anti-oxidanten dan groene cold-brew ijsthee.
- Hoe beter de thee, hoe lekkerder (en gezonder) je ijsthee. Thee komt in vele kwaliteiten, en je kunt ze allemaal gebruiken. Zelf gooi ik nu een zakje biologische witte thee in een karaf van een liter. Dat smaakt prima, hoewel sommige mensen 1,5 keer de hoeveelheid thee aanbevelen die je met traditionele bereiding gebruikt. Zoek vooral uit wat voor jou het beste werkt. Je kunt ook losse thee gebruiken (ik ben zelf fan van deze winkel) of gaan voor de goedkoopste zakjes die je kunt vinden, afhankelijk van jouw prioriteiten.
- Niet geprobeerd, wel een goed idee: prop wat losse thee in een fles bruisend water. Schijfje citroen er achteraan. Je dag kan niet meer stuk. Schenk het in een flute, ga in de zon zitten met een grote hoed en je waant je in St. Tropez. Maar dan met anti-oxidanten.
- Je kunt ook cold-brew ijsthee-concentraat maken. Gooi er bijvoorbeeld 5 keer zoveel thee in en leng het aan met water en ijs. Ideaal voor feestjes en partijen. Of voor de échte hard-core zomerdagen.
Dus, daar heb je het. De simpelste manier om de voordelen van (witte) thee te ervaren, de lekkerste manier om ongezonde frisdranken te vervangen voor iets gezonds, de hipste manier om tegen je vrienden te zeggen “weet je niet wat cold-brew ijsthee ís?!”
“Pfff. Ben je nooit in Taiwan geweest ofzo?”
Reacties
één vraagje Jelle, dek je de thee af ‘s nachts, of maakt dit niets uit?
Nu niet, maar ik ben nog op zoek naar zo’n grote glazen appelsap fles. Dan kan ik er gewoon een dop op draaien.
Zonnatura heeft ook ‘cold brew’ thee, ze noemen het frisse thee: rooiboos met abrikozensmaak en groene thee sinaasappel/munt. 3-5 minuten trekken in koud water of 10 seconden voor een licht smaakje (mijn favoriet). Voor de nog luiere mensen onder ons. Heerlijk!
Ha Jelle, goed artikel!
Sinds een tijdje drink ik zelfgemaakte ijsthee ter vervanging van mijn glaasje wijn in de middag/avond. Werkt prima en ik vind het heerlijk. Maar inderdaad: gedoe om klaar te maken. Ik ga dit zeker uitproberen, want hoe makkelijk kan het zijn. Ben erg benieuwd naar de smaak. Thanks voor de tip! :-)
Maak ook weleens lekker een koude thee van groene thee met kokossmaak. Veel lekker dan al die zoete frisdrank waar je uiteindelijk veel meer dorst van krijgt.
Goed idee, ik ga het vanavond gelijk maken.
Ook lekker fris voor in de zomer: water met schijfjes komkommer en munt er in. Of met partjes citroen of limoen.
Stukjes verse gember erbij. Lekker voor de liefhebbers.
Ook lekker, een heel klein beetje aanmaaklimonade erbij.
Goede tips, wat ik zelf regelmatig zomers doe is mijn gewoon heet gedronken losse thee blaadjes in een karaf met water in de koelkast doen. Zo kan ik deze nog een keer extra gebruiken het is dan wel een stuk minder sterk maar dan hoeft er helemaal geen suiker meer in en het smaakt beter dan gewoon koud water.
hehe eindelijk water dat niet zo snel zal gaan vervelen :) Zo af en toe ben ik gewoon water drinken helemaal zat. En thee heb ik ook niet altijd zin om te zetten. Ik snap echter niet wat tijdrovend is aan “warm brew” ijsthee zetten, de tijd die het moet trekken en afkoelen is net zo lang als t koud brewen :) Dank voor dit artikel!
Dit ga ik zeker eens proberen, al is het natuurlijk nog luier als je gewoon een lekker pak ijsthee koopt. Toch goede informatie!
Ik vind het helemaal fantastisch!!!
Het gaat ook prima met andere thee smaakjes (bv picknick meloen of en mango vind ik lekker) het moet dan alleen wat langer trekken (ca. 4 uur)
Ik kom met gemak aan m’n 2 liter vocht op een dag en drink nagenoeg geen (light) limonade meer, het scheelt een heleboel gesjouw, maar ook een hoop geld!
Dit is echt een super tip!!
In de strijd tegen de kilo’s is limonade uit den boze en de light varianten helpen blijkbaar ook echt niet.
Gewoon water is soms lekker, maar twee liter per dag dat gaat mij echt niet lukken!
Maar dit is heerlijk! Ik kan het de hele dag wel drinken!
Ik maak het in een paar bidons die ik voor het water gekocht had en ik maak ook regelmatig een karaf, bv als en visite komt.
Geen gesjouw met flessen limonade en eindelijk een zeer betaalbaar en lekker koud drankje!
Bedankt Jelle, wederom een goed idee!
Hoeveel (gram) thee gebruik je per liter water ?
Hoeveel je wilt. Ik gooi meestal een zakje voor een pot in een liter water, maar je kunt er ook twee in gooien. Als het te sterk is kun je het altijd weer aanlengen met water.
Kan ik dit ook met Rooibos thee doen?
Jazeker. Je kunt het met elke thee doen. De voedingswaarde en smaak variëren per theesoort. Ik weet niet of je de effecten die worden toegeschreven aan kruidenthee ook hebt als je het koud trekt, maar de smaak zal er niet minder om zijn.
Ik maak mijn thee per 6 liter en bewaar het dan in gesloten flessen in koelkast…
Of ik drink mijn thee dan ijskoud…
of ik verwarm tot ongeveer 60°Celsius en drink het warm……..
MIJN VRAAG::::: Verliest groene thee bepaalde of alle gezondheidseffecten wanneer bewaard voor meerdere dagen in koelkast..????
Graag uw eerlijk antwoord….Dank bij voorbaat
Ik weet het niet zeker, maar ik denk het wel. Aangezien dat vrijwel voor alle voedingsstoffen geldt wanneer ze in contact komen met zuurstof. Zoals met vrijwel alle voeding die in contact is geweest met zuurstof zou ik 3 dagen aanhouden als maximum. Als je de thee niet op krijgt in drie dagen kun je overwegen hem in kleinere hoeveelheden te trekken.
Hallo Jelle, heerlijk drankje. Nog een vraagje. Waarom is het beter om een glazen kan te gebruiken i.p.v een stenen.
Steen is ook prima Loes. Plastic is minder geschikt, maar niet verschrikkelijk. Maar als je de keus hebt, ga dan voor glas of steen. :)
Alles is tof hieraan buiten het feit dat mensen die thee plukken, stomen, drogen, …
Volgens mij niet gezellig elke keer mooi hun handen wassen na eten/toiletbezoek/ploeteren/… :)
Jelle bedankt voor deze smakelijke tip. Inmiddels standaard twee glazen flessen klaar staan en ik vind het verrukkelijk. Ik gebruik op een liter twee 1-kopszakjes van de nieuwe Pickwick Double Green varianten en na een nacht in de koelkast staat er ‘s ochtends een gezonde, frisse en smakelijke versnapering te wachten. Ik drink er moeiteloos twee liter op een dag van weg en voel me er prima bij. Ik weet niet of je inmiddels een handige glazen fles gevonden heb, maar ik vind de flessen van Appelsientje ‘Van ‘t Land’ ideaal: stevige flessen met een brede hals en een metalen dop. Verkrijgbaar bij de supermarkt. Nogmaals bedankt! Groet, Marco
Zeker lekker! Ik heb het geprobeerd en het is makkelijk en wat anders dan de hele dag water.
Ik heb je artikel ook benoemd op mijn Facebook van mijn website.
lekker! Ga ik proberen….maar als je losse thee gebruikt….moet je dan met een zeef aan de slag? Iemand nog goede fruittheetips?
Kwam dit artikel weer tegen en dacht ‘tijd voor een update’. Ik maak de cold brew ijsthee nog steeds zo’n beetje om de dag (wat een geweldige tip Jelle!) en slobber makkelijk een liter per dag weg. Bij fonq heb ik een glazen fles met beugeldop van twee liter besteld (jamie oliver collectie). Deze fles past nog nét in de koelkastdeur.
Mijn favoriete smaakje nu is pommegranade van Lipton, maar ik varieer met vanalles. Ik doe 8 1-kopszakjes op twee liter water en laat de zakjes er ook gewoon in zitten, het wordt niet te sterk. Om het iets sneller te laten trekken begin ik met een klein scheutje heet water (niet kokend) en schud even flink met de fles. Dan komen de smaken in rap tempo uit de zakjes. Vervolgens aanvullen met koud water en hup in de koelkast.
De ijsthee is ongelofelijk verfrissend en lekker. Alleen al het idee dat het gezond is maakt dat ik me er extra prima bij voel! :-)
Goede tip Jelle, ga ik zeker proberen Bedankt!
Geweldige tip Jelle maar wat is een Overnight Oats voor een ontbijt ??
Ben een beetje beginneling wat dit soort dingen betreft , was nogal traditioneel maar ben aan het veranderen.
Wauw, wat lekker!!
Super bedankt voor deze kouwe thee-tip.
mensen, bij de aldi vekopen ze heerlijk biologisch sap in glazen flessen met schroefdop!!!
en in duitsland en frankrijk heb ik bij supermarkten glazen flessen (wijn en water) gekocht met beugeldop, allemaal goed her te gebruiken
en wat ik vaak doe is, zelf thee maken met kruiden uit de tuin (vrouwenmantel, munt, frambozenblad,citroenmeliss etcetc), en daar de ,dun geschilde, schil van citroen, sinasappel of mandarijn bij, laten afkoelen (afgesloten voor behoud de eterische olieen)en dan in de koelkast, echt ZO lekker!!!
Wat ben je toch een leuke, originele man!
Heerlijk, opstaan met een filmpje van vrolijke Jelle. Thanks for lightning up my day! :-)
Wauw,….wat een simpel recept! Nooit aan gedacht…ik ga het straks gelijk proberen. Bedankt voor deze leuke video! Ik heb er zeker iets aan gehad. Ik ben met al je tips op de juiste weg, alleen ga ik altijd voor cardio in de sportschool. Vanmiddag doe ik dan anders…ik ga aan de gewichten trekken ;-)