Artikel opslaan

“How dare you settle for less
when the world has made it so easy
for you to be remarkable?”

Seth Godin

Een blog beginnen hoeft niet ingewikkeld te zijn

Als je een blog wilt beginnen dan word je geconfronteerd met allerlei technische mogelijkheden – en dat kan snel overweldigend worden.

Laat me het simpel voor je maken op basis van mijn ervaring. Hieronder heb ik zes tips voor je op een rij gezet die je kunnen helpen je blog snel te beginnen en te laten groeien.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Je blog beginnen op je eigen domein

Als je een beetje serieus bent over je blog dan wil je beginnen op je eigen domeinnaam. Domeinen kosten bijna niets en geven je blog een professionele uitstraling.

Je domein moet vervolgens verwijzen naar een plek waar je je blog host. Zie je domeinnaam van je blog als het adres, en de webhosting als het huis waar je je blog begint.

Mijn advies: kies een bedrijf waar je direct met een paar klikken een WordPress blog kunt beginnen. Dat scheelt je een hoop gedoe.

Er is een heel woud van aanbieders te vinden, maar mijn advies is om het simpel te houden. Ik beveel dit hostingpakket aan – voor een paar euro per maand ben je up-and-running.

2. Verlies je niet in de techniek van je blog

Ik zie zoveel mensen die enthousiast beginnen met hun blog en vervolgens vastlopen op het vinden van het juiste theme of zich verliezen in de instellingen.

Alsof dit daadwerkelijk het meest belangrijk is.

Weet je wat? Je blog valt of staat met de inhoud. Als je blog er acceptabel uitziet (en dat is eenvoudig te bereiken met alle gratis themes) – dan is het vooral belangrijk dat je begint met posten.

De techniek heb je binnen een paar uur geregeld – zeker als je deze hostingprovider gebruikt. Daarna is het tijd om aan de slag te gaan.

3. Maak je blog mobile first

De meeste mensen zullen je blog bekijken via hun smartphone – en daar is niet zoveel ruimte voor toeters en bellen. Mijn advies: houd het simpel.

Focus niet alleen je blog ontwerp op mobiel gebruik, maar ook je blogposts zelf. Langere teksten lezen op een klein scherm is alleen prettig met:

 • Duidelijke, grote letters.
 • Korte alinea’s.
 • Voldoende witruimte.
 • Duidelijke tussenkoppen.
 • Afwezigheid van overbodige tekst.
 • Afwezigheid van storende reclamebanners en popups.

4. Denk minder aan jezelf, meer aan je lezers

Vraag je niet af waar jij graag over wilt schrijven. Vraag je af hoe je jouw lezers het beste tot dienst kunt zijn. Hoe kun je helpen en bijdragen? Hoe kun je de levens van je lezers ietsje beter maken – iets leuker, lichter of eenvoudiger?

Word steeds beter in bijdragen en wees jezelf – dan heb je al die ingewikkelde en inauthentieke marketingtrucs niet nodig.

Ik kan dit niet sterk genoeg benadrukken: de kwaliteit van je posts is het meest belangrijk. Hoe beter jouw blog aansluit bij de wensen van je lezers, des te makkelijker het wordt om je blog te laten groeien.

5. Schrijf je blogs snel en eenvoudig

Deze tip gaat je zoveel tijd en writersblock besparen dat ik hem je niet wil onthouden.

Als je gaat schrijven, schrijf dan eerst alleen voor jezelf. Gooi al je gedachten gewoon op het scherm zonder te stoppen. Pas als je deze eerste grove versie hebt geschreven, begin je met bijschaven voor je lezers.

Ik schrijf mijn artikelen altijd eerst als vlugge draft – en dat kost me vaak maar een half uur. Daarna laat ik het even rusten. Dan pak ik het artikel er de volgende dag weer bij en begin ik met het perfectioneren en afpoetsen van de post.

Op deze manier loop ik nooit vast en kan ik snel veel blogs schrijven. Perfect voor wanneer je een blog wilt beginnen, want in het begin wil je de boel waarschijnlijk snel opvullen.

6. Een blog beginnen is pas de start

Een blog beginnen is zo gedaan. Een blog ontwikkelen en laten groeien – dat is waar het echte werk om de hoek komt kijken.

Ik ben zelf altijd fan geweest van de slow and steady aanpak. Gewoon dagelijks werken aan je blog en elke dag kleine stappen blijven zetten.

Dat wil niet zeggen dat je ook dagelijks iets post (hoewel dat in het begin niet gek is), maar vooral dat je elke dag iets kleins doet om je blog beter te maken.

Denk aan:

 • Relaties ontwikkelen met je bezoekers.
 • Relaties ontwikkelen met andere bloggers.
 • Nieuwe onderwerpen bedenken.
 • Oude blogposts updaten en verbeteren.
 • Je social media profielen professionaliseren.
 • Experimenteren met andere vormen van media, zoals video’s of podcasts.
 • Verdienmodellen onderzoeken en uitproberen.
 • Kleine problemen in je blog verhelpen.
 • Etc.

Een blog beginnen en opbouwen kun je doen in kleine, praktische stappen. Elke dag opnieuw. En hoewel elke afzonderlijke stap belachelijk klein lijkt, zul je al snel merken dat al die kleine stappen effect hebben. En dat je blog begint te groeien en lezers begint aan te trekken.

Wil je nu direct je blog beginnen?

Leuk! Nogmaals, ik raad je aan om je eigen domein te registreren mét WordPress hosting. Dan ben je in een paar klikken klaar voor een paar euro per maand.

Bespaar jezelf de technische trammelant en houd het simpel:

 1. Registreer een domein met WordPress hostingdit is mijn aanbeveling.
 2. Blijf niet te lang hangen bij de technologie – ga schrijven!
 3. Focus je op de mobiele gebruiker, en test je blog dus ook op je smartphone.
 4. Word beter in mensen helpen met je blog.
 5. Schrijf snel en redigeer later.
 6. Zet elke dag een kleine stap richting groei.

Dat waren mijn tips voor nu. Veel succes met je blog! 💛

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test