Artikel opslaan

1. Gezond eten – kies voor producten dicht bij de natuur

De meeste producten die we in de supermarkt vinden zijn bewerkt door de voedselindustrie. Nu is dat soort voedsel geen probleem voor ‘af en toe’, maar als je alleen maar bewerkte producten binnenkrijgt is dat niet gezond. Wil je gezond eten? Kies dan voor producten die zo dicht mogelijk bij de natuur staan.

Nee, je hoeft echt niet langs bij de plaatselijke boerderij om gezond te eten. In de supermarkt kun je ook kiezen tussen bewerkte en meer gezonde onbewerkte producten of bijvoorbeeld verse en verpakte groenten.

Zo kun je beter kiezen voor vezelrijk volkoren brood dan voor bewerkt wit brood. Ook is bijvoorbeeld zilvervliesrijst gezonder dan witte rijst.

Gebruik verse producten en check de ingrediënten. Een makkelijke stelregel is: hoe meer ingrediënten, hoe minder gezond het voor je is. Voeding waar veel kunstmatige stabilisatoren en conserveringsmiddelen in voorkomen zijn niet bepaald natuurlijk.

Als je wilt kun je kiezen voor biologische groente (bij dierlijke producten is het sowieso aan te raden om voor biologisch te gaan). Maar de eerste stap is kiezen voor meer groente. Door te kiezen voor meer natuurlijk voedsel kun je eenvoudiger gezond eten.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

2. Gezond eten is kiezen voor variatie

Wanneer je gevarieerd eet krijg je (bijna) automatisch alle benodigde vitaminen, mineralen en bouwstoffen binnen die je nodig hebt om gezond te blijven. Hoewel het lastig lijkt hoeft gevarieerd eten helemaal niet moeilijk te zijn.

Iedere groente- en fruitsoort bevat zijn unieke gezonde voedingsstoffen. Door ervoor te zorgen dat je veel verschillende soorten planten eet, zorg je ervoor dat je een breed pallet aan voedingsstoffen binnen krijgt. Kies daarnaast ook regelmatig voor peulvruchten en (ongezouten) noten.

Gebruik verschillende kruiden en specerijen. Wissel eens af met plantaardige dranken zoals soja-, amandel- en rijstmelk en drink groene thee en kruidenthee.

Proef en laat je verrassen door alle smaken van de natuur. Gezond eten is lekker en leuk als je kiest voor meer variatie. Vind je het lastig om gevarieerd te eten? Dan is het maken van een gezond weekmenu ideaal. Je eet gevarieerd, gezond met weinig moeite.

3. Zuiver je lichaam

Je lichaam is het meest waardevolle bezit dat je ooit zult hebben. Je moet er dus goed voor zorgen. Zoals je iedere dag zorgt voor een schone keuken, moet je ook dagelijks aandacht besteden aan je lichaam door gezond te eten.

Het is belangrijk dat je je lichaam op dagelijkse basis zuivert van binnenuit. Hoe je je lichaam zuivert? Simpel:

  1. Drink regelmatig zuiver water. Je kunt steeds tussendoor een glas drinken of een 1,5 literfles op je bureau zetten. Water zorgt voor een goede afvoer van afvalstoffen. Afvalstoffen verlies je o.a. via zweet en urine. Hoe weet je of je genoeg drinkt? Hou de kleur van je urine in de gaten. Hoe meer je drinkt, hoe transparanter het wordt en des te beter de afvalstoffen worden afgevoerd. Zorg dus dat je eerste urine na je ochtendplas helder wordt.
  2. Eet meer gezonde voedingsvezels. Vezels prikkelen de darmen en zorgen voor een gezonde stoelgang. Als je darmen efficiënter kunnen werken blijft je lichaam zuiver. Vezels vind je in o.a. fruit, groente, volkoren producten, zilvervliesrijst en havermout.
  3. Eet verse groente en fruit! In groente en fruit zitten belangrijke vitaminen, vezels, mineralen en antioxidanten die je lichaam schoon en zuiver houden en vormen daarom de basis van gezond eten. Zorg ook hier voor variatie. Iedere fruit- en groentesoort bevat weer andere goede stoffen, dus hou het niet alleen bij die lekkere zoete bananen! Eet fruit ook zoveel mogelijk met schil. De schil bevat namelijk de meeste vezels en voedingsstoffen. Groente behoudt zijn gezonde eigenschappen het best als je het niet te lang kookt of bakt. Lekker even roerbakken zorgt voor knapperige, gezonde groente!

Lees voor meer detox tips ook ons artikel detox je lichaam – 7 tips.

4. Gezond eten is luisteren naar je lichaam

Je lichaam is een slim organisme op zich. Observeer je lichaam, houd het in de gaten en koester het. Je lichaam geeft je constant signalen om je aan te geven of je goed of minder goed bezig bent.

Respecteer je lichaam. Dit doe je bijvoorbeeld door niet teveel te eten. Eet rustig en proef het eten, pas na ca. 30 minuten heeft je lichaam door dat je maag gevuld wordt. Als je rustig de tijd neemt om te eten ben je sneller verzadigd en geeft je lichaam het signaal vol af. Lees meer over intuïtief eten.

Gezond eten en afvallen is simpel 🥑

Gezond eten en afvallen cursusWil je meer tips en inspiratie om gezonder te eten? Schrijf je dan in voor mijn online cursus blei lijf.

Deze cursus helpt je gezond eten leuk, makkelijk en moeiteloos te maken. In kleine stappen, met slimme hacks en nieuwe gewoontes. Zo wordt gezond eten steeds makkelijker! 😁

Word slanker, gezonder, fitter en blijer met je lijf. Met blei lijf lukt het je wél om die Tony chocoladerepen te laten liggen en te kiezen voor gezond en lekker eten.

Lees meer over blei lijf en schrijf je direct in…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test