Stoppen met cafeïne – bekijk de video
Bekijk hieronder mijn video over stoppen met cafeïne. Vind je deze video leuk? Abonneer je dan gezellig op mijn YouTube kanaal.
Kun je de video niet bekijken? Bekijk mijn video over stoppen met cafeïne op YouTube.
De voordelen van stoppen met cafeïne
Afkicken van cafeïne kan je levenskwaliteit enorm verhogen als je – net als ik – gevoelig bent voor cafeïne.
In 2020 stopte ik ruim een halfjaar met cafeïne vlak nadat ik overspannen raakte. Het hielp me niet alleen mijn stressniveau drastisch te verlagen, ik was ook plotsklaps verlost van het gevoel van onrust en anxiety waar ik al jaren mee rondliep.
Sterker nog – het deed me beseffen dat mijn cafeïne gebruik een enorme oorzaak was van mijn overspannenheid. En ik dronk meestal maar drie koppen per dag.
De verborgen problemen van cafeïne
Cafeïne is zo verweven in onze cultuur dat we er vaak niet eens bij stilstaan hoe groot de impact kan zijn op ons leven.
Zoveel (jonge) mensen worstelen met anxiety, maar slechts weinig mensen besluiten om eens een maand te stoppen met cafeïne – een drug die je stressniveau verhoogt en onrust promoot.
Worstel je met stress en onrust en gebruik je op een dagelijkse basis koffie, energydrinks, cola, thee van theebladeren of (donkere) chocolade? Dan is het de moeite waard om het eens te proberen. Het kost je niets, en levert je in potentie natuurlijke innerlijke kalmte op en betere nachtrust.
Geeft cafeïne je echt energie?
We denken dat cafeïne ons wakker maakt maar in werkelijkheid maakt cafeïne ons gestrest.
Het verhoogt stresshormonen en het voorkomt dat we voelen hoe moe we daadwerkelijk zijn. Hierdoor grijpen we snel naar extra cafeïne. Daarnaast verlaagt het ook nog eens de kwaliteit van onze nachtrust. Dit is de neerwaartse spiraal waar ik in kwam toen ik me overspannen voelde. Ik voelde me steeds vermoeider, dus ik dronk steeds meer koffie.
Cafeïne lijkt soms de eerste wet van thermodynamica te breken: energie uit het niets! In werkelijkheid beroof je je toekomstige zelf van energie. Koffie maakt je niet energiek – het maakt je gestrest.
Die stress maakt je tijdelijk alert, maar die energie komt niet uit de koffie – het komt gewoon uit je eigen lichaam.
Niet iedereen reageert echter even heftig op cafeïne. Sommige lichamen verwerken cafeïne veel sneller dan anderen. Het is dus waardevol om voor jezelf uit te zoeken wat cafeïne jou kost en oplevert.
Wat ik merkte toen ik stopte met cafeïne
Dit viel me op zodra ik stopte met cafeïne:
- Dat constant aanwezige gevoel van onrust en anxiety verdween als sneeuw voor de zon. Ik ervaar het nu alleen nog maar wanneer ik (per ongeluk) cafeïne binnenkrijg.
- Mijn nachtrust werd beter. Ik slaap rustiger, dieper en ik ervaar allemaal avontuurlijke dromen waar ik erg blij van word.
- Mijn huid voelt gezonder.
- Mijn stofwisseling is veel rustiger geworden.
- Mijn droge ogen (een probleem waar ik al jaren mee worstelde) werden weer normaal.
- Ik zweet minder.
- Ik heb een stabieler energiepeil door de dag heen.
- Ik voel me mentaal stabieler en minder afgeleid.
Het is dolle pret!
Het enige nadeel? Ik kan geen normale koffie meer drinken. Maar na ongeveer een halfjaar merk ik dat het steeds minder mis. Ik drink gewoon décaf koffie en kruidenthee – prima.
Wil je ook afkicken van cafeïne?
De beste tip: bouw het langzaam af. Neem er 1-2 weken de tijd voor en bouw je inname rustig af.
Je kunt eventueel cola gebruiken om makkelijker en meer gedoseerd af te bouwen. Geef jezelf tijd om bij te slapen en uit te rusten, want in het begin zul je wat moeten inhalen.
Na een paar weken kom je terug op je natuurlijke balans. Uitgerust, niet meer opgejaagd en een stuk kalmer.
Het leven is wel anders. Want als je je nu moe voelt kun je niet meer naar de koffie grijpen – je zult rust moeten nemen. Dat is waarschijnlijk even wennen, maar alles went.
Ik merkte dat ik na een paar maanden in een ander ritme kwam. Ik leerde mijn energiepeil door de dag beter kennen, en kon me erop instellen. Ik begon mijn werk bijvoorbeeld anders in te richten: aan het einde van de dag doe ik taken die me minder energie kosten.
En als ik me nu moe voel neem ik wat rust, doe ik een dutje óf pep ik mezelf juist op door even te springen en te sporten. Nog een voordeel: die beweging helpt me nóg lekkerder slapen ‘s nachts. 😊
Wil je ook pijnloos afkicken? Leden van het Broednest hebben toegang tot een uitgebreid stappenplan met tips en trucs om moeiteloos af te kicken van cafeïne.
Reacties
Goed verhaal Jelle, dank!
Ik kan me hier alleen maar bij aansluiten! Ook van hele kleine hoeveelheden cafeïne kun je klachten ontwikkelen: ik dronk slechts 1 cappuccino per dag en kreeg hier ook hartkloppingen en paniekaanvallen van. Sterker nog: ook van zwarte thee en pure chocolade. Sinds ik dit weet drink ik alleen kruidenthee en soms een décaf latte. Ik ben zeker niet van alle stress af, maar de paniekaanvallen en hartkloppingen zijn verleden tijd :-)
Hallo Jelle, dank voor je fijne inzichtelijke video en blog. Je kennis en enthousiasme zijn aanstekelijk! Ik slaap ontzettend slecht en ik ga nu ook maar eens stoppen met die koffie. Ik herken veel van de klachten die je noemt ivm koffiedrinken. Dank!
Ik drink 1 kop koffie per dag, wellicht stop ik daar ook op een dag mee. Waar ik nu op reageer is de decaf-koffie. In duurzame restaurants zoals de Groene Afslag serveren ze die niet meer omdat het proces te veel energie kost, lees CO2-uitstoot. Het is onnatuurlijk om de cafeïne eruit te halen, liever gewoon iets anders drinken :-). Fijne dag!
Het valt me op dat je 4 keer het Engelse woord “anxiety” gebruikt. Ik kom dat woord in het dagelijkse taalgebruik in mijn omgeving niet tegen. Waarom gebruik je geen goed Nederlands woord zoals “angst”, “stress”, “nervositeit” of “opwinding”?
Klopt Ton. Eigenlijk omdat ik vind dat er geen Nederlands woord is dat echt de lading dekt. De woorden die je noemt overlappen voor mijn gevoel allemaal deels met de culturele betekenis van anxiety. Het voelt meer als een combinatie van al die woorden die je noemt: opgejaagd, nerveus, onrustig, stress, een klein beetje angst.
Anxiety lijkt die betekenis in één keer te pakken voor mijn gevoel. Ben er ook geen fan van, maar ik koos hier voor het Engelse woord. 😉
Dat opgejaagde gevoel herken ik. Het maakt me a-productief/inefficiënt (in mn werk), omdat ik het idee heb dat ik vanalles moet, maar helaas niet kan focussen (ADD??). (En dan afleiding zoek). Ik ga een maand stoppen met caffeïne. Kijken of dat effect heeft. Dank voor je video, Jelle.
Ben sinds een maandje gestopt met de koffie ‘s avonds en slaap nu veel beter. Helaas…want ik genoot zo van dat bakkie koffie ‘s avonds i.p.v. nu het suffe kopje thee… ;-)
Er zijn ook decafbonen te koop. En de décaf van de lidl is lekker. Ik kreeg last van koffiestress toen mijn man in een burn-out kwam.
Na het opstaan als eerste een zwarte koffie. En je hebt zo vreselijk gelijk dat dit echt niet goed is. Maar door omstandigheden dacht ik dit nodig te hebben. Het was mijn houvast na verlies. Het speedie gevoel erna maakt niet fit, maar vermoeid. Dank dank dat je dit voor mij ‘weer’ helder maakt. Ik wilde als eens eerder afkicken, want wat drink je dan?
Succes met je ontzettend leuke site.
Groet Ank
Goed om te horen Ank! Je kunt kiezen uit tientallen soorten kruidenthee, diverse soorten granenkoffie (kijk eens in de bio supermarkt), décafe (bijna alle koffiemerken en horeca tentjes hebben het) en eventueel andere drankjes zoals golden milk of anijsmelk (zie recepten online). Chocolademelk kan ook (zit echt heel weinig cafeïne in), maar is wat minder gezond voor elke dag. 😊
Veel succes!
Zonder koffie zou ik nog wel kunnen leven, decaf is idd een optie een kruidentheetjes vind ik ook heerlijk, maar zonder 85% chocola? aahhneeeeee! ;-D
Maar ik heb gehoord dat de behoefte aan (pure) chocola te maken heeft met een magnesium tekort. De moeite waard om eens te onderzoeken… hoewel ;-) …
Wat ben ik blij dat je dit filmpje hebt gemaakt Jelle. Ik had net als jij ook al een tijdje last van een onrustig gevoel, terwijl ik van nature de rustigheid zelve ben. Ik had geen idee waardoor het kwam. Ongemerkt was ik de laatste tijd veel meer koffie gaan drinken, ook meteen na het opstaan. Nu wacht ik tot half elf en drink dan meestal maar 1 kopje. Verder alleen nog maar (kruiden) thee en na drie uur geen cafeïne meer. Ik voel me veel fitter en energieker en slaap echt veel beter. Blijf vooral van die leuke en goeie filmpjes maken! Dank!
Hoi Jelle,
Van koffie ondervind ik ook dat gejaagde gevoel maar ik dacht altijd dat groene thee prima was.
Eerder schreef je dit artikel: Groene thee is gezond – de heilzame werking van groene thee
En nu ben in een beetje confused :)
Is het nou beter om helemaal geen caffeine binnen te krijgen of juist wel die 3-4 koppen groene thee drinken ivm de gezondheids voordelen.
Zonder koffie kan ik wel leven maar de gedachte om ook inm’n groene thee laten staan …
Alvast bedankt voor je reactie!
Hoi Freek! Groene thee is absoluut gezond, en cafeïne is niet perse ongezond. Maar het kan natuurlijk wel onwenselijke effecten hebben, zoals een opgejaagd gevoel.
Het kan waardevol zijn om eens te experimenteren met minder groene thee drinken, om te onderzoeken of het gejaagde gevoel dan minder wordt. Zo ja, dan weet je dat je misschien beter naar een alternatief kunt zoeken, zoals rooibos thee. Ook onwijs gezond, maar vrij van cafeïne.
Heel goed om dit wat meer onder de aandacht te brengen. Ik heb een periode van derealisatie gehad (je ervaart de wereld een beetje alsof je dronken bent) en enorm gestresst gevoel en achteraf kwam dat door te veel cafeïne (zwarte koffie) en zeer pure chocolade in coronatijd door te veel langs mijn koffiezet apparaat te lopen. Ik drink tegenwoordig decaf of meng decaf en gewone bonen in een verhouding die past bij mijn gevoel (niet te veel gewone bonen als je al wat stress ervaart) en dat werkt fantastisch. Er is echt hele goede decaf te krijgen tegenwoordig, die van mij komt van een verse online koffiebrander.
Tegen iedereen kan ik alleen maar zeggen: probeer het inderdaad een keer 4 weken uit…… bij mij duurde het 6 weken maar al mijn klachten verdwenen. Verse decaf bonen doen totaal niet onder voor gewone bonen. Succes!