Vooruitgang gaat in vreemde sprongen

Echt. Wanneer je begint met een nieuw project maak je in het begin veel vooruitgang. Denk maar eens terug aan je eerste rijlessen, die keer dat je wilde stoppen met roken, je afslankpoging of je Franse lessen.

Je ziet snel vooruitgang, en dat voelt geweldig. Je zet in korte tijd twee stappen. En ergens maak je jezelf wijs dat je deze vooruitgang wel vol kunt houden. Want als het nu zo makkelijk gaat, dan zal het allemaal wel niet zo moeilijk zijn.

En na een tijdje loop je tegen de realiteit aan. En de realiteit is dat vooruitgang niet lineair verloopt, maar in vreemde sprongen. Je zette in korte tijd twee stappen vooruit, maar je ontdekt dat je plotseling weer met een pak roze koeken op de bank zit. En dat je weer een sigaret opsteekt. En je hebt het gevoel dat alles voor niets is geweest. Je bent teruggevallen.

Het is niet voor niets!

Maar het is niet nodig om zo hard te zijn voor jezelf. Want in de meeste gevallen heb je wel degelijk vooruitgang geboekt. De vooruitgang is alleen minder groot dan je in eerste instantie dacht. Je hebt niet alles voor niets gedaan, maar je hebt wel een stap terug gezet.

Zelf heb ik dit door de jaren heen het sterkst gemerkt met gezond eten. Er is een periode waarin ik aanpassingen maak, waarin bepaalde voedingsmiddelen worden uitgefaseerd en vervangen door gezonde alternatieven. Dat voelt geweldig, dat gevoel dat ik meer controle over mezelf heb.

Maar een tijdje later vind ik mezelf toch weer met dat pak koekjes op de bank. Met het voornemen om er maar twee te nemen. En als het pak dan op is, heb ik het gevoel dat alles voor niets is geweest.

Maar als ik dan terug kijk op de afgelopen jaren, dan zie ik hoeveel vooruitgang ik heb gemaakt. Ik ben veel meer groente gaan eten, veel minder vlees (ben nu bijna vega en zelfs een groot deel van de tijd vegan). Ik ben minder gaan snoepen en gezonder gaan snoepen. Ik beweeg meer, doe regelmatig yoga en mediteer vaker.

Ik ben gegroeid. En ik heb veel terugvallen gehad in de tussentijd. Het ging stapje voor stapje. Twee stappen vooruit, één stap terug. En dat betekent in de praktijk dat ik minder snel groeide dan ik had gewild, maar ik maakte vooruitgang, en dat is het belangrijkst.

Voel je niet gefrustreerd

Ik weet het, je voelt je gefrustreerd als je niet snel genoeg vooruit komt. Als je terugvalt in je oude, ongewenste gedrag. Maar maak je niet te druk. Kijk maar eens terug op de afgelopen jaren. Je groeit echt wel. Je maakt echt vooruitgang. Je wordt beter, wijzer, meer ervaren met de jaren.

Accepteer dat het nooit zo snel gaat als je zou willen. Maar besef dat je moeite niet voor niets is. Je groeit, stap voor stap, ook al voelt dat soms niet zo.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test