“Derive happiness in oneself from a good day’s work,
from illuminating the fog that surrounds us.”
Henri Matisse
Werkgeluk vergroten
Waarom is het werkgeluk vergroten belangrijk? Tja – het zou de prestaties van werknemers verhogen. Leuk voor je werkgever – maar hoe zit het met jou?
Werkgeluk is belangrijk omdat je waarschijnlijk veel tijd doorbrengt op je werk. En als je je leven leuker wilt maken, dan is het bést fijn als je het tijdens die uren een beetje naar je zin hebt.
Gelukkig zijn is fijn. En door te investeren in je werkgeluk kun je je hele leven leuker, lichter en lolliger maken. Al is het maar omdat je niet uitgeput en chagrijnig thuis komt na een lange dag.
Dus laten we eens kijken hoe je je werkgeluk stap voor stap kunt vergroten.
14 tips om het werkgeluk te vergroten
Oké – hoe vergroot je je werkgeluk? Hieronder vind je 14 praktische tips.
- Plak niet overal een label op. Soms moet je dingen doen die je leuk vindt en soms moet je dingen doen die je minder leuk vindt. Wat zou er gebeuren als je hier minder oordelend tegenover zou staan? Plak minder ’goed’ en ’fout’ labels, en probeer je werk te zien als neutraal.
- Hoeveel tijd kost je werk? Zie je op tegen een taak? Denk dan niet aan hoe vervelend je het vindt, maar richt je op hoeveel tijd de taak je kost. Soms kun je een vervelende taak lang voor je uit schuiven, terwijl je het binnen een halfuur gefixt kunt hebben.
- Ontwikkel je discipline. Hoe beter je wordt in het gedisciplineerd uitvoeren van je werk, des te fijner je je voelt aan het einde van de dag en des te groter je werkgeluk. Tips voor meer discipline vind je hier.
- Geef je grenzen aan. Met een gezonde dosis zelfvertrouwen en assertiviteit wordt de werkvloer een stuk aangenamer. Jij kunt voor een groot deel bepalen hoe mensen jou moeten behandelen. En als je dit goed aanpakt word je vaker goed behandeld op de werkvloer.
- Verdoe je tijd niet met jaloezie. Sommige mensen zijn sterker op bepaalde gebieden dan jij. Maar vergeet niet dat ieder mens een unieke mix van talenten, interesses en vaardigheden heeft. Natuurlijk kun je je zwakkere vaardigheden ontwikkelen, maar vergeet ook niet dat jij weer beter bent in andere dingen.
- Relativeer je problemen. Misschien heb je het moeilijk op je werk op dit moment. Maar besef altijd dat je werk niet het meest belangrijke in je leven is. Dat zijn je gezondheid, je dierbaren en je persoonlijke ontwikkeling. Je kunt altijd op zoek naar een andere baan, maar niet naar een ander leven. Als je werk je leven minder fijn maakt, onderneem dan stappen om dit te stoppen.
- Investeer in relaties met je collega’s. Je hoeft niet bij elkaar over de vloer te komen om vrienden te zijn. Je haalt veel meer plezier uit je werk als je weet dat je wordt verwelkomd door een groep vrienden, in plaats van een groep mensen waar je niets mee hebt. Bovendien geeft het je werkdagen veel meer glans – zelfs als je het werk niet leuk vindt. Dat is een enorme boost voor je werkgeluk.
- Solliciteer slimmer. Zit je vast in je carrière en weet je niet wat je wilt? Veel mensen blijven solliciteren op werk waar ze ongelukkig van worden – simpelweg omdat ze hier nu eenmaal voor gestudeerd hebben. Doe eens een beroepskeuzetest om uit te vinden welk werk écht bij je past. Ja, het is pijnlijk om je ‘studie weg te gooien’. Maar het is nog veel pijnlijker om je leven op te offeren voor een keuze die je lang geleden hebt gemaakt.
- Wees nu gelukkig. Wacht niet tot je die promotie hebt gemaakt, of totdat er dingen zijn veranderd. Je werkomgeving zal nooit perfect worden. Je hebt nu al alles in je om gelukkig te kunnen zijn.
- Richt je op de reis – niet het doel. Op veel uitkomsten op de werkvloer heb je geen of nauwelijks controle. Als je je vastklampt aan specifieke uitkomsten dan geeft dat mogelijk veel stress. Wat je ook kunt doen is jezelf uitdagen de beste versie van jezelf te zijn. Dit geeft je minder stress, meer uitdaging, meer plezier en meer controle.
- Stop met multi-tasken. Mensen die multi-tasken voelen zich sneller gestrest en zijn uiteindelijk minder productief. Pas mindfulness toe in je werk en doe één ding tegelijk met volledige aandacht. Zo bespaar je energie en kan werken zelfs ontspannend voelen.
- Je hoeft niet al je geluk uit je werk te halen. Maakt je werk je niet gelukkig? Geen zorgen, je kunt je geluk uit andere plekken halen. Zolang je werk je niet actief ongelukkig maakt hoeft het geen probleem te zijn. Misschien vind je het prima zo, en heb je geen zin in drastische veranderingen. In dat geval kun je altijd werken aan kleine dingen, zoals meer uitdaging voor jezelf vinden en de band met je collega’s verbeteren.
- Voorkom burnout en overspannenheid. Luister naar je lichaam, niet naar je werkgever. Je hebt maar één leven, één lijf en één kans om te genieten van deze rit. Hoewel je werkgeluk belangrijk voor je is, wil dat niet zeggen dat het belangrijker is dan je gezondheid op de lange termijn. Dus neem rust als je moe bent, slaap als je oververmoeid bent, neem minder hooi op je vork als je je overweldigd voelt en zoek hulp als je chronisch gestrest bent. Praat erover met je werkgever of manager. Niemand zit erop te wachten dat je een paar maanden ziek thuis zit.
- Communiceer open en duidelijk. Hoe beter je communiceert, des te makkelijker je werkrelaties worden. Spreek problemen en irritaties snel uit, zodat er niets gaat borrelen. Wees assertief maar houd het bij jezelf. Begin met ’ik vind…’ of ’ik ervaar het…’. Over jouw mening en ervaring valt niet te twisten.
De vitaliteit en het welzijn van je teamleden versterken?
Ontdek het Broednest zakelijk – ons platform speciaal ontworpen voor organisaties en bedrijven die de persoonlijke groei van hun team centraal stellen. 💼♥️
We geloven sterk in de kracht van persoonlijke ontwikkeling. Dit komt allemaal samen in het Broednest van soChicken. Met als resultaat? Een boost in werkplezier, een vermindering van stress en een golf van positiviteit binnen je werk.
Vergroot je werkplezier
We besteden een behoorlijk deel van ons leven op ons werk. Hoe gelukkiger we ons voelen op ons werk, des te fijner ons leven in het algemeen aanvoelt.
In deze Bundel (compacte cursus) werken we aan de belangrijkste pijlers van plezier op je werk. In kleine stappen, met snel resultaat.
We onderzoeken de obstakels waar je tegenaan loopt en bekijken wat jij zelf kunt doen om meer werkgeluk te ontwikkelen.
Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,1 door duizenden deelnemers.
Reacties
Ik vind mijn werk super leuk. Heb een zeer afwisselende baan elke dag is anders… maar mijn collega’s? Die ruil ik liever in! Heb er helemaal niks mee en wil ik ook graag zou houden, totaal mijn soort niet maar omdat mijn werk zo leuk is houd ik het al 12 jaar vol!
Ik ben net voor een jaar gedetacheerd bij een andere werkgever, meteen merk ik, dat ik meer mijn hersens mag gebruiken, fijn!
Wat het multi-tasken betreft (tip 11) :
Op sommige momenten kan dit ook ontspannend voelen. Bijvoorbeeld:
De eerste helft van de werkdag werk je onafgebroken aan één taak (single-tasken). Daarna ben je misschien moe van het lange concentreren op één taak en is het lekker om even door je mailbox te gaan om allemaal korte e-mails te beantwoorden en eventueel daarmee verband houdende taken te verrichten (verschillende onderwerpen, dus multi-tasken).
Dan heb je twee dingen tegelijk bereikt aan het eind van je werkdag:
1) Flink opgeschoten met je ‘single task’ waar je de eerste helft van je dag aan gewerkt hebt.; en
2) Een opgeruimde mailbox aan het eind van je dag!
Dankjewel voor je tips Jelle. Echter merk ik bij mij op werk dat het ook een verschil is of je parttime of fulltime werkt. Ik werk zelf fulltime en daarbij merk ik dat het een stuk minder makkelijk is om te denken dat je geluk niet per se uit je werk moet halen. Ik zit hier hele dagen, vijf dagen per week en naar mijn idee moet het dan wel leuk genoeg zijn om het ‘vol te houden’. Het overgrote deel van mijn week besteed ik aan werk, in tegenstelling tot collega’s die 2 of 3 dagen werken en de overige dagen ‘vrij’ zijn. Hoe kijk jij hier tegenaan?