Artikel opslaan

Inspelen op je uitgavenpsychologie

Als je bent zoals de meeste mensen dan geef je je geld uit in een curve. Aan het einde van de maand komt je salaris binnen en dat geeft een lekker gevoel. Je kunt plotseling meer uitgeven en let niet zo op wat je koopt.

Zo rond de helft van de maand log je in op je internetbankieren, en kom je erachter dat het hard gaat met het geld! Rustig aan doen dus. Je wordt wat kritischer op wat je koopt, je moet tenslotte nog een halve maand vooruit met het geld.

Hoewel je zuiniger wordt met je geld, wil dat niet zeggen dat je meteen niets meer kunt kopen. Een lekker broodje als je onderweg bent laat je heus niet liggen. “Die paar euro.”

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

“Dat ga ik niet laten voor die paar Euro!”

Van deze instelling maakt deze spaarmethode gebruik! Want al die kleine, dagelijkse uitgaven lijk je niet echt te voelen in je portemonnee. Je saldo daalt door dat dagelijkse broodje op het station zo langzaam dat je niet eens door hebt hoeveel geld deze broodjes je eigenlijk kosten. Door op deze manier ook te sparen heb je niet door hoeveel geld je eigenlijk spaart.

Het is eigenlijk heel simpel. Je spaart de hele maand door automatisch steeds kleine en vreemde bedragen. Deze bedragen zijn zo klein dat ze eigenlijk niet opvallen, maar zijn groot genoeg om aan het einde van de maand een lekker spaarpotje over te houden. Je spaart geld, zonder dat je er iets van merkt! Sterker nog, je wordt waarschijnlijk zuiniger met je geld, omdat er minder van lijkt te zijn.

In plaats van een maandelijkse grote afboeking naar je spaarrekening smeren we het bedrag uit. Je geeft je geld uit op dagelijkse basis, dus waarom zou je niet sparen op dagelijkse basis?

Je kunt deze methode ook als aanvulling gebruiken op je huidige spaarplan. Bovendien kun je de hoogte van de bedragen natuurlijk zelf aanpassen, misschien kun jij maar 2 euro per dag missen, of misschien juist wel 20!

Instellen via internetbankieren

Deze manier van sparen is een manier om jezelf voor de gek te houden, op een goede manier natuurlijk. Het lijkt een beetje op een ouderwetse spaarpot, alleen dan automatisch en mét rente. Vergelijk online de verschillende spaarrekeningen van de banken, of bekijk bij jouw huidige bank de bestaande spaarrekeningen en spaarrentes, zoals de ING doet in een handig overzicht.

Wat moet je doen om te beginnen?

Als je nog geen internetbankieren hebt (wat onwaarschijnlijk is), vraag dit dan direct aan. Open vervolgens ook een internetspaarrekening als je die nog niet hebt. Informeer naar de verschillende rentepercentages bij de verschillende banken en kies voor een rekening met een gunstig rentepercentage.

Vervolgens ga je de automatische opdrachten instellen. In het ‘overschrijven’ venster kun je kiezen om deze opdracht maandelijks uit te voeren. We gaan hier 10 opdrachten invoeren die maandelijks terugkeren.

We gaan nu uit van een spaarbedrag van €€40,- per maand, maar je kunt ieder bedrag kiezen. We kiezen voor vreemde bedragen omdat je hier lastiger mee kunt rekenen in je hoofd, en je dus geen idee hebt hoeveel je nu precies gespaard hebt en wat je saldo momenteel is.

Voorbeeld van een onbewust spaarplan

Je stelt 10 opdrachten in met steeds verschillende bedragen. Iedere opdracht keert terug op een specifieke dag in de maand.

  • 1e van de maand: €2,34
  • 4e van de maand: €4,88
  • 7e van de maand: €3,56
  • 10e van de maand: €4,09
  • 13e van de maand: €6,23
  • 16e van de maand: €2,53
  • 19e van de maand: €1,86
  • 23e van de maand: €6,71
  • 26e van de maand: €5,67
  • 28e van de maand: €2,13

Sparen voor de toekomst

Het is verstandig om zo’n 10% van je inkomen opzij te zetten voor de toekomst. Met dit voorbeeld heb je na twee jaar sparen iets meer van €1.000,- verzameld (bij ca. 3% rente). Kijk wat voor jou het beste werkt en probeer het eens. Je kunt meer of minder opdrachten instellen, met hogere of lagere bedragen.

Je kunt deze methode natuurlijk gebruiken om voor de toekomst te sparen. Een andere leuke optie is om deze rekening in te zetten als ‘leuke dingen’ spaarpot. Het geld dat je hier verzamelt mag je dan van jezelf uitgeven aan etentjes en andere dingen die je leuk vindt.

Wie weet kun je jezelf op deze manier ook dwingen om meer opzij te zetten!

Meer lezen over omgaan met geld

Financieel Onbezorgd Leven Wil je verder lezen hoe je geld voor je kunt laten werken, en hoe je met geld je leven kunt verrijken? Lees dan ons nieuwe eBoek, vol met simpele tips om veel meer geluk, vrijheid en levenskwaliteit uit iedere euro te halen!

Ontdek hoe je je vrijheid vergroot, hoe je je leven leuker maakt en je toekomst mooier.

Lees meer over dit eBoek…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test