Artikel opslaan

“I’d like to live as a
poor man with lots of money.”

Pablo Picasso

Een spaarbuffer voor rust en vrijheid

Het is best simpel – met een gezonde spaarbuffer heb je geen last van geldzorgen. Dat is onwijs waardevol, aangezien geldzorgen bijzonder stressvol zijn.

Een spaarbuffer is onmisbaar in een veerkrachtig huishouden. Toch vinden veel mensen het lastig om een gezonde spaarbuffer op te bouwen.

Waarom? Omdat het opbouwen van een spaarbuffer vaak langzaam gaat en de positieve effecten ervan pas komen als je al een heel eind op weg bent. Het is saai – dus het wordt op de lange baan geschoven.

Logisch – maar zonde. Een gezonde spaarbuffer bezorgt je niet alleen rust en de prettige afwezigheid van geldzorgen – het helpt je ook om meer vrijheid te ervaren en meer zeggenschap te ontwikkelen over je eigen tijd.

Beide onwijs waardevol en meestal waardevoller dan de dingen die je normaal gesproken met je geld koopt. Dus laten we eens kijken hoe je deze voordelen zelf ook kunt ervaren.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Hoeveel kan ik het beste opzij zetten?

Hoe hoog moet je spaarbuffer zijn? Het antwoord is voor iedereen anders, maar dit is een praktisch handvat: koppel de hoogte van je spaarbuffer aan de hoogte van je maandelijkse uitgaven en de periode van vrijheid die je voor jezelf wilt ontwikkelen.

Bijvoorbeeld: je geeft elke maand €1.500 uit aan vaste lasten, boodschappen en andere kosten. Als je €1.500 in je spaarbuffer hebt kun je dus een maand leven zonder inkomen. Dit geeft je dus een maand potentiële vrijheid.

Dat is een goed begin.

Als je nu netto €1.800 overhoudt, dan kun je iedere maand €300 sparen. Dit betekent dat je iedere 5 maanden een extra maand vrijheid kunt verzamelen.

Ik adviseer om als spaardoel minimaal zes maanden aan uitgaven te verzamelen in je spaarbuffer. Vind je dit bedrag aan de hoge kant? Besef dan dat je – als je wilt – meer mogelijkheden hebt:

  • Werk je voor een werkgever? Zoek dan eens uit hoeveel maanden je recht hebt op WW. Je zou als doel kunnen stellen dat je (om te beginnen) je WW zes maanden kunt aanvullen tot je huidige uitgavenpatroon.
  • Je kunt onderzoeken op welke manieren je optionele uitgaven zou kunnen schrappen zodra het nodig is. Je kunt in zo’n situatie bijvoorbeeld uitgaven aan horeca, reizen en uitstapjes schrappen, waardoor je toekunt met een lagere spaarbuffer.

Je kunt deze aanpakken ook zien als verschillende mijlpalen in je reis richting je uiteindelijke doel van zes maanden.

Waarom een spaarbuffer van zes maanden?

Omdat een spaarbuffer van zes maanden écht anders voelt dan een lagere spaarbuffer. Zes maanden is een lange tijd. Als je die hele periode prima kunt rondkomen zonder inkomen (of een veel lager inkomen), dan geeft dat je ontzettend veel mogelijkheden – en dus veel vrijheid.

Het gevoel van vrijheid groeit samen met je spaarbuffer. Dat merk je nog niet als je een paarhonderd of zelfs een paarduizend euro hebt gespaard. Maar je begint het wel te merken wanneer je de zes maanden benadert.

Ineens besef je dat er vrijwel geen onverwachte uitgaven zijn die je niet kunt opvangen. En dat je veel minder afhankelijk bent van die (vervelende) baan dan vroeger.

Je krijgt een gevoel van lucht en ruimte – een grotere bewegingsvrijheid. Je zou een paar maanden niet kunnen werken als je zou willen. En als je inkomen plotseling vermindert of verdwijnt, dan heb je een behoorlijke spaarbuffer om op terug te vallen.

Het is niet leuk als het gebeurt – maar het is geen crisis. En dus niet langer een bron van zorgen. Heel fijn.

Maar zo’n spaarbuffer opbouwen duurt een eeuwigheid!

Ja, dat kan. Als je iedere maand maar een klein bedrag kunt sparen, dan zal het een hele tijd duren voordat je je spaarbuffer hebt opgebouwd.

In het eerdere voorbeeld zou het je 2,5 jaar duren om een spaarbuffer van zes maanden op te bouwen. Dit is de reden waarom een zuinige, simpele levensstijl zo waardevol is.

Stel, je verdient nog steeds €1.800 per maand. Maar in plaats van €1.500 per maand, doe je je best om rond te komen van €1.200 per maand. Je verlaagt wat uitgaven, je verandert wat gewoontes – en ineens ziet de situatie er heel anders uit:

  • Doordat je minder uitgeeft houd je meer geld over om te sparen (€600 in plaats van €300).
  • Doordat je uitgaven lager zijn is je spaardoel ook lager geworden voor een spaarbuffer van zes maanden (€7.200 in plaats van €9.000).
  • Hierdoor bereik je je doel veel sneller (in 12 maanden in plaats van 2,5 jaar!).

Besparen en dán sparen zorgt ervoor dat je spaarbuffer razendsnel groeit. En zodra je die zes maanden bereikt hebt, kun je onderzoeken of je nóg meer vrijheid wilt sparen of je geld wilt gebruiken voor andere zaken.

Overwin het saaie en oncomfortabele midden

Zodra je begint met het vullen van een lege spaarbuffer word je geconfronteerd met het saaie midden. Je doet je best om geld opzij te zetten, maar het is nu vooral oncomfortabel:

  • Aan de ene kant moet je bepaalde dingen laten zodat je kunt sparen.
  • Aan de andere kant levert dat offer je nog niet zoveel op.

Onthoud op deze momenten dat iedere euro die je apart zet je iets vrijer maakt. En dat de beloning (het gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid) echt komt.

Nu voelt het misschien alsof een nieuwe iPhone je veel gelukkiger zal maken. Maar wanneer je eenmaal die zes maanden passeert, zul je merken dat de vrijheid en mogelijkheden veel waardevoller zijn dan vrijwel alle spullen die je zou kunnen kopen voor dit geld.

Het leven is rustiger, kalmer en veerkrachtiger met een gezonde spaarbuffer. Je spaarbuffer is geen offer dat je jezelf oplegt – het is een geschenk dat je jezelf gunt.

De voordelen van zuiniger leven

5 strategische voordelen van een zuinige levensstijl Bundel

Constant beneden je stand leven is één van de slimste dingen die je kunt doen. Hierdoor zorg je ervoor dat je iedere maand een stukje vrijer en veerkrachtiger wordt.

In deze bundel wil ik je laten zien waarom een zuinige levensstijl een strategische investering is voor een goed leven. Een verandering die je leven beter maakt, niet minder goed.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,1 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test