Artikel opslaan

1. Je leeft!

Toegegeven, er zijn tijden waarin je dit gegeven misschien niet als iets positiefs beschouwt. Maar ik denk dat het voor de meeste mensen, het grootste gedeelte van de tijd positief is om in leven te zijn. Leven is een wonder. Omdat onze wereld krioelt van het leven beschouwen we het vaak als vanzelfsprekend. Maar dat is het niet.

Er was een tijd dat jij er niet was, en toen ineens wel. Je werd gedragen in de buik van je moeder, gebaard in een complexe wereld. Je ademt in en uit, je eet en beweegt. Je voelt, ziet en ervaart. Je wordt ouder, wijzer en misschien heb je zelf al nieuw leven gegeven.

Wonderlijk. Dat je in staat bent om dit te lezen, dat ik met jou kan communiceren. Dat alles is bijzonder. Mooi en wonderlijk. En wat het leven ook op je pad gooit, je leeft, je ervaart de reis. Voorspoed en tegenslag, ups en downs. Als je je even niet laat verwikkelen in alle toestanden in je leven en een stapje terug doet, dan besef je hoe bijzonder het is om te leven.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek ๐ŸŽ‰

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! ๐Ÿฅณ

Wacht niet te lang, de oplage mรฉt bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

2. Er gaan zoveel dingen goed

Waarom richt het nieuws zich voornamelijk op negatieve ontwikkelingen? Aan de ene kant omdat we dol zijn op sensatie, omdat we onze angsten dolgraag bevestigd zien. Aan de andere kant omdat negatieve gebeurtenissen uitzonderlijk zijn.

Ja, er gebeurt veel ellende op deze wereld. Maar er is bij lange na niet zoveel ellende als dat er dingen zijn die gewoon goed gaan. Er zijn meer diersoorten die niet uitsterven dan diersoorten die wel uitsterven. Er zijn meer mensen niet hongerig dan dat er mensen hongerig zijn. Er zijn meer mensen niet eenzaam dan dat er eenzaam zijn.

Er is meer vrede dan oorlog, meer liefde dan haat, meer lachen dan huilen. Dingen die goed gaan is de norm. Dingen die niet goed gaan is de uitzondering. En uitzondering is nieuwswaardig. Het beeld dat de media van de wereld schept neigt naar ellende. Maar er is meer dan ellende. En het is de kunst om daar meer van te zien.

Er gaat zoveel goed in de wereld. Er gaat zoveel goed in jouw leven. Jij hebt zoveel goede eigenschappen waar je perfect tevreden over kunt zijn.

3. Je hebt veel meer vrijheid dan je denkt

We zetten onszelf soms gevangen in het leven dat we hebben vormgegeven. Vastgeroest in patronen, in relaties en op bepaalde plekken. Maar wist je dat jij nog steeds de vrijheid hebt om te bepalen hoe je je leven inricht?

Je kunt doen wat je wilt. Nee, je kunt niet iedereen tevreden houden. Als dat is wat je probeert dan zul je sowieso ongelukkig worden. Het is al moeilijk genoeg om zelf gelukkig te zijn.

Dus? Dus jij kunt je werk morgen opzeggen als je dat wilt. Je kunt je leven over een andere boeg gooien. Je kunt een bijzondere reis plannen, nieuwe mensen ontmoeten en andere mensen uit je leven gooien. Je kunt van alles doen, zolang je je niet laat vastzetten in het leven dat je hebt.

Jij kiest ervoor om te leven zoals je leeft. Zelfs als je niets wilt veranderen, besef dat jij er voor een groot deel zelf voor kiest om te leven zoals je leeft. Je hebt ontzettend veel vrijheid, ook als je alles wilt houden zoals het is.

4. Je wordt steeds beter in dit spelletje

Je hebt vandaag meer levenservaring dan gisteren. En naarmate je ouder wordt, zul je merken dat het leven je op bepaalde vlakken steeds makkelijker afgaat. Ja, je krijgt er nieuwe uitdagingen bij (zoals het accepteren van vergankelijkheid). Maar je maakt je ook niet meer zo druk om die dingen die vroeger je hele leven overhoop gooiden.

Fijn leven is een kunst, en jij wordt er steeds beter in. Dat is fijn en positief zou ik zeggen.

5. Jij kunt je leven mooier maken

Jij bepaalt waar je behoefte aan hebt. En jij bent in staat om je leven te veranderen op de manier die jou gelukkiger maakt. Of dat nu inhoudt dat je je grote droom gaat waarmaken, je gezondheid gaat verhogen, een langslepende kwestie oplost of op zoek gaat naar de zin van het leven.

Het leven is geen race. Als het een race zou zijn, dan ben jij de enige deelnemer. Het is jouw spel, jouw reis. En jij bepaalt voor een groot deel waar de reis naartoe gaat. Of je je gestrest voelt onderweg, of je geniet van het uitzicht of niet, of je lekker ronddwaalt of rechtstreeks naar de hoogtepunten reist, of je je settelt op een vaste plek of blijft reizen. Jij bent je eigen gids.

Onderweg kom je mensen tegen. Deze mensen vinden dingen van jou. Jij kunt ervoor kiezen of je jouw reis aanpast vanwege hun meningen, of je ze meeneemt op jouw reis of dat je een andere weg inslaat.

Jij kunt jouw leven mooier maken. En dat is positief, aangezien jij degene bent die daar het meest van zal profiteren. Dus als je het wilt, kun je het doen.

Het leven barst van de positieve dingen, als je de moeite neemt om even te kijken. Naast deze punten is er namelijk nog veel meer. Er zijn zo ontzettend veel dingen goed gegaan om dit moment mogelijk te maken. Om het mogelijk te maken dat jij deze tekst kunt lezen. Van de big bang tot groep 3 tot de digitale revolutie.

Mooi spul. Dus stop met het constant checken van al die nieuws-apps op je telefoon. Richt je op die dingen die goed gaan in jouw leven en in de wereld. Dan sta je een stuk dichter bij de realiteit.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test