Artikel opslaan

Het leven is nooit af

Ik ben een lifestyle designer – op dagelijkse basis ‘kneed’ ik het leven zodat het wordt zoals ik wil. Nee, niet alles is maakbaar. Maar dan passen we daar gewoon een mouw aan. Bijvoorbeeld door mezelf te kunst van acceptatie aan te leren. Of door simpelweg te leren van de gebeurtenis, zodat ik dergelijke situaties in de toekomst kan voorkomen.

Dus ja, ik ben altijd bezig. Altijd bezig in mijn hoofd, altijd aan het lezen, altijd aan het filosoferen. En als je me beter kent dan weet je dat ik er ook altijd over praat.

Irritant – misschien. Maar het is wat ik het liefste doe. En ik kan mezelf niet helpen, dus zet ik die eigenschap om in iets constructiefs. Zoals mijn bevindingen delen op soChicken, mijn eigen leven stap voor stap leuker maken en de opwaartse spiraal in stand houden.

Maar het heeft ook een keerzijde. En misschien komt die je bekend voor.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

De keerzijde van de opwaartse spiraal

Door continu bezig te zijn met verbetering, blijkt het verdomd lastig om simpelweg tevreden te zijn. Om te genieten van de plek waarop ik me bevindt, zonder alweer te anticiperen op de volgende stap.

  • Ik kan niet lang tevreden zijn met mijn (inmiddels) super opgeruimde huis na mijn tweede grote minimalisatie-slag. Ik ben meteen alweer bezig met de volgende stap (zoals: wat is mijn Google Drive eigenlijk een zooitje).
  • Ik kan zo moeilijk gewoon op mijn kont blijven zitten, en gewoon tevreden zijn met mijn leven. Er kriebelen altijd weer nieuwe projecten. Misschien moet ik het noorderlicht zien dit jaar? Misschien moet ik ook zonnepanelen op de schuur leggen? Misschien moet ik robots gaan bouwen? Misschien moet ik één of ander lijp systeem bedenken om met nóg minder moeite een gezond ontbijt op tafel te zetten? Misschien moet ik een bergbeklimmer worden? Of een camper kopen of allerlei dingen automatiseren zodat er volstrekt overbodige zaken automatisch plaatsvinden?
  • Ik vind het vaak lastig om op het moment te focussen. Niet omdat ik pieker maar omdat ik zo enthousiast ben over de toekomst – een toekomst die beter, leuker en fantastischer belooft te worden. Daardoor vliegt dat ‘saaie nu’ vaak een beetje voorbij.

Lastig. En zonde. Want ik weet dondersgoed: het hier en nu is alles wat er is. Straks is een illusie, zojuist is slechts een herinnering. Alles wat bestaat is dit moment. En door zo te leven stel ik mijn geluk uit.

Wit zand tussen mijn tenen en toch niet tevreden

Ergens denk ik vaak dat ik in de toekomst nóg gelukkiger zal zijn. Ik maak mezelf dan steeds wijs dat ik op het randje van een fantastisch leven sta – en dat er nog één obstakel in de weg zit.

Het is de ultieme paradox – liggend op een ongerept, paradijslijk wit strand in Thailand, filosoferend over hoe ik mijn leven leuker ga maken. Over hoe ik meer kan genieten van het moment, hoe ik me vrijer kan voelen.

Dat is toch een maffe situatie? Alsof ik mezelf het geluk eigenlijk niet gun, alsof ik erover wil nadenken maar het niet durf te voelen. Omdat ik zoveel fantastisch-heid in één keer niet kan verdragen.

Want wat heb ik nog te wensen over met een tropisch paradijs onder mijn kont, een cocktail in de hand, de liefde van mijn leven aan mijn zijde en wit zand tussen mijn tenen?

jelle-hermus-thailand

Geniet simpelweg van het moment

We doen dit allemaal van tijd tot tijd. We dromen van een leven waarin we onbezorgd kunnen genieten van ieder moment. Terwijl we precies dát zouden ervaren als we even zouden stoppen met filosoferen, en simpelweg zouden genieten.

De obstakels die in de weg lijken te staan van ons geluk zijn het leven. Het leven gaat nooit magisch ‘op zijn plaats vallen’. En zelfs als dat gebeurt, dan is dat slechts tijdelijk. De obstakels naar geluk zijn in werkelijkheid geen obstakels – het is de enige gelegenheid die je krijgt om je gelukkig te voelen. Gelukkig zijn is iets wat je alleen nu kunt ervaren, niet straks.

Wat je nodig hebt is wat lef om écht in het leven te duiken. Om ieder moment écht te ervaren. Zonder te dromen, zonder nostalgie, zonder virtual reality brillen, tablets, smartphones en Apple Watches.

Gewoon content zijn met waar je staat op dit moment in je leven. Even helemaal tevreden zijn – er bestaan weinig dingen die beter voelen.

Dus mocht je, net als ik, ooit op dat ongerepte tropische Thaise strandje belanden – denk dan niet aan mij. Maak niet de fout die ik maakte maar ervaar je geluk met volle teugen. Voel het zand tussen je tenen, neem een slokje van je cocktail, kijk nog een keer naar je meest favoriete persoon op Aarde – rek je helemaal uit en ontspan je in je strandstoel.

Het leven is goed als je het even met rust weet te laten.
Of als je een palmboom knuffelt.

palmboom-knuffelen

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test