Artikel opslaan

Het zijn niet jouw regenwolken

Laatst liep ik met mijn vader en moeder door Rotterdam. Het weer was zacht en het was droog. In de verte zag de lucht er echter donker uit, waarop mijn moeder zei: ”Kijk eens wat een donkere lucht er aan komt!”

Ik vond het een interessante uitspraak, aangezien ik de situatie totaal anders zag. Er was wat mij betreft geen enkel bewijs dat de regenwolken onze kant op kwamen. Wat mij betreft was de kans net zo groot dat deze wolken van ons af dreven. En eerlijk gezegd ging ik daar ook vanuit. Donkere wolken – niet voor ons.

Regelmatig tref ik echter mensen die leven met een ’donkere wolken – wel voor ons’ instelling. Die lijken te denken dat hemel en aarde bewegen om hen een vervelende dag te bezorgen. Om hen altijd pech te brengen. Met daarbij de prachtige uitspraken als “dat heb ík weer”.

Denk je vaker negatief dan je zou willen? Hieronder vind je zes tips om positiever te worden in het dagelijks leven.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Stop met het labelen van gebeurtenissen

Regen is niet goed of slecht. En dat geldt eigenlijk voor alles. Soms is regen verlossend, verfrissend en ontzettend wenselijk. Soms heb je er geen zin in. Maar dat zegt meer over jou dan over de regen.

De regen is gewoon. En dat geldt voor alle gebeurtenissen in je leven. Als je inziet dat jij degene bent die stickers plakt op de dingen die gebeuren, dan zie je ook hoe je ervoor kunt kiezen om een keer géén sticker te plakken. Of een andere sticker te plakken dan je normaal gesproken zou doen.

Wat dacht je van: Kijk eens wat een donkere lucht! Gezellig zeg, echt herfstig. Zullen we straks lekker warme chocolademelk drinken in dat leuke zaakje?

2. Probeer altijd twee kanten te zien

Elke gebeurtenis heeft meerdere kanten. We zien er standaard één. En welke dat is, hangt af van je levensinstelling. Probeer vaker ook de andere kant te zien.

Ja irritant dat het gaat regenen. Maar doordat jullie moesten rennen voor de regen hebben jullie wel ontzettend gelachen. Of je kon er op zijn minst achteraf om lachen. Of je hebt je beweging voor vandaag meteen meegepakt. Of je laat de regen rustig vallen, en beseft dat regen simpelweg water is. En dat het eigenlijk een heel mooi verschijnsel is. Het is maar hoe je er tegenaan kijkt.

3. Alles heeft een mooie kant

Tegenslagen maken je sterker, een zieke tante brengt de familie dichter bij elkaar, een lastig probleem maakt je vindingrijker, een fout helpt je groeien.

Onwenselijke gebeurtenissen – neutrale gebeurtenissen die jij bestempelt als ‘onwenselijk’ – hebben meer kanten dan je denkt. Vraag jezelf bij je volgende tegenslag eens af hoe dit eigenlijk ook goed uitpakt. Wat kun je ervan leren, welke positieve bijwerkingen heeft deze situatie?

Irritant dat je te laat bent begonnen met dat grote project, waardoor je nu heel veel moet doen in korte tijd. Maar, het is ook een goede gelegenheid om aan jezelf te bewijzen hoe goed je kunt plannen en hoe effectief je eigenlijk kunt werken als het echt nodig is.

4. Het is allemaal subjectief

Veel pessimisten noemen zichzelf realist. En weet je wat? Ik ben vrij optimistisch ingesteld, en ik vind mijn kijk op de wereld ook aardig realistisch. Wat zegt dat? Het zegt dat realiteit altijd subjectief is. Iedereen ervaart de wereld op zijn eigen manier.

Wat je invalshoek ook is, je zult altijd bewijs vinden dat jij gelijk hebt. Als je denkt dat de wereld constant in brand staat, dan vind je daarvoor in het dagelijkse nieuws meer bewijs dan goed voor je is. Als je gelooft dat de wereld steeds liefdevoller wordt, dan vind je daar steeds meer bewijs voor. Zelfs in datzelfde nieuwsbulletin.

In wat voor wereld wil jij geloven? En, welke levenshouding dient jou op de lange termijn?

5. Je hebt dus nooit gelijk

Als realiteit subjectief is, dan is jouw realiteit nooit de beste. Het is er een van velen. Ook al zie jij in een situatie maar één mogelijkheid, dan wil dat niet zeggen dat dit ook de enige mogelijkheid is.

Dus ook al weet je zeker dat er alleen maar negativiteit te zien is, troost jezelf dan met de gedachte dat er wel positieve kanten zijn maar dat jij ze nu simpelweg niet ziet.

6. Probeer van het positieve uit te gaan

Hoe je dat doet? Door zo vaak mogelijk alle kanten van een gebeurtenis te zien, en te kiezen voor de kant die jou het beste gevoel geeft. Als je jezelf dan toch voor de gek gaat houden met een subjectieve realiteit, doe het dan op een manier die je leven leuker maakt.

Een voorbeeld? Je wordt op de snelweg afgesneden door een ‘roekeloze’ dame. Je eerste impuls is woede. Je weet zéker dat degene achter het stuur een enorme **** is.

Prima. Je tweede impuls is dan om te bekijken wat andere redenen kunnen zijn dat iemand zich zo gedraagt:

  • Misschien keek ze niet goed in de spiegel, en heeft ze jou over het hoofd gezien. Kan gebeuren, overkomt ons allemaal weleens.
  • Misschien rijdt ze nog niet zo lang, en is ze onzeker in het verkeer. Waardoor er soms vreemde situaties ontstaan.
  • Misschien heeft ze net te horen gekregen dat er iets ergs is gebeurt in haar familie, en is ze er met haar hoofd niet bij.
  • Misschien zei ze ‘sorry’ in zichzelf toen ze merkte dat haar actie een beetje roekeloos was.
  • Misschien heeft ze een enorm zware dag gehad op het werk, en zit ze sowieso niet lekker in haar vel. Waardoor ze geprikkeld reageert, en gespannen achter het stuur zit.
  • Misschien is ze wel echt gewoon een bitch, en kan het haar niet schelen. Maar zelfs dan kun je compassie voelen voor het feit dat ze haar leven waarschijnlijk onnodig moeilijk maakt. Dan kun je dankbaar zijn voor het feit dat jij voor een meer liefdevolle instelling kiest die je veel meer rust en plezier oplevert.

Er is een heel scala een mogelijkheden. Iemand vervloeken is er slechts een van. En niet eens de meest logische als je het mij vraagt.

Dus? Regenwolken zien en regen op je bol krijgen zijn twee losse dingen. En de één is niet altijd het gevolg van het ander. Er zijn talloze mogelijkheden. Kies je voor een positieve houding, dan maak je je leven leuker en lichter. En het is natuurlijk gewoon een stuk gezelliger.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test