Artikel opslaan

Wat is een affirmatie?

Een affirmatie is een soort leugentje dat je voor jezelf formuleert. In een affirmatie omschrijf je hoe je zou willen dat de realiteit was. Door deze zin regelmatig voor jezelf te herhalen beginnen je hersenen het te geloven waardoor je deze realiteit meer en meer zult gaan ervaren.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. ๐ŸŽ‰

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Voorbeelden van affirmaties

Drie voorbeelden van affirmaties zijn:

  • “Iedereen is aardig tegen mij”
  • “Ik ben een geweldige student”
  • “Ik verdien dagelijks moeiteloos geld”

Hoe werken affirmaties?

Met een affirmatie probeer je je hersenen als het ware voor de gek te houden. Het zit namelijk zo: Je hersenen geloven wat ze vaak te zien of te horen krijgen. En naar aanleiding van wat je hersenen geloven stel je bepaalde filters op die er voor zorgen dat deze geloven ook altijd kloppen.

Als jij bijvoorbeeld gelooft dat iedereen altijd aardig tegen je is is dit waarschijnlijk ook zo. Zodra je tegen jezelf zegt: “Dit is zo’n dag waarop alles mis gaat”, en je dat ook gelooft heb je meestal gelijk. Het zal allemaal mis gaan die dag.

De filters die je hersenen ontwikkelen zorgen ervoor dat je altijd ervaart wat je verwacht. Met affirmaties probeer je je hersenen nieuwe geloven aan te praten om zodoende je filters bij te stellen. Daardoor zul je de wereld dus ook anders ervaren. Je bent dus in feite bezig jezelf te hersenspoelen.

Affirmaties herprogrammeren als het ware je hersenen waardoor je de wereld om je heen anders zult ervaren.

Hoe pas je affirmaties toe in het dagelijks leven?

Ten eerste moet je jezelf de vraag stellen welke affirmaties je wilt geloven. Wat zou je het liefste anders zien? Als je meer geld wilt verdienen kun je daar een affirmatie van maken. Het kan zijn dat jij gelooft dat het moeilijk is om geld te verdienen, omdat dit simpelweg altijd zo is geweest voor jou. Je eigen geloof wordt steeds opnieuw bevestigd.

Schrijf bijvoorbeeld de volgende affirmatie voor jezelf op: “Ik verdien heel eenvoudig veel geld”. Zeg het hardop tegen jezelf en herhaal een aantal keer. Schrijf je affirmatie in je agenda of op een andere plek waar je het regelmatig ziet. Zeg het regelmatig tegen jezelf.

Blijf de affirmatie net zo vaak herhalen tot je hem zelf op een bepaalde manier begint te geloven. Ergens weet je dat het onzin is, maar aan de andere kant voelt het ook als een soort ‘waarheid’.

Door het te blijven herhalen herprogrammeer je je geloven rondom geld en zul je merken dat het na een tijd steeds makkelijker wordt om geld te verdienen. Hierdoor wordt je geloof sterker en is je affirmatie geslaagd: Je zit in een positieve spiraal. Als je dit hebt bereikt is het tijd om aan de slag te gaan met een nieuwe affirmatie!

Een krachtig gereedschap om te ‘kleien’ met je leven

Werken met affirmaties is een speelse en toch krachtige manier om je leven te sturen in de richting die jij wilt. Door jezelf nieuwe geloven aan te praten zul je daadwerkelijk veranderingen in je leven zien.

Hoe jij de wereld om je heen ervaart is namelijk maar net hoe jouw hersenen hem willen ervaren. Door je hersenen nieuwe geloven en verwachtingen mee te geven kun je kleien met je eigen leven.

Wil je meer leren over affirmaties? Lees dan het onderstaande boek.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test