1. Je streeft altijd naar een 10
Een voldoende is voor jou niet goed genoeg, jij gaat voor de 10. Op school, op je werk en in je privéleven wil je altijd het beste uit jezelf halen. Zelfs als anderen je een compliment geven over je prestaties, denk jij dat het beter had gekund.
Hierdoor stel je vaak onrealistische doelen en leg je veel druk op jezelf. Dit is een gegarandeerd recept voor teleurstelling, want niemand is perfect en soms lopen dingen nu eenmaal anders dan gepland.
2. Echt tevreden ben je bijna nooit
Doordat je de lat zo hoog legt, ben je bijna nooit tevreden. In plaats van te kijken naar de dingen die goed gaan, focus jij je op fouten en tekortkomingen.
Zodra je een doel hebt behaald, ben je alweer bezig met wat er nog meer bereikt moet worden. Genieten van je eigen succes doe je niet. Het moet altijd meer, beter en anders.
3. Jouw ergste nachtmerrie? Een foutje maken
Ergens in je leven ben je bang geworden om fouten te maken. Bijvoorbeeld tijdens je schooltijd of doordat je je ouders vroeger niet wilde teleurstellen.
Hierdoor ben je onbewust gaan denken dat fouten maken verschrikkelijk is. Maar is dat wel zo? Ben je voor anderen net zo streng als voor jezelf? Of mogen zij wel een foutje maken?
Deze angst om fouten te maken kan er ook voor zorgen dat je nieuwe uitdagingen uit de weg gaat uit angst om te falen. Zo mis je een heleboel nieuwe ervaringen en leermomenten.
4. Je vertoont uitstelgedrag
Stel je lastige of moeilijke taken vaak uit tot het laatste moment? Vraag jezelf dan af waarom je dit doet.
Misschien stel je taken uit omdat je bang bent dat je ze niet perfect kunt uitvoeren. Je wacht op het ideale moment of de perfecte omstandigheden. Die perfecte omstandigheden komen natuurlijk nooit, dus uiteindelijk moet je het alsnog op het laatste moment doen. Met extra veel stress.
In het ergste geval haal je zelfs de deadline niet. Wat weer een reden is om voortaan nóg strenger voor jezelf te zijn. Zo komt je in een negatieve spiraal terecht.
5. De controle loslaten? Liever niet!
Brr, als je ergens een hekel aan hebt dan is het wel aan de controle loslaten. Jij bent de meester van de vaste routines, checklijsten, inpaklijsten, dagschema’s en in-geval-van-nood-plannen.
Of je nu aan een project werkt, op vakantie gaat of een verjaardagsfeestje organiseert, je probeert voortdurend alles onder controle te houden.
Iets aan het toeval overlaten? Je moet er niet aan denken! Zelfs op je eigen feestje kun je niet genieten. Je blijft controleren of alles goed gaat en iedereen het naar de zin heeft.
6. Jouw behoeften komen op de tweede plaats
De druk die je voelt om constant te presteren zorgt ervoor dat je vergeet om goed voor jezelf te zorgen. Jouw eigen behoeften komen op de tweede plaats.
Je slaat bijvoorbeeld maaltijden over of je eet ongezond. Je neemt geen tijd voor rust en ontspanning of je hebt zelfs slaapproblemen. En als je lichamelijke klachten hebt, dan negeer je die.
Onthoud dat je geen supermens bent en dat jouw batterij soms ook opgeladen moet worden.
7. Je vergelijkt jezelf altijd met anderen
Als er iets zonde van je tijd is, is het wel jezelf vergelijken met anderen. En toch betrap jij jezelf regelmatig op gedachten als: ‘Hij doet dat veel handiger’, ‘was ik maar net zo slank’ of ‘zij is veel slimmer’.
Kortom, je legt de lat hoog en voelt je tekortschieten in vergelijking met anderen. Zelfs als zij geen hoge verwachtingen van jou hebben.
Daarbij vergeet je dat je zelf al alles in huis hebt voor een succesvol en gelukkig leven.
8. De druk die je jezelf oplegt zorgt voor stress
De hele tijd perfect willen zijn kost ongelooflijk veel energie. Het is dus niet zo gek als je last hebt van stress en uitputting. Door de druk die je jezelf oplegt, voel je je vaak gespannen, rusteloos en overweldigd.
Vergelijk het met een elastiekje dat je blijft uitrekken. Op een gegeven moment is de rek er echt wel uit. Deze chronische stress kan grote negatieve gevolgen hebben voor je fysieke en mentale gezondheid.
9. Een ander ergens op aanspreken vind je lastig
Je zou denken dat als je zo streng bent voor jezelf, je dat je dat ook bent voor anderen. Dit klopt niet. Je vindt het juist lastig om een ander ergens op aan te spreken.
De reden? Je twijfelt aan je eigen beoordelingsvermogen. Je denkt: ‘Ligt het aan mij?’ ‘Was ik niet duidelijk genoeg?’ ‘Zijn mijn verwachtingen van de ander niet te hoog?’
Stop met twijfelen aan jezelf. Als een ander zich niet aan de afspraken houdt, slecht werk levert of jouw grenzen overschrijdt, dan mag je daar best iets van zeggen.
10. Krijg je kritiek? Dan trek je je dit persoonlijk aan
‘Wat moet een ander daar niet van denken?’ Als deze gedachte bekend klinkt, dan geef je de buitenwereld te veel macht over jouw leven.
Je hebt een sterke behoefte aan goedkeuring en je vindt het moeilijk om jezelf te accepteren, tenzij anderen positief over jou denken.
Dit betekent ook dat je kritiek persoonlijk opvat. Het punt is alleen: iedereen krijgt weleens kritiek. Van de minister-president tot de bakker op de hoek.
Het is daarom goed om te bedenken dat kritiek niets zegt over jou als persoon. Het zegt iets over je gedrag in een bepaalde situatie, het resultaat van je acties of de verwachtingen van de ander.
Je perfectionisme stap voor stap loslaten
Het leven loopt een stuk lekkerder zonder perfectionisme. In mijn praktische Bundel vind je nog veel meer handvatten, tips, inspiratie, opdrachten en oefeningen om je perfectionisme los te laten.
Ontdek hoe je succesvoller wordt dan ooit en hoe je je zelfsabotage stap voor stap loslaat.
Omzeil je perfectionisme, overwin je angsten, vergroot je zelfacceptatie en bereik je doelen sneller en met minder moeite.
Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,4 door duizenden deelnemers.